AK Parti Afşin Belediye Başkan Aday Adayı Güven:
“Hayal değil, bizzat başında bulunarak gerçekleştirdiğim projelerim”
Afşin Belediye Başkan aday adayı Güven, “Muhasebeden başlayıp imar işlerine kadar varan bir yelpazede tüm yapılanları, yapılacak hizmetleri vatandaşların gözleri önüne seren kent bilgi sistemini kuracağız. Bu hayal değil, bizzat başında bulunarak gerçekleştirdiğim bir projedir. Bu projeyle, İspanya’nın Barcelona şehrinde Malatya Belediyesi adına, kısa adı “WEGO” olan uluslararası belediyeler birliğinden “Alt Yapı Bilgi Sistemi Ödülü” nü aldım.” dedi.
30 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan yerel seçimlerde AK Parti Afşin Belediye Başkan aday adayı olan Mehmet Fatih Güven, sivil toplum örgütü temsilcileri, esnaf ve vatandaşlarla yaptığı ziyaretlerin ardından Afşin ile ilgili projelerinin bir kısmını anlatmaya başladı. 
“Afşin’in en büyük problemi; belediyecilik hizmetinde sürekliliğin sağlanmamış olmasıdır”
 
Afşin’in probleminin doğru teşhis ve doğru projelerle ortadan kaldırılacağını söyleyen Afşin Belediye Başkan aday adayı Mehmet Fatih Güven, “Afşin’de belediyecilik hizmetleri anlamında temel probleminin süreçte hizmetlerde devamlılığın sağlanamamasıdır. Şöyle ki; kent yaşayan bir organizmaya benzer. Sürekli ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Giderilen ihtiyaçlara bir süre sonra tekrar tekrar karşılanması gerekir. Nasıl ki canlı bir organizma sürekli beslenmek zorundaysa kentte de hizmetlerin ve yatırımların sürekliliğini kesilmeden devam ettirilmesi gerekir.  Nasıl canlı bir organizma besinsiz kaldığında büyük bir tahribata uğrar ve sonucunda organizma büyük zarar görürse, kentte de hizmetlerin kesintiye uğramasında tahribat ve telafisi çok zor sorunlar ortaya çıkar. 15-20 yıllık süreçte Afşin’in yaşadığı temel sorunun hizmetlerin devamlılığının sağlanamamış olmasında yattığını düşünüyorum. Bilindiği gibi tedavi süreci teşhisle başlar. Bu nedenle Afşin belediye başkanı olacak kişinin de Afşin’in sorunlarını doğru teşhis etmesi, nerden başlayacağını bilmesi, buna ilişkin planlar yapması kentin geleceği ve sorunlarının çözümü açısından son derece önemlidir.” dedi. 
-“Afşin’de oluşan olumsuz algıyış olumlu algıya kısa sürede çevireceğiz” 
Afşin’de olumsuz ve ümitsiz bir algının oluştuğunu gözlemlediğini belirten Güven kısa sürede bu olumsuz algıyı olumlu algı haline getireceklerini ifade etti.
Güven, “Afşin’de 2 aydan beri sürdürdüğümüz sivil toplum örgütü temsilcileri ziyaretleri, esnaf ziyaretleri, mahalle toplantıları ve Afşin halkıyla yapmış oluğumuz görüşmelerde kentin geleceği ve belediye hizmetlerinin sağlıklı ve sürekli hale getirilmesi konusunda bir karamsarlığın olduğu gözlemledik. Bu gözlemler bizleri oldukça üzdü. Bu nedenle şayet görev verilirse ilk yapacağımız çalışmalar halkın bu olumsuz algısını kısa sürede ortadan kaldırarak olumlu algıya dönüştürecek çalışmalar olacak” şeklinde konuştu. 
