Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü İzzet Alagöz, Afşin-Elbistan havzasındaki yeni termik santral yatırımlarının hayata geçmesi için arkeolojik kurtarma çalışmalarına ağırlık verildiğini söyledi.
EÜAŞ'ın, Türkiye'nin en büyük linyit kömürü rezervlerini barından Afşin-Elbistan havzasında yeni termik santral yatırımları için başlattığı çalışmalar sürüyor. EÜAŞ, son olarak Afşin C Termik Santrali projesiyle ilgili olarak ÇED sürecini başlatmış ve bu konuda da halkın katılımı toplantısı yapılmıştı. Elektrik Anonim Şirketi'nin (EÜAŞ) Elbistan ve Afşin'i yakından ilgilendiren dev enerji yatırımları ile ilgili çalışmaları, Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu'nda da gündeme geldi.


Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu'nda, EÜAŞ'ın 2015 ve 2016 yılı hesapları görüşüldü. EÜAŞ Genel Müdürü İzzet Alagöz, komisyonda yaptığı sunumda, şirket olarak kamuya ait termik ve hidroelektrik santralleri işlettiklerini, ruhsatı EÜAŞ'a ait olan maden sahalarının çalıştırıldığını ve söz konusu sahaların özel sektöre açılmasına yönelik modelleri uyguladıklarını söyledi. 
Genel Müdür Alagöz, Ağustos sonu itibarıyla Türkiye'deki kurulu gücün yüzde 22.64'üne denk gelen 19 bin 851 megavatlık kısmının EÜAŞ'a ait olduğunu kaydetti.
EÜAŞ'ın kurulu gücünün 50 hidroelektrik santrali, 8 termik santral ve 1 RES'ten oluştuğuna değinerek, ağustos sonu itibarıyla Türkiye elektrik üretiminde EÜAŞ'ın payının yüzde 15,12 olduğunu anlatan Alagöz, EÜAŞ'ın üretim yaptığı kaynakların dağılımında en yüksek payı hidroliğin yüzde 56,56 ile aldığını ifade eden Alagöz, bunu termik ve rüzgarın izlediğinin de bilgisini verdi. 
EÜAŞ'ın yatırımlarının devam ettiğinin altını çizen Alagöz, başlıca yatırımları arasında Keban Hidroelektrik Santrali rehabilitasyonu, Sinop Nükleer Santrali Projesi altyapı işleri, Afşin-Elbistan ve Konya-Karapınar ile Karaman-Ayrancı Kömür Havzası arkeolojik kurtarma kazı çalışmaları olduğunu açıkladı. 
Halihazırda şirkete ait 17'si hidrolik ve ikisi termik olmak üzere 19 santral için özelleştirme faaliyetlerinin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından yürütüldüğüne işaret eden Alagöz, şu ifadeleri kullandı:
"Şirketimize ait toplam kurulu gücü 6 bin 348 megavat olan 11 termik santralimizin özelleştirilmesi sonucunda 8 milyar 841 milyon 500 bin dolar gelir elde edilmiştir. Toplam kurulu gücü bin 792 megavat olan 77 adet hidroelektrik santralinin özelleştirme süreci tamamlanarak özel sektöre devri gerçekleştirilmiş ve 448 milyon 254 bin dolar ile 5 milyar 934 milyon 505 bin lira gelir elde edilmiştir. Bu yıl için EÜAŞ'nin yatırım programının enerji sektörü toplam tavan ödeneği 1 milyar 240 milyon 380 bin lira olarak belirlendi. Şirketimizin geçen yıl dönem karı 18 milyon lira olup, 2018 için 50 milyon lira dönem karı programlanmıştır."
 

Editör: Haber Merkezi