Greenpeace Akdeniz, Afşin-Elbistan kömür havzasında planlanan 8 bin megavat gücünde yeni elektrik üretim santrali projesini inceleyerek, olası sonuçlar konusunda uyardı. Yapılan inceleme sonucunda, planlanan tüm santrallerin kurulması halinde Afşin-Elbistan'ın dünyanın insan eliyle yapılan en büyük karbon salımı kaynağı olacağı belirtildi.
 3 Ocak 2013 tarihinde, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında, Afşin-Elbistan kömür havzasında 8 bin megavat kapasiteli elektrik santrali yapımını içeren hükümetler arası bir anlaşma imzalandı. Afşin-Elbistan’da şu andaki linyit santrallerinin toplam kapasitesi 2 bin 800 megavat ve mevcut durumda bile dünyanın en kirli enerji tesisleri arasında yer alıyor. Greenpeace’in yaptığı analiz, mevcut 2 bin 800 megavat ve yeni planlanan 8 bin megavat kapasite ile Afşin-Elbistan sahasının önümüzdeki 40 yıl için dünyanın en kirli enerji kompleksi olacağını ortaya koyuyor. Bu proje, yılda 70 milyon ton karbon salımı potansiyeline sahip. Planlanan tüm santraller kurulursa, 40 yıllık ömürlerinde toplam 2 milyon ton karbon salımı insan eli ile yapılmış en büyük karbon salımı kaynağı Afşin Elbistan olacak. Şu an ilk ikide Güney Afrika'daki Sasol kömür santrali ve Tayvan'daki Taichung santrali var.
 "BÖLGEDE HALK SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA"
Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan, mevcut olan ve planlanan santrallerin durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Aksoğan, “Hükümetin kömüre olan bu bağımlılığı endişe verici. Kömürün Afşin-Elbistan bölgesinde çevre ve insan sağlığına olan etkileri zaten açıkça ortada ve defalarca gündeme geldi. Santrallerden kaynaklı yüksek oranlarda azot, sülfür, cıva ve diğer kirletici maddeler ile birlikte santralden çıkan atık su ile sulanan tarlalar halk sağlığını hali hazırda ciddi biçimde etkiliyor.” dedi.
Aksoğan, “Bugüne kadar bu konuda herhangi bir adım atılmamışken, planlanan yeni santraller ile bu tehdit daha da büyüyor. Türkiye’nin enerji ihtiyacı, çevre ve insan sağlığına büyük tehdit oluşturan bir karbondioksit salım bombası ile çözülemez. Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılan anlaşma kamuoyu gözetiminde yapılmadı. Detaylar kamuoyu ile paylaşılmalı, bu konuda daha detaylı bir analiz yapılmalıdır. Yıllardır rehabilite edilmeyen Afşin-Elbistan termik santrali kapatılmalı, yeni ünitelerin ihaleleri iptal edilmelidir. Çevre ve insan sağlığına verilen zarar tespit edilerek acilen rehabilitasyon çalışmalarına başlanmalıdır. Güneş ve rüzgâr potansiyeli açısından Avrupa’da birinci sırada olan Türkiye, dünyanın en fazla karbon salınımı yapacak bir santral kompleksi yerine 8 bin megavat gücünde yeni ve temiz rüzgâr yatırımları yapmak için acil reformlar başlatmalıdır.” ifadelerini kullandı.
-Akşam-
Editör: Haber Merkezi