Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, “Biz Afşin-Elbistan bölgesini ilk geldiğimiz andan itibaren bir enerji havzası olarak görüyoruz ve inşallah bu yönde de çalışmalarımız devam ediyor. Yakın zamanda idari çalışmalarımız bitecek ve benim ve EÜAŞ çalışanlarının hepsinin rüyası olan bu iki santralimize ilave yeni santrallerimizi de Afşin-Elbistan bölgesinde yapıyor olacağız” dedi.
 
EÜAŞ’e ait olan Türkiye genelindeki tüm hidroelektrik ve termik santrallerin işletme müdürleri ile yönetim kurulu üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantı, Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) İşletme Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi.
 
AEL İşletme Müdürü Ahmet Yaldız’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen EÜAŞ Yönetim Kurulu Toplantısı, Yaldız’ın açış konuşması ile başladı.
AEL İşletme Müdürlüğü hakkında ayrıntılı bilgiler veren ve bir sunum gerçekleştiren Yaldız, işçi açığı ve diğer konulardaki taleplerini de iletti.
 
-“Biz bir ekibiz”
EÜAŞ Yönetim Kurulu Toplantısı’nın açılışını yapan, EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, “Aslında biz bir ekibiz. Genel müdürlükte çalışanlar ve sahada çalışanlar ama bu işin esas kahramanları sahada çalışanlardır. Öncelikle işletme müdürümüz ve sendika başkanımızın şahsında bütün çalışanlarımıza şükranlarımızı arz ediyoruz” dedi.
 
Afşin-Elbistan bölgesinin Türkiye’nin en büyük enerji havzası olacağını kaydeden Alış, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Özellikle elektrik enerjisi şuanda olmazsa olmazımız. Ama başlangıcından itibaren kullandığımız ana gelene kadar hangi aşamalardan geçtiğini bizlerden başka kimse bilmiyor. Biz Afşin-Elbistan bölgesini ilk geldiğimiz andan itibaren bir enerji havzası olarak görüyoruz ve inşallah bu yönde de çalışmalarımız devam ediyor. Yakın zamanda idari çalışmalarımız bitecek ve benim ve EÜAŞ çalışanlarının hepsinin rüyası olan bu iki santralimize ilave yeni santrallerimizi de Afşin-Elbistan bölgesinde yapıyor olacağız. Şuanda 3 tane devletle görüşüyoruz. Bu 3 devletle eğer uluslar arası anlaşma yolu ile anlaşabilirsek, içerisinde EÜAŞ’ın da olduğu yeni bir proje şirketi burada yeni santraller yapmak üzere anlaşmalar yapacaklar. Uluslar arası anlaşmayı yapamasak ta ihale yoluyla yüklenicilerin santraller yapması için çalışmalar yapacağız.”
 
-“3,4 milyar ton kömür ekonomiye kazandırılmalı:”
Konuşmasının ardından, “Çöllolar kapalı durumda, her iki santralin kömür ihtiyacını AEL İşletme Müdürlüğü karşılıyor. AEL kömür ihtiyacını daha ne kadar süre karşılayabilir?” şeklindeki soruyu cevaplandıran Alış, şöyle konuştu:
“Bu aslında teknik bir konu. Bildiğim kadarıyla Çöllolar’da da Kışlaköy sahasında da yılda 17,5 milyon tonun üzerine çıktığınızda sıkıntılar başlıyor. Bu nedenle 2008 veya 2009 yılında Kışlaköy’de 28 milyon ton kadar kömür çıkarttık. Ama bu 28 milyon ton coğrafyasını bozuyor. 2013 yılı için revize ettik ve 12 milyon ton kömür çıkarılmasını talep ettik. B Termik Santralinde yıllar içerisinde en fazla 8 milyar KW/h üretmişiz fakat kömürü alabilirsek emre amadeliğimiz had safhada. 9 milyar KW/h üretebiliriz. 9 milyar KW/h’ı buradan üretemediğimiz zaman doğalgazdan üretiyoruz. 8 milyar KW/h elektrik üretmek için kullandığımız doğalgaz 2 milyar metreküp. 2 milyar metreküp için EÜAŞ’ın ödediği rakam 1,7 milyar dolar. Bu para hem EÜAŞ’ın ve dolayısıyla milletin kasasından çıkmakta, hem de doğalgaz bizde olmadığı için komşularımıza ithalat parası olarak ödemekteyiz. Bunun için Afşin-Elbistan bölgesinde işlenebilir oran 3,4 milyar ton rezervli kömürün ülke ekonomisine bir an önce kazandırılmasının çok acil olduğunu söylüyorum. Bu konuda bakanlığımız çok hızlı bir şekilde çalışıyor. Sayın bakanımız bu konuda bize talimatlarını sürekli iletiyor.”
 
