Afşin Tarım ve Orman İlçe Müdürü Muhammet Kayapınar, evcil hayvanların takibinin sağlanabilmesi için mikroçip teknolojisine geçişin son tarihinin 31 Aralık olduğunu hatırlattı.

Afşin Tarım ve Orman İlçe Müdürü Muhammet Kayapınar, “Ev Hayvanı Kayıt Sistemi'ne (PETVET) hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu acil durumda ulaşılabilecek kişi gibi bilgiler kayıt altına alınıyor.” dedi.

Hayvanlarını kimliklendirmeyen veya kayıt altına aldırmayanlara da 2023 yılı için 3 bin 642 lira idari para cezası uygulanacağı konusunda uyarıda bulunan Afşin Tarım ve Orman İlçe Müdürü Muhammet Kayapınar, işlemlerin, ilçe müdürlüğü ile veteriner hekimler tarafından yapılmaya devam ettiğini belirtti.

Evcil hayvanlara mikroçip takılarak Tarım ve Orman Bakanlığının PETVET sistemine kayıt edildiğini ifade eden Kayapınar, kimliklendirme işlemi için son tarihin 31 Aralık 2022 olduğu hatırlatarak, şunları söyledi:

“Tarım ve Orman Bakanlığınca Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik ile yürürlüğe giren uygulamayla evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takma zorunluluğu getirildi. Yönetmelik kapsamında sahipli köpekler 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren ve sahipli kedi ve gelincikler ise 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren kimliklendirilerek kayıt altına alınmaya başlamış olup, hayvan sahiplerinin 31 Aralık 2022 tarihine kadar hayvanlarına çip ve kimlik işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir.

Şu ana kadar kimliklendirme işlemlerini yaptıramamış olan kedi, köpek ve gelincik sahiplerinin 31 Aralık 2022 tarihine kadar İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine veya Serbest Veteriner Hekimlere başvurmaları gerekmektedir.

Bu yılsonuna kadar kedi, köpek ve gelinciklerini kimliklendirmeyen ve kayıt işlemini yaptırmayanlara, 5199 Sayılı Kanun'un ilgili maddesi gereği Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından 2023 yılı için 3 bin 642 lira idari para cezası uygulanacak.

1 Ocak 2023 yılından itibaren yeni doğan ev hayvanlarının kimliklendirme çalışmalarına ise, en geç 6 ay içinde tamamlanma şartıyla devam edilecektir.”

Editör: Haber Merkezi