Program, sabah saatlerinde Atatürk anıtına çelenk sunumu ile başladı. Ardından Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut ve yönetimi, kendi binalarında tebrikleri kabul etti. Program, çiftçilere yönelik bilgilendirme konferansıyla devam etti.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan konferans, Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut'un açış konuşmasıyla sürdü. Bulut, konuşmasına Reyhanlı'da yapılan çirkin saldırıyı kınayarak başladı.
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nü kutlayan Bulut, "14 Mayıs 1946, Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu'nun kuruluş tarihidir. Genel Merkezimiz, Türkiye Ziraat Odaları Birliği bu kuruluşun üyesidir. Federasyonun kuruluş günü olan 14 Mayıs, sadece ülkemizde değil bütün dünyada 'Dünya Çiftçiler Günü' olarak kutlanıyor. Tarım, ekonomik ve sosyal nitelikleri nedeniyle ülkemiz için vazgeçilmez bir sektördür. İnsan yaşamının sürdürülebilmesi için olmazsa olmazların başında gelen bu sektör, bugün sadece gelişmekte olan değil, gelişmiş ülkelerin de öncelikli gündemlerini oluşturmaktadır. Dünya üzerinde milyonlarca insanın açlıkla mücadele ettiği, küresel ısınmaya bağlı kuraklık, iklim değişiklikleri ve tüm dünyayı etkisi altına alan mali krizde göz önünde bulundurulduğunda çiftçinin emeğine, kutsal alın terine ne kadar muhtaç olduğumuz apaçık ortadadır. Gıda sektörünün önemi özellikle dünyadaki açlık ve dengesiz beslenme sorunlarının çözümü noktasında her geçen gün artmakta bu da çiftçileri ve yaptıkları işi çok daha önemli kılmaktadır" dedi.
Bulut'un konuşmasının ardından mikrofona gelen Elbistan Kaymakamı Metin Maytalman, kısa bir konuşma yaptı.
Maytalman, "Ülke ekonomisinin kalkınmasında tüm meslek guruplarında olduğu gibi çiftçilerimizin de büyük gayret sarf etmesi gerekiyor. Elbistan'ın her zaman Türkiye'nin en büyük ovası olduğundan bahsedilmektedir. Bu nedenle Elbistanlı çiftçilerimizin tarımsal faaliyetlerde de aynı statüyü yakalamalarını ön görüyorum. Çiftçilerimiz daha fazla bilinçlenmeli. Devlet büyüklerimizin belirlediği 2023 vizyonu her alanda daha fazla çalışmayı gerektirir. Tarımda bilimsel çalışmalar yapılmalı ama burada da ölçülü olunmalı. Son dönemde genetiği ile oynanmış ürünler konusu gündemde. Bilim adamlarımız GDO konusunda duyarlı olmalı. İnsanlarımıza her yönüyle düzgün ürünler sunulmalıdır" diye konuştu.
Daha sonra programa konuşmacı olarak katılan Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Elbistan'da bir Tarım Kurultayı yapılmasının gerektiğine değindi.
Çullu, "Elbistan'ın toprak haritası çıkarılmalı. Potansiyel değerlendirilmeli. Burası çok önemli bir bölge. Burada Tarım Kurultayı yapılmalı. Gelecek yılların tarım politikası ortaya konmalı" dedi.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Saltalı ise, tarımda gidya kullanımı üzerine sinevizyon eşliğinde bir değerlendirme yaptı. Tarımsal gelişmelerin önemine değinen Saltalı, Türkiye'de Gayri Safi Milli Hasıla konusunda sıkıntı olduğunu söyledi.
Saltalı, konuşmasının devamında; "Tarımda yüzde 25 oranında istihdam sağlanıyor. 5,7 milyon insan istihdam ediliyor. Tarımın ihracattaki payı yüzde 11 oranında. 15 milyar Dolar oranında tarımsal ürün ihraç ediliyor. 12 milyar Dolar oranında ise ithalat yapılıyor. Burada 3 milyar Dolar oranında tarım sektörünün pozitif katkısı var. Cari açık tarım sektöründen kaynaklanmıyor. Son 10 yılda tarım sektörü her yıl yüzde 2,7 oranında büyümüş. Tüm bu verilere rağmen tarımda kişi başına düşen yıllık gelir yani gayri safi milli hasıla 3 bin 500 Dolar iken Türkiye ortalaması 10 bin 500 Dolar, asıl sorun burada yatıyor. Bu sorunun giderilmesi gerekiyor" ifadelerine yer verdi.
Gidyanın çok önemli bir destekleyici olduğunun her fırsatta altını çizen Saltalı, "Bu önemli kaynağın yeterince değerlendirilmiyor ve çiftçiler gidya hakkında yeterince bilgi sahibi değil" dedi.
Program yapılan konuşmaların ardından, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu ile Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Saltalı'ya, günün anısına plaket takdim edilmesiyle sona erdi.
 
Editör: Haber Merkezi