Afşin-Elbistan bölgesinde yapımı planlanan C, D ve E termik santralleri için, Güney Kore’den SK-KOSEP ortaklığı ve Birleşik Arap Emirliklerinden Abu Dabi’den TAQA, Enerji Bakanlığı’na teklif sundular. SK-KOSEP aynı zamanda bedelini ödemek karşılığında Afşin-Elbistan B Termik Santralinin işletmesini de devralmak istediği belirtiliyor.
 
EÜAŞ ile Güney Kore’nin SK-KOSEP ortaklığı ve Abu Dabi Emirliği’nden TAQA ile Afşin-Elbistan bölgesinde enerji yatırımı yapılması amacıyla mutabakat zaptı imzalamasının ardından, iki firmadan da teklif geldi.  
 
Bölgeye, 7-8 bin megavatlık en az 3 santral yapmayı planlayan SK-KOSEP, devletten kısmi de olsa alım garantisi talep ediyor. Türkiye'nin, 11-12 milyar ton linyit rezervi bulunurken, bunun, yüzde 40'ı, Afşin-Elbistan'da yer alıyor. Afşin-Elbistan A ve B termik santralleri, yerli kömürün elektriğe dönüştürülmesinde önemli bir paya sahip.
Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı, Afşin-Elbistan bölgesinde 8 bin 200 megavat daha yeni santral kurmak isterken, Güney Kore ve Abu Dabi Emirlikleri ile birer mutabakat imzalayarak, yatırımların önünü açtı. C, D ve E santrallerinin özel sektör eliyle kurulması amacıyla uluslararası şirketlerle görüşmeler yapılırken, Afşin-Elbistan'a, Abu Dabi Emirliğinden TAQA ile Güney Koreli SK-KOSEP ilgi gösteriyor.
 
Enerji Bakanlığı kaynakları, Abu Dabi Emirliği'nin Ulusal Enerji Şirketi TAQA'nın da teklifini sunduğunu belirterek, TAQA ile EÜAŞ'ın ortaklığının söz konusu olduğunu, TAQA da bölgeye 7-8 bin megavatlık santral inşa etmek istediğini ifade ettiler.
 
EÜAŞ kaynakları, Hazine'nin B santralinin bedeli konusunda bir çalışma yaptığını belirterek, “Bu bedelin ortaya çıkması bekleniyor. Yabancı yatırımcı, EÜAŞ'la kurulacak ortak şirketteki payı oranında hesaplanan tutarı ödeyecek. B'nin işletmesini, ortak şirket devralacak” diye konuştu.
Enerji Bakanlığı, Afşin-Elbistan'da yapılacak yatırım için elektrik alım garantisine soğuk bakarken, Enerji Bakanlığı kaynakları, yatırımın piyasa koşullarında yapılmasını istiyor.
 
Editör: Haber Merkezi