Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında imzalanan hükümetlerarası anlaşmayla gündeme gelen, Afşin-Elbistan B Termik Santrali ve burada çalışan işçilerin durumu ile ilgili ayrıntılı bilgiler verdi. Alış, “Özellikle o bölgede çalışan ve halkımıza şunu belirtmek istiyorum; bugünkü mevcut yapıda herhangi bir değişiklik olmayacak. B Termik santralinde şuan itibariyle yaşanandan farklı hiç bir şey olmayacak. Çünkü o santrali biz TAQA ile birlikte işleteceğiz” dedi.

 

Alış, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında, Afşin-Elbistan kömür havzasında 8 bin MW kapasiteli elektrik santrali yapımını içeren hükümetlerarası anlaşmanın, EÜAŞ ile Abu Dabi Ulusal Enerji Şirketi TAQA arasında imzalandığını belirterek, anlaşmanın bu kadarla sınırlı kalmayacağını ifade ederek, bu anlaşmaya ek olarak yapılacak anlaşmalar ile detayların görüşüleceğini söyledi.

Alış, yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

 

“Afşin ve Elbistan, linyit kömürleri açısından çok önemli bir bölge. Ülkemizin 13 milyar ton linyit kömür rezervi var ve rezervin yarısı neredeyse Afşin-Elbistan bölgesinde bulunuyor. Bu bölgede şuanda iki adet termik santralimiz mevcut. Şimdi bu termik santrallere ilaveten termik santraller yapmamız lazımdı. Yaklaşık iki yıldır Afşin-Elbistan bölgesinde santral yapmak üzere yatırım modelleri üzerinde çalışıyoruz. Fakat Afşin-Elbistan bölgesinde santral yapmak oldukça zor. Çünkü bu büyük alanda oldukça büyük problemimiz var. Bu problemlerden bir tanesi kamulaştırma, diğeri iskan ve bunların dışında tam kömür havzasının içerisinden geçen iki adet nehir var ve santrallerin soğutma suyunun temin etmek için baraj yapılması bunların hepsi büyük maddiyatlı yatırımlar. Bu nedenle içinden kamunun da içinde bulunduğu bir oluşumun bu santralleri yapabileceğine inandık. Bu doğrultuda hükümetimiz ve bakanlığımız tarafından bir strateji geliştirildi. Bu çalışmalarımız devam ederken bizlere 3 yurt dışı firmasından Afşin-Elbistan bölgesinde santralleri yapmak için teklif geldi. Bu firmalarla uzun süre görüşmeler sonucunda Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında, Afşin-Elbistan kömür havzasında 8 bin MW kapasiteli elektrik santrali yapımını içeren hükümetlerarası anlaşma Elektrik Üretim AŞ ile Abu Dabi ulusal enerji şirketi TAQA arasında Ankara'da imzalandı. Ama bu Hükümetlerarası anlaşma ile bitmiyor. Bizim öncelikle ev sahibi anlaşması dediğimiz uluslararası anlaşmaya ek olacak bir anlaşmada detayları görüşeceğiz. Buradaki santrallerin nasıl olacağı ve yatırımların ne şekilde olacağı gibi ayrıntıları ev sahibi ülke anlaşması ile görüşeceğiz. Ancak bu ev sahibi anlaşması olduktan sonra uluslararası anlaşmada geçerliliğini korumuş olacak.

Bu bölgedeki bütün yatırımları tamamladığımızda yaklaşık 12 milyar dolarlık doğalgaz ithalatını kesmiş olacağız. Doğalgazda dışa bağımlılığımızı azaltacağız. Ayrıca bu bölgede yaklaşık olarak 8 bin 500 kişinin çalışacağını tahmin ediyoruz. Santrallerin yapımı esnasında da bu sayının 15 bin kişi olacağını tahmin ediyoruz.”

 

Doğalgazdan elektrik üretimini asgariye indireceğiz:

 

Afşin-Elbistan bölgesine yapılacak olan yeni santraller sayesinde, doğalgazdan elektrik üretiminin asgariye indirileceğini dile getiren Alış, “Doğalgazda dışa bağımsızlığının azaltılması konusunda hükümetimizin strateji dokümanı var. 2023 yılında doğalgazdan elektrik üretimini asgariye indirmeyi hedefliyoruz. Geçen yılda elektrik üretiminin yüzde 44’üne yakınını doğalgaz ile karşıladık. Biz bunu minimum seviyeye indirmeyi hedefliyoruz. Afşin-Elbistan bölgesinde yapacağımız yatırımlar sonucunda 10-12 milyar dolarlık enerji ve doğalgaz ithalatının duracağını tahmin ediyoruz” dedi.

 

Çalışanlar için değişen bir şey olmayacak:

Afşin-Elbistan B Termik Santralinin durumu hakkında da açıklama yapan Alış, şöyle konuştu:

“Yeni kurulacak santrallerin, mevcut olan santrallerle birlikte kurulması söz konusudur. Özellikle o bölgede çalışan ve halkımıza şunu belirtmek istiyorum; bugünkü mevcut yapıda herhangi bir değişiklik olmayacak. B Termik Santralinde şuan itibariyle yaşanandan farklı hiç bir şey olmayacak. Çünkü o santrali biz TAQA ile birlikte işleteceğiz. Detaylarını görüşeceğimiz ev sahibi anlaşmasını henüz imzalamadık. Bu anlaşmadan sonra devir işlemine geçilecek. Devir işleminden sonra da bugünkünden farklı hiç bir şey olmayacak.”

 

C santralinin ilk iki ünitesi 2017’de:

Afşin-Elbistan C Termik Santralinin ilk iki ünitesinin 2017 yılının ortalarında devreye alınmasının hedeflendiğine işaret eden Halil Alış, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Termik santrali yapımız oldukça uzun bir süreç. Yapımına başladığınız bir üniteyi ancak 4 yıl sonra teslim alabiliyorsunuz. Bizim hedefimiz yapılacak olan C Termik Santralinin ilk iki ünitesini 2017’nin ortalarına doğru devreye almak ve daha sonra sırasıyla diğer ünitelerin devreye gireceğini tahmin ediyoruz. Santralin tamamının da 2020’de biteceğini tahmin ediyoruz. Türkiye, 2012 yılında 240 milyar kW/h elektrik tüketti. Bu rakamın 239 milyar kW/h’ini Türkiye’de ürettik, geriye kalan 500 milyon kW/h kadar da yurt dışarıdan temin ettik. Aslında yurt dışından yapılan bu ithalat zorunlu değil gönüllü bir ithalat. Biz şuanda Avrupa Birliği ile enterkonnekte çalışıyoruz. Bu nedenle zaman zaman Avrupa’ya elektrik ihraç ediyoruz ve Avrupa’dan da zaman zaman elektrik alıyoruz. Bu seneki aldığımız miktar daha fazla oldu ama bu gelecek yıllarda daha fazla elektrik ihracatı yapacağımız anlamına geliyor. Sonuçta 2012 yılında 240 milyar kW/h elektrik tükettik ve her yıl yüzde 7 ortalamasıyla büyümeye devam edersek biz Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılında 400 milyar kW/h’in üzerinde elektrik tüketeceğimizi tahmin ediyoruz. Bu her yıl yeni bir elektrik santrali yapmak demek ve biz yerli kaynaklarla bunun telafisini yapmayı hedefliyoruz.”

Editör: Haber Merkezi