Kahramanmaraş'ta KOSGEB'in, "İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı"ndan faydalanan 40 firma, bir araya gelip 7 ayrı şirket kurarak 500 kişiye istihdam sağladı.
.
KOSGEB'in yaklaşık 2 yıl önce uygulamaya koyduğu İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı, küçük ve orta ölçekli firmalara ve işsizlere umut oldu. Güçlerini birleştirerek KOSGEB'ten finansal destek alan girişimciler, yeni iş olanaklarıyla hem üretime hem de istihdama önemli katkı sağlamaya başladı.
Proje kapsamında kentteki farklı sektörlerde faaliyet gösteren 40 firma bir araya gelerek 7 ayrı şirket kurdu. Toplam 4,5 milyon TL destek alan girişimciler, kısa sürede üretime geçerek 500 kişiyi istihdam etti.
KOSGEB İl Müdürü Dr. Sadık Gözek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu destek programını 2 yıldır uyguladıklarını belirtti.
KOSGEB'in firmalara ciddi finans imkanı sağladığına dikkati çeken Gözek, şöyle konuştu:
"Önemli olan iş fikri olan kişilerin veya işletmelerin bir araya gelebilmesi. En az 5 firmanın, 'gücümüzü birleştiriyoruz' demesi bizim için yeterli. Bu kapsamda firmalara 250 bin TL hibe, 500 bin TL de faizsiz geri ödemeli destek sağlıyoruz. Şehrimizde şu ana kadar 40 firma bize müracaat etti ve bu şekilde 7 yeni şirket kuruldu. Bu 7 firmaya da toplam 4,5 milyon TL destek sağladık. Böylece kurulan şirketlerimizde 500 kişiye iş olanağı sağlanmış oldu."
-Hedefleri ihracat-
Gözek, özellikle küçük illerde firmaların ortaklık yapmasının "zor" olduğunu vurguladı. Dünyanın artık değiştiğini, güçlerin birleştirilmemesi halinde rekabetin zorlaştığını dile getiren Gözek, şöyle devam etti:
"KOSGEB bu anlamda firmalara hem finansal destek veriyor hem de güçlenmesini sağlıyor. 40 firmanın bir araya gelmesi çok önemliydi. Güçlerini birleştiren firmalarımız girişimcilik adına çok güzel örnek oldular. Şehrimizde terzi, kasap, mobilya ve inşaat gibi çok farklı alandaki birçok işletme, bölge ekonomisine ciddi oranda istihdam ve katma değer sağlayacak yatırımlar yaptı."
-4 kişiden 95 kişiye-
Dört arkadaşıyla bir araya gelip KOSGEB desteğiyle konfeksiyon fabrikası kurduklarını anlatan İhsan Kurtar ise günde 350 adet takım elbise ürettiklerini söyledi.
Daha önce küçük bir atölyede 4 kişi çalıştırdığını anlatan Kurtar, "Şimdi fabrikamızda 95 kişi çalışıyor. Hedefimiz bu rakamı 500'e çıkartmak. Bazı eksiklerimiz var. Eğer onları da tamamlarsak ihracata yöneleceğiz. Küçük esnaf bu destekle büyüyor. Biz de büyüdük, bütün girişimcilerin bu imkandan faydalanmasını istiyorum" diye konuştu.
Girişimci Ali Okumuş da arkadaşlarıyla bir araya gelip KOSGEB'ten aldıkları destek sayesinde tam modüler pano üretim fabrikası kurduklarını belirtti.
Okumuş, yeni teknolojilerle kurdukları fabrikada, günlük 300 metrekare pano imalatı kapasitesine ulaştıklarını kaydetti.
Editör: Haber Merkezi