Kahramanmaraş İl Genel Meclisi’nin Hurman Kalesi’nin restorasyon yapılması için çalışmaları sürüyor. Yrd. Doç. Dr. Necati Demir, İl Genel Meclis Üyeleri’ne “Hurman Kelesi” hakkında bilgi verdi.
Geçtiğimiz hafta Kahramanmaraş İl Genel Meclisi Kültür Varlıkları Koruma Komisyonu Başkanı Ekrem Ergin, Komisyon Üyesi Cengiz Sezal, İl Genel Meclis Üyesi Ömer Kösebalaban ve İl Özel İdaresi Kültür ve Sosyal İlişkiler Müdürü Ahmet Koçak ve Tanır Kasabası Belediye Başkanı Nuretin Sarıkaya Hurman Kalesi’nde incelemelerde bulunmuşlardı.
Bu incelemeler sonrası, Yrd. Doç. Dr. Necati Demir Hurman Kalesi hakkında İl Genel Meclisi’nde Meclis Üyelerine geniş bilgi verdi.
Yrd. Doç. Dr. Necati Demir şunları kaydetti:
“ Halkın oldukça iddialı rivayetlerine göre, Hurman Kalesi, Romalılar döneminde Kayseri’de bulunan Roma Kralı nın kızı için yapılmış ayrıca, kale yapımında kullanılan taşlar Kayseri’den elden ele taşınarak getirilmiştir. Öyküye göre, Kayseri’den Hurman Kalesine kadar yan yana dizilen askerlerin, ‘Al Kirkor, ver Sarkis’, diyerek Hurman kalesinde kullanılan renkli taşları Kayseri yöresinden getirdikleri yöremizde eskiden beri dilden dile anlatılır. Yöremizdeki Ermeni yurttaşların anlattığı bir öyküye benzeyen bu anlatım, tarihi gerçeklerle uyuşmamaktadır. İslam akınlarına karşı koruyucu tampon kitle olmaları için Bizans’ın Doğu Anadolu’da yaşayan Ermenileri İslâm Tarihi’nde Süğür ve Avasım bölgeleri olarak anılan Orta Anadolu ve Çukurova (Kilikya) ya zorunlu iskâna tabi tuttuğu dönem 7. ve 8. yüzyıllardır. Hurman Kalesinin tarihi ise daha önceki yüzyıllara gitmektedir.
Kilikya Ermenileri ile ticari anlaşmalar yapan başta Ceneviz ve Venedikli olmak üzere Avrupalı tüccarla deniz yoluyla Ayas’a gelip buradan Geben üzerinden Selçuklu topraklarına girerek Afşin’in kuzeyinde olan ve konumu bakımından Geben Kalesine benzeyen Hurman Kalesine gelirlerdi. Hurman doğu, batı, güney ve kuzey yollarının kesiştiği nokta olup Kayseri, Sivas, Malatya ve Elbistan’a yollar buradan ayrılırdı. Geben’de Ermenilere ait bir gümrük dairesi olup, Orta Anadolu ile Çukurova arasında gelip giden kervanlar kale önünde durdurulup taşıdıkları ticaret eşyalarından vergi alınırdı. 1472 yılında Dulkadırlı Şehsuvar Bey’in Mısır ordusuna yenildikten sonra Elbistan ve yöresi işgal, yağma ve tahrip edilmiştir. Bunu kendi nüfuz bölgeleri için bir tehdit olarak algılayan Osmanlılar, Şehsuvar Beyin kardeşi Alaüddevle’yi Dulkadirli Beyliği’nin başına getirmek için onu bir Osmanlı birliğinin başında Elbistan bölgesine gönderdiler. Osmanlı ve Memluk ordusu arasındaki savaş Hurman Kalesi önünde vuku bulmuştur.” dedi