-“Ortak akla önem veriyoruz” 
Ortak akla her zaman önem verdiklerini ifade eden Güven, “Halkın desteğini almadan, kentte sinerji oluşturmadan başarı yakalanması mümkün değildir. Örneği Pazar yerine yaptığımız ziyarette, pazar esnafının süreçten ve gidiş hattan oldukça umutsuz olduğunu gözlemledik. Bu insanları umutsuz yapan sorunlar o kadar basit ve çözümü o kadar kolay ki. Neden şimdiye kadar yapılmadığı anlamakta insan güçlük çekiyor. Buradaki esnafın talebi hijyenik lavabo ve tuvalet ile pazarda fiziksel bir düzenin sağlanabileceği bir yapı. Bu küçük ihtiyaçların yıllarca giderilmeyişi, burada iş yapan pazar esnafını ve Afşin halkını umutsuzluğa sevk etmiş. Bu sorunların çözümü büyük kaynaklar gerektirmediği gibi büyük zamanlarda gerektirmemeklerdir. Çok kısa zamanda yapacağımız ve hayata geçireceğimiz projelerle bu memnuniyetsizliği gidereceğiz. Pazar esnafımız 21. Yüzyıldaki çağdaş, sağlıklı belediye hizmetlerine kavuşacak”   
“Belediyecilik sadece alt yapı hizmetlerinden ibaret değildir”
 Belediyecilik sadece alt yapı hizmetlerinden ibaret olmadığını ifade eden Güven, “Pazar esnafında gözlemlediğimiz umutsuzluk halini şehrin birçok alanında gözlemledik. İnsanların düzenli temizlik hizmetinin yapılmasından, sağlıklı yol ve kaldırımların hayata geçirilmesinden, sağlıklı ve standardı yüksek yeşil alanlar oluşturulmasından, düzenli ve adaletli imar hizmeti verilmesinden umutlarını kesmiş oldukları gözlemledik. Çağdaş belediye hizmetlerinin olmazsa olmazlarından olan sosyal belediyecilik hizmetlerini hayal bile edemediklerine şahit olduk. Her zaman söylediğim gibi, belediyecilik sadece alt yapı hizmetlerinden ibaret değildir. Özelikle yeni belediye yasası belediyelere alt yapı hizmetlerinden başlayıp sosyal belediyecilik hizmetlerine kadar varan bir yelpazede önemli görevler yüklemiştir. Bunların öncelik sırası da hukuken söz konusu değildir. Bir belediye zaten alt yapı ve üst yapı hizmetlerini yapmak zorunda olduğu gibi diğer taraftan da sosyal belediyecilik hizmetlerini birlikte yapmak zorundadır. Kısaca vatandaşın doğumundan ölümüne kadar süreçte her aşamada belediye hizmeti var olmak zorundadır. Yapacağımız hizmetlerle bu imkân ve sürekliliği sağlayacağız. Günümüzde devletimiz çok güçlenmiş önemli finansal imkânlara sahip hale gelmiştir. Uygun mantıklı ve etkinliğin sağlandığı hiçbir projeye karşı çıkıldığını “ Malatya Belediyesi’nden edindiğim tecrübeyle söylüyorum” görmedim. Ama özellikle altını çiziyorum, teknik, hukuki ve parasal değeri belli olan projelerden bahsediyorum. Sadece fikirden ibaret ve proje olarak sunulan işlerden bahsetmiyorum.” dedi. 
Güven projelerinin bir kaçını şöyle sıraladı:
 -Yeşil alanlar  
Bu anlamda gerçekleştireceğimiz projelerle nitelikli ve kalitesi yüksek yeşil alanlar oluşturacağız. İnsanların spor yapabilecekleri, çocuklarını yanlarında götürebilecekleri, dinlenebilecekleri, ikindi çaylarını içebilecekleri yeşil alanlar yapılacak. Bu alanlar içerisinde oyun parkları, bayanlar ve erkekler için kondüsyon aletleri gibi bir çok hizmetlerle donatılacak.
-Şehir içi ve diğer yollar 
Yollar bir ülkenin bir şehrin gelişmişlik göstergesidir. AK Parti Hükümetimizde de bu alanda önemli yol kat etmiştir. Şehir içi yollarımızda trafik akışı ve güvenliğinin sağlandığı, yol kaplamasının Türkiye standartlarına uygun, uygun alanlarda yeşillendirilmiş, yürümekte ve seyahat etmekten zevk alınan yollar yapılacaktır. 
