Fransa'nın başkenti Paris'te öldürülen Fidan Doğan için anma etkinliği düzenlendi.
Geçen yıl Paris'te Sakine Cansız ve Leyla Söylemez ile birlikte öldürülen Fidan Doğan için memleketi Nurhak’a bağlı Barış beldesinde anma töreni düzenlendi. Etkinliğe katılan HDP Kurucu Milletvekili Aysel Tuğluk, 3 kadının Fransa’nın göbeğinde, Paris’in en işlek caddesinde "profesyonelce" öldürüldüğünü belirterek, "Bir yıl olmasına rağmen henüz faillerle ilgili davanın nasıl görüleceği ile ilgili Fransız makamların açıklama yapmamış olması hem Kürt halkını hem bizleri gerçekten tedirgin ediyor. Fransa’nın bu durumunu hiç hayra yorumlamıyoruz. Çünkü Fransa gibi bir devletin bu cinayeti çözemediğini hiç kimse iddia edemez. Bizi buna inandıramaz. Dolayısıyla biz mücadeleyi devam ettireceğiz" dedi.
Cinayetin failleri ve arkasındaki çete irtibatlarının mutlaka açığa çıkarılması gerektiğini ifade eden Tuğluk, "Bunun takipçisi olacağız. Bu davanın peşini bırakmayacağız. Yıllar da geçse bu katliamı gerçekleştirenlerden hesap soracağız. Bunun böyle bilinmesi gerekiyor. Adaletin Kürtler söz konusu olduğunda da uygulanması gerektiğini Avrupa ülkeleri de bilmek zorundadır. Demokrasi ve özgürlüklerin beşiği olarak görülen ülkelere biz de soruyoruz bu üç kadın arkadaşımızın katliamı karşısında hukukunuz nerede, demokrasiniz nerede? Fransa bu cinayetleri çözmüş durumda. Fakat gerçekten bunu bir diplomatik koz olarak kullanmak mı istiyor? Fransa bunu diplomatik tahvile mi dönüştürmek istiyor? Bu soruları da sormaya hakkımız olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.
Ergenekon ve Balyoz tutuklularının bırakılmasından önce KCK sanıklarının bırakılmasını isteyen Tuğluk, Türkiye’deki hukuk sisteminin ve paralel yapı denilen yapının en büyük hedefinin kendileri olduğunu savundu. Tuğluk, “KCK adı altında on binlerce arkadaşımız, siyaset yapan, demokratik siyaset yapan, parti çalışmalarını yürüten, gazeteci, avukat, parti yöneticisi arkadaşlarımız bir siyasi soykırımdan geçirildiler. 10 binin üzerinde arkadaşımız tutuklandı” ifadelerini kullandı.
Balyoz ve Ergenekon davasından yargılananların nasıl tahliye edileceğinin tartışıldığını söyleyen Tuğluk, "Böyle bir şey hem hukuk mantığına, hem evrensel ilkelere hem de eşitlik ilkesine aykırı. Birkaç dava üzerinden siz hukuk tartışması yapamazsınız. Şimdi Ergenekon ve Balyoz davasından tutuklanan kişilerin sayısına bakın KCK davalarından tutuklanan kişilerin sayısına bakın. Yan tarafta on binlerce insan içeride, bir tarafta 50 - 100 kişi içeride. Nasıl izah edeceksiniz? Burada yapılması gereken şey Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hem demokratikleşme hem hukuk anlamında yeniden reform sürecine başlaması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Editör: Haber Merkezi