Çeşitli ziyaretler için Afşin’e gelen TBMM İçişleri Komisyon Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, AK Parti İlçe Teşkilatında yaptığı açıklamada, “Afşin-Elbistan’da kömürün, termiğin ne anlama gediğinin farkındayız” dedi.

Güvenç’e, beraberinde Kahramanmaraş Milletvekilleri Ahmet Özdemir ve İmran Kılıç, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, AK Parti Afşin İlçe Başkanı İsmail Safi eşlik etti.

AK Parti milletvekilleri olarak milletin huzuru ve refahı için çalışmaya devam edeceklerini ifade eden Güvenç, “ Tüm milletvekillerimizle birlikte hem mecliste hem de sahada çalışmalarımız devam ediyor. Milletimizin desteği devam ettiği sürece hizmet etmeye devam edeceğiz. “ ifadelerine yer verdi.

Afşin-Elbistan toprakları altındaki kömürün milli servet olduğunu ifade eden Güvenç, “Afşin-Elbistan’da kömürün, termiğin ne anlama gediğinin farkındayız. Hayati öneme sahip olduğunun farkındayız. Türkiye yıllık 65 milyar dolarlık enerji ithal ediyordu. Türkiye’nin ihracatı ithalatı karşılamıyorsa bunun temel nedeni enerji açığıydı. Türkiye doğalgazı, petrolü, elektriği dışardan alıyordu. AK Parti döneminde dışa bağımlılık her geçen yıl azalıyor. Yapılan yatırımlar ve hayata geçiren projelerle birlikte bu millet kazandığını enerji için dışarıya ödemeyecek. Pandemiye, krizlere rağmen Türkiye her cephede mücadelesine devam ediyor, edecek.” açıklamasında bulundu.

Güvenç daha sonra Çelikler Holding’in işlettiği Afşin Elbistan Linyitleri (AEL) döküm sahasındaki heyelan bölgesi ile santralin FGD filtre sistemini çalışmalarını yerinde inceledi.  Güvenç, yaşanan göçükle ilgili EÜAŞ ve MAPEG’den uzman ekiplerin bölgeye intikal ettiğini belirterek, santraldeki baca gazı filtre sisteminin de mart ayı sonuna kadar bitirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Yaşanan göçüğün nedenlerinin çok yönlü olarak araştırıldığını ve hazırlanacak raporlar ışığında yol haritası belirleyeceklerini vurgulayan Güvenç, “Bir yandan üretimi devam ettirmeyi amaçlıyoruz bir yandan da çevreyi ve hayatı tehdit edecek atık ve kirlilikle mücadele ediyoruz. Başından beri bu dengeyi birlikte götürmeye çalışan bir anlayışa sahibiz. Kömür üretimi, enerji üretimi riski ve sıkıntıları olan tehlikeli bir sektör. Türkiye bu konuda dikkatle üretimi devam ettirmekte; teknolojiyi yenilemeye çalışmakta ve tedbir alarak çevreyi korumaya özen göstermektedir. Denetim gerekiyorsa denetim yapıyoruz, kanun çıkarılması gerekiyorsa kanun çıkarıyoruz. Elimizden gelen bütün tedbir ve abayı gösteriyoruz ama buna rağmen zaman zaman müessir olaylar yaşanıyor. Hamdolsun can ve ciddi bir mal kaybı yok. 1 araç göçük altında. Şirket yetkililerine olayın nedenlerini sorduk. Olayı mahallinde inceledik” dedi.

Sahada en önemli unsurun tedbir olduğunun altını çizen TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç, şöyle devam etti:

“EÜAŞ ve MAPEG’ten uzman arkadaşlarımız gerekli incelemeleri yapıyoruz. Onların raporlarını alarak gerekli değerlendirmeleri bakanlığımızla görüşeceğiz. Risklere karşı EÜAŞ ve şirketi uyarıyoruz. 1 milyar metreküp dolgu yapılmış alandan geldik. Sahanın sürekli gözlem altında tutulması lazım. Allah korusun. Tedbiri elden bırakılmaması lazım. Bunların takipçisi olacağız. Bu işin peşindeyiz. Allah, bir daha böyle bir sıkıntı göstermesin. İnsanın canı gibisi yoktur. Bunun vebali ve sorumluluğu vardır. Şirketin de devletin de ne tedbir alınması gerekiyorsa bunun alınmasını sağlayıp kamuoyu ile paylaşacağız.”

Afşin-Elbistan A Termik Santrali’ndeki filtre sistemiyle ilgili de 300 milyon dolarlık bir çevre yatırımının son aşamasına gelindiğini hatırlatan Güvenç, “Termik santrallerimizdeki filtre sorunuyla ilgili bir bilgi kirliliği var. Bu santraller, çok eski santrallerdir. Eski teknolojiye sahip ünitelerin filtre sistemlerinin yenilenmesini ve çevreye daha duyarlı hale gelmesini sağlamaya çalışıyoruz. 4 ünite için 300 milyon dolarlık bir yatırımın buraya gelmesini sağladık. Üretim, istihdam derken çevre ve can güvenliği de olmazsa olmazımızdır. Burayla ilgili konuşurken; buradan 5 bin kişinin ekmek yediğini bilerek konuşmak gerekir. Yıkmak ve eleştirmek kolay ama iş yapmak, çaba, dirayet ve gayret ister” ifadelerini kullandı.

“Karkuz Barajıyla, Afşin Hayat Bulacak”

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç İlçe teşkilatında yapmış olduğu konuşmada, Karakuz Barajıyla, Afşin’in kalkınacağını söyledi.

Türkiye’nin eski Türkiye olmadığını belirten AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, Afşin’in de eski Afşin olmadığını dile getirerek şu ifadelere yer verdi:

“El birliğiyle ülkeyi kalkındırmaya devam edeceğiz. Bilindiği üzere Afşin’in uzun zamandır hayali olan ve bölge çiftçisini kalkındıracak olan Karakuz Barajı yatırıma alındı ve ihaleleri tamamlandı. 500 milyonluk bir yatırım inşallah hayat bulacak. Bu barajla birlikte Afşin’imizde yaklaşık 130 bin dönüm arazide sulu tarıma geçilecek. Ayrıca yine bölgeye yapılacak C Termik Santraline soğutma suyu buradan sağlanacak. Afşin havzası ilçemizi besleyecek. İnşallah diğer konulardaki yatırımlara da ağırlık vererek ilçemizi kalkındırmaya devam edeceğiz.”

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir ise, “Afşin-Elbistan Termik Santrali sahasını incelemek için geldiğimiz Afşin’de, ilçe yönetimi, kadın ve gençlik kollarımız ile bir araya geldik.  Ardından Afşin-Elbistan A termik santrali kömür sahasında meydana gelen toprak kayması ile ilgili yetkililerden bilgi aldık. Can kaybı yaşanmamış olması sevindirici, burada çalışan tüm işçi kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz.” Diye konuştu.

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Güvenç, santral ve kömür sahasındaki incelemelerinin ardından Maden-İş Sendikası Elbistan-Afşin Şubesi’ni ziyaret etti.

Editör: Haber Merkezi