Kahramanmaraş'ta kurulan İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri, düzenledikleri "savaşa hayır" eyleminde, Maraş olaylarında ölenler için anıt talebinde bulundular.
Akdeniz bölge toplantısını, şube kurulumunu tamamlayan Kahramanmaraş'ta düzenleyen İHD üyeleri, Özel İdare İş Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. "Susma haykır, savaşa hayır" sloganları atan grup adına basın açıklamasını okuyan İHADE Şube Başkanı Selçuk Delibaş, bölgede savaş istemediklerini söyledi.
Hükümete yönelik de eleştirilerde bulunan Delibaş, ülkedeki demokratikleşme adımlarının biran önce atılmasını beklediklerini söyledi. Delibaş, "Hükümetin otoriter uygulamaları Türkiye'yi tam bir polis devleti haline getirmiştir. İHD olarak hükümeti gerek Kürt sorununda gerekse Alevilerin ve toplumun diğer kesimlerinin taleplerini görüp acilen demokratikleşme adımlarını atmaya çağırıyoruz. Uygulamaları gördüğümüzde şunu daha net anlıyoruz ki, üniforma çıkarmakla sivilleşme gerçekleştirilmiyor. Demokrasi dediğimiz şey, bir tek kişi bile olsa azınlıkta kalan her türlü ulusal, sınıfsal ve cinsel hak sahibinin haklarının korunması ve güvence altına alınmasıdır" diye konuştu.
Açıklamasında, geçmişte yaşanan Kahramanmaraş olaylarına da değinen Delibaş, dernek olarak istedikleri taleplerini sıraladı. Kent merkezinde bazı noktalara verilen Kanlıköprü, Kanlıdere ve Boğazkesen gibi isimlerin kaldırılması talebinde bulunan Delibaş, açıklamasını şöyle tamamladı:
"Ayrıca Kürt-Alevi köylerine verilen ve çoğunun 'Uşak' sözcüğüyle biten isimlerinin, köylülerin de onayı alınarak eski isimlerine döndürülmesini talep ediyoruz. İlimizde kadına ve çocuklara yönelik gizli kalmış ve üzeri kapatılmış şiddetlerin ortaya çıkarılması konusunda, üzerimize düşen sorumlulukların bilincindeyiz. Ayrıca Maraş İHD olarak çok önemsediğimiz Maraş katliamı ile ilgili olarak bir hafıza merkezinin kurulması şarttır. Yine Kahramanmaraş olaylarına bir daha katliamlar olmasın, insanlar ölmesin anlamında uygun bir yere insan hakları anıtı talep etmekteyiz. İnanıyoruz ki, dünyada barış kazanacaktır, barış kazanacaktır, barış kazanacaktır."
Grup, açıklamanın ardından sloganlar atarak dağıldı.
Editör: Haber Merkezi