Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven; “Afşin yapılacak olan OSB’ye İstanbul, Kahramanmaraş, Afşin’den birçok yatırımcı var. Özellikle katma değeri yüksek istihdam katkısı yüksek olan sektörleri tercih edeceğiz, çünkü talep fazla” açıklamasında bulundu.

Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, AKSU TV’de Afşin’de son durumu ve yapılan çalışmaları anlattı.

TOKİ’DE KATLAR YÜKSELİYOR

6 Şubat’ta yaşanan depremlerin yaralarının silinmesi için yoğun gayret gösterildiğini ifade eden Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, TOKİ tarafında Afşin’e 2 bin 179 adet konut yapılacağını söyledi.

Güven; “İlçemizde an itibariyle 2 bin 179 adet TOKİ tarafından yapılacak konutların yapımına başlandı. Bir kısmı beşinci kat seviyesine çıktı. Özellikle TOKİ depremselliği düşünerek çift bodrumlu çalıştığı alanlar var. Çift bodrumlu alanlarda beşinci kata çıktı ve genel olarak zemin artı 4 ya da zemin artı 3 çalışıyor. Ama bizim TOKİ’ye teslim ettiğimiz alanlarda zemin kalitesi çıkıyor. Yani rahatlıkla çalışabiliyorlar. Yeni konut gelişim alanımız önceden planlanan konut gelişme alanımız da TOKİ'lere bize ait yeşil alanları devrettik. Hızlıca başladılar. Burada zemin kalitesi bir ve ikinci derece çıkıyor. Mükemmel diyeceğimiz zeminler. Zemin kalitesiz çıkan yerlerde ropla patlatma yaparak çalışıyorlar. Bizim çalıştığımız alan tamamen imar planı yapılmış, daha önceden planlanmış, konuk gelişme alanları, Afşin'le 50 yıl sonrası düşünülen alanlar. Dolayısıyla deprem sonrası, doğal felaket sonrası, asıl felaketinden sonra yerleşim alanı aramıyoruz. Zaten tamamlanmıştı geçen yıl Şubat ayı itibariyle. 10 bin 400 dönümlük konut gelişim alanımız ki son 10 yıl içerisinde Türkiye'de yapılan en büyük imar uygulamasıyla biz daha temiz bir çevre için yeni Afşin'i planlamıştık. Nasip böyleymiş" dedi.

ESKİ VE YENİ AFŞİN’İN PLANI TAMAMLANDI

Güven; “Bunun dışında hastane projemiz bitti, ihale işi yapıldı. Firma belli oldu. Firma şantiye kurma hazırlıklarına başladı. Biz belediye hizmet alanına, belediye binasını yapacağımız alanı tespit ettik. Orada çalışmaya başladık. Bir taraftan da yollara açarak daha sonra doğrultusunu yaparak siyah kodlu yollar açıyoruz. Daha sonra kırmızı kodlu hale getiriyoruz. Ardından da üst ve altyapı çalışmaları başlayacak. Zaten güzel tarafı Çevre Şehircilik Bakanlığına, TOKİ'ye çok teşekkür ediyorum. Hazırladıkları proje entegre bir bütün projeler. Altyapısından, arıtmasına kadar düşünülmüş, sosyal donatılarıyla, yeşil alanıyla düşünülmüş projeler oldukları için kuru bina yapıp gitmiyorlar. Çevre düzeni, sosyal donatıları tamamını yapıyorlar. Biz iyi bir yere geldik ve muhtemelen de ilk konutlarımız birkaç ay içerisinde, kalıcı konutlarımız, hak sahipleri teslim edilmeye başlayacak. Çünkü yer sorunu olmaması nedeniyle biz de erken başlamışlar. Diğer taraftan şu an bulunduğumuz alana eski Afşin diye tabir edilen yerden de vazgeçtik mi? Vazgeçmedik. Burada zeminimiz sağlam. Acılarımız var ama zeminimiz sağlam. Yıkılan binaların büyük çoğunluğu eski dönem yapılan binalarda. Burada da hızlıca jeolojik etütleri tamamlattık. Sekizinci gün itibarıyla çalışmalara başlamıştık. Çevre Bakanlığı Mekansal Planlamalar Genel Müdürlüğümüze ben çok teşekkür ediyorum. Durumumuzu anlatmıştık, hazır olduğumuzu söylemiştik. Hemen ihalemizi yaptı. Bölgesel jeolojik hat etütleri bitti. Bakanlığa ulaştı. Rapor aşamasında. Yine biz bu arada hem eski yerleşim yerimize, hem de yeni konut gelişim alanıyla ilgili yine planlarının, revizyonunu tamamladık. Yine mekansal planlamalar genel müdürümüze gönderdik. Biz yakın bir gelecekte planımızın onaylanmasını bekliyoruz. Buradan da sayın genel müdürümüze sesleniyorum. Biz işleri başlangıç aşamasında değil final aşamasına kadar getirdik. İnşallah bizim onaylarımız çabuk döndüyse bir taraftan da vatandaşın yapılaşması inşaat izni başlayacak. Şu an itibariyle inşaat izni veremiyoruz. Deprem bölgesinin tamamında bu izin yok. Bu çalışmaların bitmesi gerekiyor. Biz bu çalışmaları bitirdik. Yirmi gün öncesi itibariyle hepsini bitirdik. Bakanlığımıza ulaştırdık. Bir an önce çözülmesini bekliyoruz” dedi.

