Afşin-Elbistan B Termik Santrali'ne kömür sağlayan Çöllolar Kömür Sahası'nda, 11 kişinin ölümüyle sonuçlanan göçükle ilgili, haklarında "Bilinçli taksirle birden çok kimsenin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan kamu davası açılan 23 kişinin...

Afşin-Elbistan B Termik Santrali'ne kömür sağlayan Çöllolar Kömür Sahası'nda, 11 kişinin ölümüyle sonuçlanan göçükle ilgili, haklarında "Bilinçli taksirle birden çok kimsenin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan kamu davası açılan 23 kişinin yargılanmasına başlandı.

Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, toprak altında kalan işçilerin yakınları, ölenlerin avukatları ile haklarında dava açılan ve tutuksuz yargılanan 23 sanıktan 11'i katıldı.

Cumhuriyet Savcısı, Park Teknik A.Ş yetkilisi olan 9 ve Elektrik Üretim A.Ş. Kontrol Teşkilatı'nda görev yapan 14 sanığın Türk Ceza Kanunu'nun "Bilinçli taksirle birden çok kimsenin ölümüne sebebiyet vermek" suçunu düzenleyen "85/2, 22/3 maddeleri" gereğince cezalandırılmalarını istedi.

Mahkemede söz alan 11 sanık, suçlamaları kabul etmediklerini ve suçsuz olduklarını ifade etti. Duruşmada mağdur avukatı Kazım Oluç ise sanıkların en üst ceza sınırından yargılanarak tutuklanmalarını talep etti.

Duruşmada ayrıca, göçük olayında kusurlu oldukları iddiasıyla haklarında işlem yapılan Elektrik Üretim A.Ş'nin bir kısım üst düzey yöneticilerinin, kamu görevlisi olmaları ve 4483 sayılı yasa gereğince farklı bir soruşturma usulüne tabi olmaları nedeniyle, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na yazı gönderilmesine karar verildi.

Mahkeme heyeti, eksiklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

Afşin-Elbistan B Termik Santrali için kömür üretimi yapılan Çöllolar açık kömür üretim sahasında 6 Şubat 2011'de meydana gelen göçükte 1 işçi, 10 Şubat 2011'de meydana gelen heyelanda ise dozer operatörü Ruşen Demir hayatını kaybetmiş, Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Adnan Demir, Tuğran Gökhan, Nail Yılmaz, Kemal Elmas, Cuma Yıldırım , Aydoğan Polat ve Halil Tatlı toprak altında kalmıştı.

Olayın ardından Elbistan Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili kamu davası açmıştı.

 

 

Editör: Haber Merkezi