Çeşitli incelemeler için Afşin’e gelen Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürü Halil Atış, Afşin-Elbistan C ve E Santrallerinin altyapı çalışmaları tamamlamadan ihaleye çıkmayacaklarını kaydetti.
Enerji Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, EÜAŞ Genel Müdür Yardımcısı Raşit İş, TERAŞ Genel Müdürü Hacı Duran Gökkaya, Afşin Elbistan A ve B termik santralleri ile birlikte Afşin Elbistan Linyit İşletmesinde incelemelerde bulundu.
Afşin Elbistan Linyit İşletmesinde bir açıklama yapan Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürü Halil Atış, Afşin’e kurulması planlanan C ve E Termik santralleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Genel Müdür Atış, “Hepinizin de bildiği gibi C ve E Santralleri için ihaleye çıkıldı. Ancak ihaleler ertelendi. O günkü şartlarda biraz acele karar verilerek bu ihaleler yapıldı. 2008 yılına kadar enerji üretimi çok artıyordu. Ancak 2008 yılından sonra talepte bir azalma oldu. Biz de bu süreçte yapımı düşünülen santrallerin alt yapısını hazırlamadan ihaleye çıkmak istemiyoruz.Çünkü bu santrallerin yapımı için önümüzde halletmemiz gereken bir çok şey var. En önemlisi ÇED Raporları’nın alınması. Gerekli şartlar oluşmadan C ve E Santrallerini yapamayız. Kanunları önümüze koyduğumuz zaman yapamayız. Ya kanunları değiştireceğiz ya da o şartları oluşturacağız başka türlü yapamayız. Külü nereye dökeceğimizi atıkları nereye dökeceğimizi önceden planlamalıyız.” açıklamasında bulundu.
-“A Termik Santralinin baca gazı arıtma sistemi yapılacak”
Sürekli çevre kirliliğiyle gündeme gelen Afşin Elbistan A Termik Santrallerinin baca gazı arıtma sisteminin yapılacağını kaydeden EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, “B Ünitesinin ÇED raporları alındı. Elbette biz bu raporu A Termik Santrali’nin baca gazı arıtma tesisinin yapılması şartıyla raporu aldık. Elbette A ünitesinin de baca gazı arıtma tesisini yapacağız. Ondan sonra da A ünitesinin de ÇED Raporunu alacağız. Bugün A santralinin 3 ve 4 ünitesindeki arızaları yerinde gördük. Bu arızalar giderildiğinde ve revizyonlar tamamlandığında A santrali, 4 ünite çalışacak hale gelecek. Bugünkü gezimizde bir yol haritası çizeceğiz. Arızalar ve rehabilitasyonla ilgili neler yapabilir onların ön çalışmasını yapacağız.” dedi.
-“İşçi alımı tekrar yapılacak”
Termik santrallerine işçi alınacağına işaret eden Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürü Halil Atış, “İşçi alımına biz karar vermiyoruz. Bizim önümüzde bazı handikaplar var. Finans olarak bağlı olduğumuz teşkilatların emekli olanın yüzde onu oranında işçi alınır şeklindeki kararlarına uymak zorundayız. Biz 143 kişinin az olduğunu biliyoruz. Ama hazinenin bize öngördüğü sayıda personel alabiliriz. Geçtiğimiz gün açıkladığımız 143 kişilik kadroyu kamulaştırmadan kaynaklanan sıkıntılardan dolayı iptal etmek zorunda kaldık. Çok fazla sayıda müracaat var. En uygun şekilde personel almaya çalışıyoruz. Önceliğimiz daha fazla mağdur olanlara verilmek kaydıyla, adil bir şekilde personel alımı yapacağız. İlk olarak meslek yüksekokulu mezunları ve sanat okulu mezunlarını alacağız. İlerleyen süreçte daha fazla kişi alabiliriz.’’dedi.
Buradan Afşin Elbistan B termik Santraline geçen heyet, burada Afşin-Elbistan B Termik Santrali Müdürü Alper Özcan’dan santral hakkında brifing aldı.
Afşin-Elbistan Toplantı salonunda verilen brifing veren Santral Müdürü Alper Özcan, “
“Afşin-Elbistan B Termik Santrali Türkiye’nin en büyük termik santrali olmakla beraber, aynı zamanda termik santraller içerisinde en iyi frekans kontrollü santraldir. Santralimiz en kaliteli enerjiyi üreten santraldir.Biz şuanda Çöllolar bölgesinde bulunan 544 milyon ton rezervimizi işleteceğiz. Buda ortalama 25-30 yıla tekabül ediyor. Bunu da biliyorsunuz Ciner Grubu işletiyor. Şuana kadar da başarılı bir şekilde işletmekte, kömürü bizlere ulaştırmaktadır. Kapasitemiz her bir ünite için 360 MW/h ve 4 ünitemizle birlikte toplam bin 440 MW/h’tir. Yalnız biz frekans kontrollü olduğumuz için 360+-18 yani santralin her bir ünitesini 342 MW/h’te sabit tutarak frekansla doğru orantılı olarak üretimi kalkışı ve inişi mevcuttur. Ayrıca santralden kaynaklanacak partikül madde miktarının yüzde 99.5’i elektro filtrelerde tutulmaktadır. Santralımızın su ihtiyacı Ceyhan Nehrinin Elbistan çıkışındaki kısmından karşılanmaktadır” şeklinde konuştu.
Son olarak Afşin- Afşin-Elbistan A Termik Santrallini ve Çöllolar Kömür Havzasını ziyaret eden heyet, Afşin’den ayrıldılar.