Afşin’deki Eshab-ı Kehf Külliyesini bir yılda 50 bin kişinin ziyaret ettiği bildirildi.
 
Kahramanmaraş'ın en önemli tarihi eserleri arasında gösterilen Eshab-ı Kehf Külliyesi, yapılan restorasyon çalışmalarının ardından adeta ziyaretçi akınına uğradı.
 
2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapılan Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi, Kahramanmaraş Valiliği, Afşin Belediyesi ve sivil toplum örgütlerinin tanıtım çalışmaları 2011 yılında meyvesini verdi.
Afşin Belediyesi, Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi'ne rehber istihdam ederek gelen ziyaretçilerin bilgilendirilmesini sağladı. 2011 yılında 50 bin kişinin ziyaret ettiğini belirten, Afşin Belediyesi Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi Rehberi Ramazan Kıraç, ''2011 yılında Eshab-ı Kehf Külliyesi diğer senelere nazaran en fazla ziyaretçinin ağırlandığı yıl oldu. Tabiri caizse Eshab-ı Kehf Külliyesi için 2011 yılı çok bereketli geçti hem yerli hem de çevre ilçe ve illerden gelen ziyaretçilerimiz sayesinde. Bu yılda kayıtlarımıza göre 50 bin insanın Eshab-ı Kehf’e geldiğini söyleyebiliriz'' dedi.
Külliyeye en fazla ziyaretçinin kandil geceleri ve Cuma günlerinde olduğuna işaret eden Kıraç, ''Bu önemli gecelerde külliyeye ortalama 5 bin kişi geliyor. 50 bin gerçektende ciddi bir rakam çünkü Eshab-ı Kehf Külliyesi her ne kadar Osmanlının 1500-1600 yılları arasında en fazla yoğunluğun yaşandığı dönemdi. Ama bu dönemden sonra bir takım olaylardan sonra ziyaretçi sayısında düşüş yaşandı'' diye konuştu.
Kıraç şöyle dedi: ''En son Eshab-ı Kehf Külliyesi ile alakalı bilim adamları tarafından 2005 yılında bir ilmi çalışma yapıldı ve bunun vermiş olduğu bir ivme ile son 6-7 senedir Eshab-ı Kehf gene eski günlerine dönmekte ve bununda tavanı 2011 yılı oldu. Tabi ki buna istinaden Eshab-ı Kehf Külliyesinin bu kadar rağbet görmesinin ve ziyaretçi sayısının artmasının Eshab-ı Kehf Külliyesinin tanıtımı ile alakalı özellikle Afşin’deki kurumların ciddi atılımları oldu. Dahil olunan fuarlar ve Eshab-ı Kehf Külliyesi ile alakalı tanıtım broşürleri ve tanıtım filmleri önemli bir etki sağladı. 2012 yılında mümkün olduğu kadar çok fuara dahil olacağız ayrıca tanıtım programları ile ilgili gerekli tüm televizyon kanalları ile irtibat kurmamız gerektirdiği fikrini verdi.''
-Ziyaretçi Sayısı Arttı, Vakıflar Genel Müdürlüğü Sosyal Tesis Yapma Kararı Aldı
 
2009 yılında Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi’nin restorasyonunu tamamlayan Vakıflar Genel Müdürlüğü ziyaretçi sayısının artmasından dolayı, Afşin Eshab
 
-ı Kehf Külliyesi’ne büyük bir sosyal tesis kurmayı planlıyor.
 
Külliyeye yakışır bir sosyal tesis yapılacağını belirten Afşin Kaymakamı Faik Arıcan, “Eshab-ı Kehf turizm ve inanç turizmi bakımından Ülkemizin, Kahramanmaraş’ın ve ilçemiz için çok önemli bir mekandır. Her sene külliyemize önemli bir miktarda ziyaretçi gelmekte. 2011 yılında da aldığımız bilgilere göre 50 bin civarında vatandaşımız çevre ilçelerden ve illerden ciddi bir ziyaretçiyi ağırladı Eshab-ı Kehf Külliyesi bu durumdan çok memnunuz. Bilindiği üzere Eshab-ı Kehf Külliyesi, Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait bir alanda yer almaktadır ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafında da hailine uygun bir restore edilmişti restore sonrasında ziyaretçilerini ağırlamaya başlamıştı külliyemiz. Fakat burada ziyaretçilerimizin sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak bir tesisi bulunmamakta. Bu konuda yapılan çalışmalar neticesinde Hatay Vakıflar Bölge müdürlüğü ve Vakıflar Genel Müdürlüğünün destekleri ile bu alanda bir turistik bir tesisi yapılması amaçlandı. İnşallah 2012 yılı Ocak ayı içersinde Yap-İşlet-Devret modeli ile bu alanda güzel bir sosyal tesis yapılacak. Bu sosyal tesisi ile konaklama ve yemek ihtiyaçları karşılanacak. Ayrıca burada konferans salonları bulunacak. Bu projenin 3 yıl içersinde tamamlanması planlamakta ve inşallah ilçemizin büyük bir ihtiyacını karşılamış olacağız. Bununla beraber ilçe ekonomisine ve turizme katkı sağlayacak bu proje ile. Bu konuda işadamlarımıza yapılacak olan projede yer almalarını arzu ediyorum.” dedi.
 
 
-Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi-
 
Afşin ilçesindeki Eshab-ı Kehf Külliyesi; Ribat, Camii, Han, Medrese, Kubbetü’ş Şerif (Kadınlar Mescidi) ve Minnet Çelebi Mescidi(Paşa Çardağı)’nden oluşmaktadır. Külliyeye Vaktiyle Dulkadirli Beyliği zamanında, Alaüddevle’nin babası Süleyman Bey tarafından yaptırılan Buk'a da dahildir ama yapı günümüze ulaşmadığı için mimari durumu hakkında bilgi mevcut değildir.Külliye, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün mülkiyetinde olup günümüzde sadece Camii ve Kadınlar Mescidi fonksiyonunu sürdürmektedir.
Editör: Haber Merkezi