ESNAFIMIZIN İŞYERLERİ ZARAR GÖRDÜ, ONLARA DA ÇÖZÜM BULDUK

Güven; “Bunun dışında halkımız şehre dönmeye başladı. Özellikle okulların açılması ve Ramazan Bayramı nedeniyle yoğun bir kalabalık yaşıyoruz. Çevre ilçelerden gelen insanlarımız da var. Bizim çarşımız ayakta kaldı. Yüz esnafımızın iş yeri zarar görmüştü. Onlara da çözümü bulduk. Konteyner çarşımız oluşuyor. Yine konteynır kente yakın kısımları oluşturulmuş çarşı da hareketlilik başladı. Bunun dışında esnafımız, çarşımız ayakta, ticaret devam ediyor. Depremin üçüncü gününden itibaren hızlıca iş yerlerinin kontrolü AFAD tarafından yapılarak az hasarlı olan, hasarsız olan, iş yerlerine açılma izni verildi. Herkese kucak açtık. Yerleşim yeri anlamında da yeni konut gelişim anlamında da herkese açık tüm hemşehrilerimizi bekliyoruz” dedi.

AFŞİN OSB’DE YÜKSEK İSTİHDAM SEKTÖRLERİ TERCİH EDECEĞİZ

Güven; “Sağlam zeminini, güvenli yerden yaşamalarını arzu ediyoruz. Diğer taraftan süreç içerisinde organize sanayi bölgesi çalışmamız tamamlandı. Sayın Cumhurbaşkanımızdan Allah razı olsun. OSB kararnamesini imzaladı. Sanayi Bakanlığı tarafından planlamalar devam ediyor. Özelde de yerleşim planı anlamında biz çalışmaya başladık. Birkaç ay içerisinde inşallah sonuçlandırıp yatırımcımıza da yer tahsis etmek istiyoruz. Bu noktada da oldukça güzel talepler var. İstanbul'dan arayan yatırımcılar var. Kahramanmaraş'tan var, Afşin'den var. Biz bunların da yerlerini hızlıca teslim edip çalışmalara başlayacağız. Dediğim gibi bu OSB kapsamından da özellikle katma değeri yüksek istihdam katkısı yüksek olan sektörleri tercih edeceğiz. Çünkü talep fazla. Talebin fazlalığı bizim bu tercih lüksünü bize doğuruyor. Bunları yapacağız inşallah” dedi.

