Afşin Sağlık Müdürlüğü gribal enfeksiyonlara karşı vatandaşlara uyarılarda bulunarak, özellikle hasta kişilerin bulaştırıcılık döneminde daha dikkatli olmalarını istedi.

İlçe Müdürlüğünde görevli Dr. Mustafa Çetin, gribal enfeksiyonların havaların iyice soğuması ile birlikte Kasım -Aralık ile Nisan - Mayıs ayları arası dönemde daha yoğun görülen mevsimsel, yaygın ve bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı olduğunu söyledi.

Gribin çok sayıda kişiyi etkilemesi ve hayati sonuçlar doğurması nedeniyle ciddi bir hastalık olduğunu ifade eden Dr. Çetin, soğuk algınlığı ile karıştırılmaması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“Soğuk algınlığı, influenza virüsü dışında; iki yüze yakın virüsün sebep olduğu, çok daha hafif seyirli, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve halsizlik ile seyreden üst solunum yolu enfeksiyonuna verilen isimdir. Gripte ise; çok yüksek ateş (38°C ve üzerinde), boğaz ağrısı, yaygın eklem ve kas ağrıları, bazen bulantı, kusma, ishaller, şiddetli baş ağrısı gibi tüm vücudu etkileyen şikayetler ile iştahsızlık görülür ve genel olarak ciddi sağlık sorunları oluşturur. Grip belirtileri, virüsün vücuda girmesinden sonraki 1-3 gün içerisinde ortaya çıkar. Şikâyetler genellikle 7 gün kadar sürer.

Grip Aşısı Nedir?

İnfluenza virüsü, zatürre gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Gribin neden olduğu enfeksiyondan korunmak için en etkili yöntem aşılanmaktır. Grip aşıları son derece güvenilir olsa da influenza virüsünün nitelik değiştirme özelliğinden dolayı %100 olarak koruma sağlamaz. Ancak kişinin pek çok influenza virüsüne karşı bağışıklık geliştirmesini sağlayarak grip olma olasılığını düşürür.

Şu kişilerin mutlaka grip aşısı yaptırması önerilir:

Diyabet hastaları- Akciğer, kalp ve böbrek gibi kronik hastalığı olanlar -Bakım evinde yaşayan kişiler-Yüksek riskli hastalarla birlikte yaşayanlar-Sağlık çalışanları-50 yaş ve üzerindeki kişiler-Hamileler  

  Gripten Nasıl Korunulur?

Hastalıktan korunmada en etkili yöntem grip aşısıdır. Etkin ve güvenli aşılar tüm dünyada 60 yıldan uzun süredir kullanılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü virüsün değişikliklerini yakından takip edip, aşı içeriği için yıllık önerilerde bulunur. Her yıl aşı içeriği Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyeleri dikkate alınarak hazırlanır.

-Grip aşısı grip mevsimi boyunca (ekim-mart ayları arasında) yaptırılabilir.

-Gripten korunmanın en önemli yollarından biri de kişisel hijyen kurallarına dikkat etmek ve ellerin bol su ve sabun ile yıkanmasıdır.

-Kalabalık ortamlarda uzun süre bulunmak grip bulaşmasında etkili olduğundan, gerekli olmadıkça bu gibi ortamlardan uzak durulması önerilmektedir.

-Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır. Grip olan kişilerin; toplumda

hastalığın yayılımına neden olmamak için, hastalık süresince toplumdan ve kalabalık ortamlardan uzak durması, zorunluluk durumlarında mutlaka maske kullanması, hekimin öneri ve tavsiyeleri doğrultusunda ilaç kullanmaları gereklidir.

-Ağız, burun ve gözlere kirli eller ile temas edilmemelidir.

-Hastanın temas ettiği veya virüsün bulaşmış olabileceği sık kullanılan ve dokunulan yüzeyler sık sık temizlenmelidir. Bu yüzeylerin sık sık temizlenmesi ve ellerin sık sık yıkanması, bulaşma riskini de en aza indirecektir.

-Grip virüsünün yayılmasını önlemek için, yüzeylerin (masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgâhı, oyuncaklar, vb.) günlük temizlikte kullanılan deterjanlar ve çamaşır suyu ile temizlenmesi yeterlidir.

-Hastalara ait çarşaf, çamaşır, havlu ve kap kacağın ayrı olarak yıkanmasına gerek yoktur. Ancak hastaya ait eşyalar yıkanmadan başkası tarafından kullanılmamalıdır.

Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?

Grip tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastalık belirtilerinin başladığı ilk 48 saat içinde alınan tedavi çok daha etkilidir. Ancak kişi kesinlikle kendi başına ilaç kullanmaya karar vermemelidir. Grip çoğunlukla 7 gün içinde kendiliğinden iyileşse de bazı durumlarda hastalık kötü seyredebilir. Grip farklı bir hastalığa neden oluyorsa ve kişinin ateşi düşmüyorsa, mutlaka hekime başvurulmalıdır. Ağrılı yutkunma, kalıcı öksürük, baş ağrısı, nefes alma güçlüğü, tıkanıklık, kusma gibi belirtilerin şiddetlenmesi durumunda da grip farklı bir hastalığa yol açmış olabilir. Bu gibi durumlarda hekime başvurulmalıdır.”

                                                                                                                                            

                                                                                                             

Kaynak: Şükrü Kartal