-Sosyal ve kültürel etkinlikler
Toplumumuzun önemli bir kesimini oluşturan gençler ve bayanlara yönelik kültürel ve sosyal tesisler oluşturulacaktır. Bu tesislerde her türlü sanatsal aktiviteler yapılabileceği gibi sosyal faaliyetler de belli bir düzen ve intizam içerisinde yapılabilecektir. Kentimizde yoğun bir emekli nüfusu var. Bu insanlarımızın bir araya gelebileceği, bu insanlarımıza temel hizmetler verecek alanlar oluşturulacak. Örneğin Kahramanmaraş belediyemizin yapmış olduğu Emekliler Merkezi ve Gençlik Merkezi Türkiye’ye örnek olmuş bir projedir. Neden bunu Afşin’de uygulamayalım.” 
-Kent bilgi sistemi 
Günümüzde belediye hizmetleri hem sözel verileri hem de grafiksel verilerin birlikte kullanılabildiği oranda sağlıklı etkin ve şeffaf yapılabilmektedir. Muhasebeden başlayıp imar işlerine kadar varan bir yelpazede tüm yapılanları yapılacak hizmetleri vatandaşların gözler önüne seren kent bilgi sistemini kuracağız. Örneğin; her Afşinli, Afşin’in neresinde olursa olsun imar durumunu internet üzerinden görebilecek ve alabilecektir. Belediyenin tüm gelir ve giderlerini periyodik olarak görebilecek. Buradaki asıl amaç şeffaflığı sağlamak ve belediyeyi halkın denetimine açmaktır. Belediye öyle bir hale gelecek ki, vatandaşın dilekçeyle başvurduğu herhangi bir iş,  otomatik bir makinaya iş yaptırmış gibi ürün ve hizmet olarak çıkacak. Bu hayal değil, bizzat başında bulunarak gerçekleştirdiğim bir projedir. Bu projeyle, İspanya’nın Barcelona şehrinde Malatya Belediyesi adına, kısa adı “WEGO” olan uluslararası belediyeler birliğinden “Alt Yapı Bilgi Sistemi Ödülü” nü aldım.” 
Güven konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Öncelikle bu işlerin yani projelerin hayata geçirilmesi için sağlıklı mali bir yapının hayata geçirilmesi gerekir. Genel bütçe vergi gelirlerinden belediyemize aktarılan para ve belediye öz kaynakların disipline edilmesi harcarken verimlik ve adaletin sağlanması gerekir. Bazıları için çok zor olabilecek bu husus benim için halledilmesi çok zor olmayan bir konudur. Mesleki eğitim ve tecrübem daha önce çalıştığım Malatya Belediyesi’nde 6 ay gibi bir sürede bu sorunu çözmemi sağladı. Afşin Belediyesi’nde de çok daha kısa bir sürede yapacağıma inanıyorum.”
Afşin Belediye Başkan Aday Adayı Fatih Mehmet Güven, verdiği “Koza” örneği ile konuşmasını tamamladı:
“Sonuç olarak şunu söylemek istiyorum. Belediye başkanlığı gibi makamlar insanların gözünde çok önemli makamlardır. İnsanlar bu makamlara o kadar çok önem verir ki, Belediye başkanı olan kişi etkilenerek kendisinden daha bilgili, kendisinden daha zeki insan olmadığı zannına kapılır. Amiyane tabirle ilk sene bu havayla geçer. İkinci sene belediye başkanı halka kızmaya başlar, kızmasının sebebi de benim gibi bir adamı şimdiye kadar neden bu göreve getirmediniz der. Yani belediye başkanının etrafındaki insanlar başkanın kafasına ipekten bir koza örer. Görmesini istediği yere de iki tanede göz deliği açarlar ki sade buradan görsün. Üçüncü sene ise, seçim döneminin yaklaştığını düşünerek hızla yeterli alt yapı oluşturmadan, fizibilite çalışmaları yapmadan projeler gerçekleştirir. Bu noktada iş işten geçmiştir. İşte önemli olan bunun farkına varabilmek, bu kozayı sık sık parçalayabilmektir. Daha önce yaptığım görevler bu kozayı parçalayacak algı ve yeteneği oluşturdu. Allah nasip eder de bu kutsal görev bana verilirse, zaman kaybetmeden daha önceden ilan edeceğimiz projeleri çok kısa sürede hayata geçirmek için çalışmalara başlayacağız.”
Editör: Haber Merkezi