BÜYÜK BİR FELAKET YAŞADIK

Güven; “En hızlı toparlanma gayretindeyiz. Vatandaşımıza felaketin etkilerini hissettirmeme gayretindeyiz. Altyapımız tamam. Üst yapıyla ilgili de çalışmalara başladık. Özellikle kırsal kesimde konteynerlerin tamamlanmasından sonra merkezdeki üstyapılara daha fazla ağırlık vereceğiz. Bu arada kırsal mahallelerimizde de konteyner teslimatları başladı. Altyapısı Büyükşehir KASKİ tarafından yapılıyor. Biz lojistik destek sağlıyoruz. Kırsal kesimde bin 149 binamızı kaybettik. Şu anki tespitlere göre. Bunlarla ilgili kırsal mahallelerin evlerin yapılmasıyla ilgili de Çevre Şehircilik Bakanlığı prosedürünün tamamladı, ihalesini yaptı. Yüklenici firma şantiye kurma çalışmalarına başladı. Hızlıca inşallah kırsal mahallelerimize kalıcı konutları da vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Çünkü Cumhurbaşkanımızın bu konudaki kararlılığı çok güçlü. Çevre Şehircilik Bakanlığının kararları çok güçlü. İnşallah vatandaşlarımızı çok kısa sürede kalıcı konutları da göreceğiz. Elbistan'da başladık. Bizde başlıyor, Göksun'da başladı. Kahramanmaraş’ta başladı. Bir taraftan şehir merkezine girdik kalıcı konutları yapılırken, diğer taraftan da kırsal mahallelerde kalıcı konutlar hızla devam ediyor” dedi.

15 BİNİN ÜZERİNDE EV ZİYARETİ GERÇEKLEŞTİRDİK

Güven; “Tabii burada bir de gündemimiz seçim. Biz aşağı yukarı Ramazan ayının başından beri seçimle daha fazla mesai harcamaya başladık. Daha doğrusu bir taraftan işleri organize ederken, diğer taraftan da seçim çalışmalarına katılıyoruz. Bu konuda ben kendimi çok şanslı görüyorum. Çünkü olağanüstü organize ve senkronize bir ilçe teşkilatıyla çalışıyoruz. Ana kadememiz olsun, kadın kolları olsun, gençlik kolları olsun, olağanüstü organizasyon kabiliyetine sahip insanlardan oluşuyor. Ben diyebilirim ki seçim sürecini sistematik ve düzenli olarak seçim çalışmalarını yürüten, seçim çalışmalarında nihai sonuca erebilecek çalışmaları yapan bir teşkilata sahibiz. Afşin ilçe teşkilatı olarak. Şimdi 7 bin 500 üzerinde üyeye ulaştık. Birebir görüşerek. 15 binin üzerinde ev ziyareti yaptık. Tüm mahalleler, kırsal mahalleler dahil olmak üzere ikinci, üçüncü ziyaretlerimizi yaptık. Bir taraftan yine parti gönüllülerimiz yardım faaliyetlerinde bulunuyor. Sadece gıda değil, her türlü ev eşyası dahil olmak üzere her türlü gereksinim olmak üzere vatandaşların bir telefonuyla gidip kontrol edip anında ulaşılıyor. Yani ben bu konuda dediğim gibi Maraş genelinde tüm belediye ben kendimi daha şanslı addediyorum. Olağanüstü senkronize, çalışkan, yenilikçi, inovasyon peşinde koşan seçim noktasında bir teşkilata sahibiz. Ben başta ilçe başkanımız olmak üzere, gençlik kollarımız, kadın kolları başkanımız, ana kademe yönetim, SKM Başkanımız olmak üzere hepsine çok teşekkür ediyorum. İnşallah bunun semeresini de teşkilat olarak göreceğiz. Ben ümit ediyorum ki oy oranlarımız en yüksek seviyesine ulaşacak. Çalmadığımız kapı kalmadı. Ben her zaman şunu söylerim. Yani belki klasik insanlar da bundan çok hoşlanmıyorlar. Hani işte nasıl diyeyim dava bilincini ben onu şöyle özetliyorum. Yani insanlar düşünceleriyle var olur ama davranışlarıyla insan olur. Dava adamı olur. Biz Afşin teşkilatı olarak hem düşünsel anlamda hem davranışlarımızla şahsım da dahil olmak üzere bizim insan olmayı başardık. Söylemler farklı, eylemler farklı bir pozisyonda olmadık. Hem söylemlerimizle, hem davranışlarımızla, insanla dava adamı olduğunu bu teşkilatın dava için var olduğunu biz kanıtladık diye düşünüyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi