Kahramanmaraş’ta üniversite eğitimi gören Azeri öğrenciler, Hocalı Katliamının 22. Yıldönümü dolayısıyla fotoğraf sergisi açıp, basın açıklaması yaptı.
Özel İdare İş Merkezi önünde açılan sergide Azerbaycan bayrakları taşıyıp, katliamı protesto eden dövizler taşıyan öğrenciler, her fotoğrafın önüne karanfil bıraktı. Kahramanmaraş-Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Topluluğu adına basın açıklaması yapan Tural Şahbazlı, Dağlık Karabağ’ı işgal eden Ermenistan’ın Hocalı’da benzeri görülmemiş bir katliam gerçekleştirdiğini söyledi.
Katliamda 613 Azeri vatandaşın katledildiğini, 487 kişinin ağır yaralandığını, 150 kişinin kaybolup bin 275 kişinin de rehin alındığını ifade eden Şahbazlı, şöyle konuştu:
“İnsan Hakları İzleme Örgütü Hocalı Soykırımı’nı Dağlık Karabağ’ın işgalinden bu yana gerçekleşen en kapsamlı sivil katliam olarak nitelendirmişlerdir. Cesetler üzerinde yapılan incelemelerde insanların birçoğunun yakıldığı, gözlerinin oyulduğu, başlarının kesildiği, hamile kadınlar ve çocukların da işkencelere maruz kaldığı ortaya çıkmıştır. Önümüzdeki yıl Ermeni Soykırımı iddialarının 100. Yılı nedeniyle Ermeniler yoğun çalışma içindedir. Hocalı Katliamı Azerbaycan’ın yanı sıra tüm Türk dünyasını ilgilendiriyor. Ermenilerin sözde soykırım iddiasına karşı, bizlerde birlik ve beraberlik içinde hareket ederek, gerçek soykırım olan Hocalı’yı tüm platformlarda dile getirmeliyiz. Dinine, ırkına, milli kimliğine bakılmaksızın adalet tarafında olan herkes Hocalı Soykırımı’nı yapanların cezalarını almaları için elinden gelen desteği göstermelidir. Azerbaycan Cumhuriyeti’nin ayrılmaz parçası olan ve Ermenilerce işgal edilmiş topraklarda haysiyetsizce yapılanlara, Doğu Türkistan’da yapılan işkencelere, Kerkük’te, Suriye’de yaşanan katliamlara, Güney Azerbaycan’da yaşanan baskı ve zulüme göz yummamalı ve insanlığa karşı bir suç olan bu vahşilikleri unutturmamalıyız.”
Öğrenciler, yağan yağmura rağmen fotoğraf sergisini günün ilerleyen saatlerine dek sürdürdüler. Sergiyi dolaşan vatandaşlarda öğrencilere destek verip katliamı kınadılar.
Editör: Haber Merkezi