-“Kışlaköy her zaman yeterli olmaz”
AEL İşletme Müdürlüğü’nün kömür çıkarttığı Kışlaköy Sahasının her iki santrale sürekli kömür vermesinin mümkün olmayacağını da dile getiren Alış, “Kışlaköy’den biz sürekli olarak hem A hem B’yi destekleyemeyiz. Bunun için Çöllolar’ın işleticisi olan firmayla devam etme adına bizim yönetim kurulu kararımız var. Şuanda da bu çalışmalar devam ediyor ve revize uygulama programını bize sundular. İnşallah kısa zamanda da revize uygulama programını da onaylayarak firmanın buradan tekrar kömür çıkartması için çalışmaların devam etmesi yönünde kararımız var. Ama nereden bakarsanız bakın 2014’ten önce Çöllolar’dan kömür çıkartılması mümkün değil. Çıkartılsa bile bizim istediğimiz manada çok miktarda çıkmayabilir. Kışlaköy’ün coğrafyasına baktığımızda ancak bir santralin kömürünü çıkartabilecek durumdayız. İki santralin kömürünü aynı anda çıkaramayız. Ama bir santralin çalışmamasının ülkemize olan zararını anlattım. Yetkili firma ile Çöllolar kömür havasında çalışmalarımıza başlarız diye düşünüyorum. Santrallerimize ihtiyaç halinde personel takviyeleri yapacağız. Biz söz vermiş olmayalım. Bilindiği üzere Çöllolar başımıza gelen en büyük felaketlerden biriydi. Biz o kazayı gerekçe göstererek 325 kişiyi işe aldık. 175 kişide tekniker aldık. Aynı zamanda 60 kişi teknik personel aldık. İhtiyaç olması halinde personel alacağız. Hükümetimiz bu konuda önümüzü açtı. Daha önce emekli olan personelimizin yüzde 10’unu alabiliyorduk, şimdi ise yüzde 90’nı alabiliyoruz” diye konuştu.
 
-“Burası büyük bir şantiye haline dönecek”
 
2013 yılı içerisinde bu bölgede çok büyük enerji yatırımlarına sahne olacağını ve bölgenin şantiyeye döneceğini belirten Alış, Afşin-Elbistan B Termik Santralinde meydana gelen arızaya da değindi.
Alış, şunları söyledi:
B termik santralimizdeki arıza teknik inceleme çalışması tamamlandı. Yaşanan arızada kişisel kusur yok. Her zaman karşılanabilecek bir problem. Yetkili firma ile birlikte tüm problemleri giderecek şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu tür kazalarda kişisel kusurda olabilir ama bunun kasti olmaması gerekir. Bu tür arızaların yaşanmaması için elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz. Gerekli çalışmalarımızın tamamlanması ile birlikte kısa sürede devreye geçeceğini ümit ediyorum.
Burada hepimizin rüyası, kardeş santrallerini görmektir. Bizlerde bu ülkenin insanları olarak bu çalışmalara büyük önem veriyoruz. Yeni santrallerin yapılması yönünde iki tane alternatif var. Ya ihale yoluyla veya uluslararası anlaşmalarla santrallerimizi yapacağız. Gerekli anlaşmaların yapılması ile havzanın tamamında yeni santrallerin yapılması ile 2013 yılı enerji seferberliğini başlattığımız yıl olacak diye düşünüyorum. Yaşanan gelişmeleri hep birlikte göreceğiz. Sözde kalmayacağını sizlerde göreceksiniz. Burası büyük bir şantiye haline dönecek. İlk etapta C sektöründeki santral yapılacak. Çünkü hepsini bir anda yapmak mümkün değil. Çünkü bizim burada inşa edeceğimiz bir santralin maliyeti 3.2 milyar dolar.”
 
Konuşmanın ardından yönetim kurulu üyeleri ve işletme müdürleri Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) ile Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerini gezerek, işletme müdürlerinden bilgi aldılar.
 
Editör: Haber Merkezi