Kahramanmaraş'taki Germenicia Antik Kenti'nin çevresinin düzenlenerek, arkeopark haline getirileceği bildirildi.
Dulkadiroğlu Mahallesi'nde, 2007'de ev tadilatları ve kaçak kazılar sonrası tesadüfen bulunan Germenicia Antik Kenti'nde, kazı çalışmalarının bir bölümü tamamlanarak koruma altına alındı. Çalışmalarda, 3 mahallede farklı 23 noktadaki taban mozaiklerinin gün yüzüne çıkartılması için kamulaştırmaya hız verildi.
Vali Kocatepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dulkadiroğlu, Bağlarbaşı, Namık Kemal mahallelerinde yaklaşık 170 hektarlık alanda çıkan mozaikleri yerinde sergileyerek kenti turizm alanında cazibe merkezi yapmayı hedeflediklerini söyledi.
Her yıl yeni kazı alanı oluşturulduğunu belirten Kocatepe, şunları kaydetti:
"Mozaik alanlarını genişletiyoruz. Germenicia Antik Kenti'ni arkeopark şeklinde düzenleyerek Kahramanmaraş'ı Türkiye'nin üç önemli mozaik kentinden biri yapmayı amaçlıyoruz. Mozaikleri müzede değil bulunduğu alanda sergilemeyi planlıyoruz. Bu kapsamda, mozaiklerin bulunduğu alanın çevresini turistlerin ihtiyaçlarına uygun tesislere donatarak güzel bir alan oluşturmak istiyoruz. 3 mahallemizde yaklaşık 170 hektarlık bir alanda mozaik var. Bu bölgedeki 146 dönüm arazi Adana Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından 2010 yılında 3. derece SİT alanı kapsamına alındı."
-Literatüre girdi-
Kocatepe, şu ana kadar 13 parselde kamulaştırma yapıldığını, önümüzdeki süreçte 2 parselde daha kazı çalışmalarına başlanacağını söyledi.
Önceki yıl "Uluslararası Mozaik Sempozyumu" düzenlediklerini anımsatan Kocatepe, sempozyumdan çıkan sonuçları kitap olarak yayınladıklarını ve yapılan değerlendirmelerde mozaiklerin milattan sonra 1. yüzyıla kadar indiğini gördüklerini belirtti.
Bölgeden çıkan mozaiklerin Bizans dönemi İstanbul ve Şanlıurfa Haleplibahçe'de bulunan mozaiklerle eş değer olduğunun anlaşıldığını ifade eden Kocatepe, "Kullanılan malzemenin küçüklüğü, renklerin canlılığı ve desenlerin farklılığıyla çok özel mozaikler olduğunu anlaşılmış oldu. Bunun yanında Germenicia mozaikleri Dünya Mozaik Birliği'nin farklı dillerdeki yayınıyla arkeoloji literatürüne girdi" diye konuştu.
İl Özel İdaresi kaynaklarıyla çalışmaları tamamlamanın mümkün olmadığını dile getiren Kocatepe, her birinde yaklaşık 15-20 oda bulunan 100 adet villanın olduğu tahmin edilen antik kentin taban mozaiklerinin, dönemin sosyal ve kültürel hayatı hakkında önemli ipucları verdiğini anlattı.
-Germenicia Antik Kenti-
Kaliteleri ve ikonografileri açısından Zeugma mozaikleri ile yarışacak nitelikte olduğu belirtilen Germanicia antik kenti, 146 hektarlık geniş bir alana yayılıyor. Kentin kalıntılarının bulunduğu Dulkadiroğlu, Bağlarbaşı, Namık Kemal ve Şeyhadil mahalleleri, bu kapsamda 3. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edildi.
M.S. 1. yüzyıla ait bir Roma Kenti olduğu ve sakinlerinin yüksek mevkili aristokratlar olduğu anlaşılan Germenicia, Kahramanmaraş'ı dünyanın en önemli mozaik merkezlerinden biri haline getirecek. Her birinde yaklaşık 15-20 oda bulunan 100 villanın olduğu tahmin edilen antik kentin taban mozaikleri, dönemin sosyal ve kültürel hayatı hakkında önemli ipucları veriyor.
İnsan, hayvan ve bitki figürlerinin çok gerçekçi şekilde resmedildiği mozaikler arasında bulunan "horoz" figürünün ise günümüzde bilinen mozaikler arasında karşılaşılmamış, benzersiz bir yapıya sahip olduğu belirtiliyor.
 
Editör: Haber Merkezi