MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, TBMM'de madencilikle ilgili verilen araştırma önergesi hakkında yapmış olduğu konuşmasında Çöllolar Kömür Sahası'nda meydana gelen göçüğe değinerek; "Göçük altındaki şehit olan 9 madencimizin cenazesi hâlâ çıkarılamamıştır. Madencilerimizin aileleri sabırla ve umutla yakınlarının cenazelerini göçük altında çıkarılmasını beklemektedirler. Şehit madencilerimizi ne zaman ailelerine teslim edeceksiniz?" dedi.
 
8 madencinin ölümüyle sonuçlanan Zonguldak Kozlu’daki olayın ardından CHP madencilikle ilgili araştırma önergesi verdi. Dün TBMM’de önerge hakkında yapılan görüşmelerde MHP Grubu adına söz alan MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, ilk olarak madenlerin önemine değindikten sonra, Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye arasında Afşin-Elbistan’a yapılacak 12 milyar dolarlık enerji anlaşmasının imzalandığını hatırlatarak; “Kahramanmaraş’ın en büyük kömür havzası Birleşik Arap Emirlikleri’ne satılmış ve özelleştirilmiştir. Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikler arasında Afşin-Elbistan Bölgesi’nde linyit kömürü madenciliği yapılması ve elektrik üretimi konusunda işbirliği anlaşması imzalanmıştır. Türkiye adına işbirliği anlaşmasına imza koyan Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı tarafından Afşin Elbistan arasında yeni bir santralın inşa edileceği açıklanmıştır” dedi.
Yapılan yeni santrallerle bölgenin yaşanmaz hale geleceğini belirten Dedeoğlu; “Üretime ve istihdama hiçbir zaman karşı olmadık ve olmayız. Bu hükümet döneminde yapılan özelleştirmelere ve sağlıksız yatırımlara karşıyız. Kahramanmaraş Afşin-Elbistan Termik Santrali’ne bölgede hava kirliliğine neden olduğundan dolayı yapılan denetimlerde zaten cezai işlem uygulanmaktadır, bu da tescil edilmiştir. Santralın havayı kirlettiği, bu cezai işlemlerle kanıtlanmıştır. Afşin-Elbistan Termik Santralı hava kirliliğine neden olmaktadır. Ülke olarak enerji üretimi konusunda insan sağlığına zarar vermeyecek enerji türlerine yönelmeliyiz, yenilenebilir enerji konusunda çalışmalar artırılmalıdır. Yeni santraller Kahramanmaraş’ı yaşanmaz hale getirecektir. Bu nedenle yapılan anlaşmalar yeniden gözden geçirilmelidir. Mevcut iktidar döneminde gelir ve istihdam sağlayan çok sayıda yatırım maalesef satılmıştır. Köprüler, limanlar, fabrikalar ve maden ocakları, kömür havzaları yabancının eline geçmiştir. Aynı şekilde Kahramanmaraş Elbistan’da bulunan Şeker Fabrikası’nı da bunlara eklemek mümkündür. Elbistan Şeker Fabrikası da özelleştirme kapsamı içerisinde ve orada çalışan işçilerimiz, personelimiz, yıllarca oraya emek vermiş insanlarımız şu anda huzursuzdur, yarını göremez vaziyettedir. Önümüzdeki günlerde hastanelerin ve okulların da özelleşeceği konuşulmaktadır. Yapılan yersiz özelleştirmelerle bu ülkeye ve bu güzel insanlara haksızlık edilmektedir. Milli kuruluşlarımızı teker teker elden çıkarıyorlar. Türkiye’yi ve Kahramanmaraş’ı yabancılaştırıyorlar. Afşin-Elbistan Termik Santrali’nde tamamen bu özelleştirmeye karşıyız. Burada çalışan personelin durumu belirsizdir, çalışanlar tedirgin olmuşlardır, hükümetten çalışanlar konusunda her türlü tedbirlerin alınmasını da istemekteyiz” dedi.
Kahramanmaraş’ın maden kazaları konusunda da mağdur olduğunu söyleyen Dedeoğlu; “Bu mağduriyeti giderilememiştir. Afşin-Elbistan Termik Santrali’ne kömür sağlayan Çöllolar Kömür Havzası’nda 10 Şubat 2011 tarihinde meydana gelen göçük sırasında 9 madencimiz maalesef göçük altında kalarak maden şehidi olmuşlardır. Kahramanmaraş’ı ve tüm Türkiye’yi üzen bu olay üzerinden uzun süre geçmesine rağmen göçük altındaki şehit olan 9 madencimizin cenazesi hâlâ çıkarılamamıştır. Madencilerimizin aileleri sabırla ve umutla yakınlarının cenazelerini göçük altında çıkarılmasını beklemektedirler. Bilim ve teknolojinin neredeyse baş döndürücü bir hızla ilerlediği dünyamızda 9 maden şehidimizin göçük altından bugüne kadar çıkarılamamış olması hayretler edicidir. Bu konuda bir teknoloji eksikliği mi yaşanmaktadır? Yoksa bu konuda maliyet hesabı mı yapılmaktadır? Şehit madencilerimizi ne zaman ailelerine teslim edeceksiniz? ‘Çıkaramıyorsanız anıt mezar yaptıralım’ dedik ama maalesef ki ses veren yok, cevap veren yok, muhatap alan kimse de yok. Ülkemizde pek çok iş kolunda olduğu gibi madencilik iş konusunda da sık sık iş kazaları meydana gelmektedir. Ülkemizde en son maden kazası Zonguldak Kozlu’da meydana gelmiş ve bizleri çok üzmüştür. Meydana gelen bu maden kazasında 8 can gitmiştir, bölgeye ve ülkeye acı düşmüştür. Yine yürekler yanmış, çok sayıda aile öksüz kalmış, kaybımız ve acımız yine çok büyüktür. Hayatını kaybeden madencilerimize Allah’tan rahmet, acılı ailelerine de tekrar sabır ve başsağlığı diliyoruz” şeklinde konuştu.
 
Editör: Haber Merkezi