Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi ile Darende Somuncu Baba Külliyesi arasında ilki geçtiğimiz yıl koşulan toplam 100 kilometrelik ultra maraton, Türkiye Atletizm Federasyonu tarafından tescillenerek, 2. Uluslararası Afşin Eshab-ı Kehf-Darende Somuncu Baba Ultra Maratonu olarak 2013 yılı faaliyet takvimine girdi. Koşu, 1 Haziran 2013 tarihinde yapılacak.
Ultra Maraton sporunu bölgeye tanıtan 48 yaşındaki Ultra Maraton sporcusu İbrahim Şahin, Uluslar arası Elbistan Ultra Maratonu’nun ardından, Afşin Eshab-ı Kehf-Darende Somuncu Baba Ultra Maratonu’nu da Türkiye Atletizm Federasyonu’nun faaliyet takvimine yazdırmayı başardı.
Şahin, “Ocak 2012’de Kahramanmaraş ve Malatya Valiliklerine, Eshab-ı Kehf ile Somuncu Baba Ultra Maratonu için müracaatta bulundum. Manevi değeri yüksek bu iki beldemizin tanıtımı, insanlarımıza sporu sevdirmek ve ülkemizde sporda çıtayı yükseltmek için yaptığım girişim Allah’a Hamd olsun meyvelerini vermeye başladı. Bu girişimim de bazı zorluklar yaşadımsa da onlardan bahsetmeyeceğim. Türkiye’de yaptığım girişimler sonuçsuz kalsa da farklı bir ortamda yani Almanya’da derdimi anlatma fırsatı yakaladım. Almanya’nın Essen kentinde geleneksel olarak Türklerin yurt dışında yaptığı ilk ve tek organizasyon olan Ayyo Team Koşusuna Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı sayın Mehmet Terzi ve Maratonlar ve Yol Koşuları Direktörü sayın Mitat Şahin katılmışlardı. Eshab-ı Kehf -Somuncu Baba Ultra Maratonu koşusunu görüşmelerimde gündeme getirdim ve önemini anlattım” dedi.
Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı ve diğer yetkililerin kendisine gereken desteği verdiklerini belirten Şahin, şöyle devam etti:
“Bunun üzerine yaptığımız görüşmelerde Eshab-ı Kehf-Somuncu Baba Ultra Maratonunu inceledik ve bölge için önemini tekrar tekrar karşılıklı konuşup bilgi alışverişinde bulunduk. Daha sonra Afşin Belediye Başkanı sayın Fazlı Aydoğan beyle görüştüm. Kendileri Afşin Belediyesi olarak sponsor olacaklarını ve gereken her türlü desteği vereceklerini söylediler. Bunlara ilave olarak 4. Elbistan-Afşin-Ekinözü Ultra Maratonu için bölgeye gelen Mitat Şahin, bölgeyi yerinde gördü. Bölge insanının ve resmi makamların spora ne kadar önem verdiklerini bire bir görünce hayretini gizleyemedi ve dünyanın en hızlı ultra maratonunun yanında Orta Doğunun ikinci en büyük ve dünyada hatırı sayılan uluslararası Eshab-ı Kehf-Somuncu Baba Ultra Maratonu Türkiye Atletizm Federasyonu’nun takvimine girmiş oldu. 2. Uluslararası Eshab-ı Kehf-Somuncu Baba Ultra Maratonuna 1 Haziran 2013 tarihinde Darende Somuncu Baba Külliyesi’nden start verilecek ve aynı gün Afşin Eshab-ı Kehf’te bitecek. Daha önce görüştüğümde Kahramanmaraş ve Malatya Valilikleri gereken her türlü desteği vereceklerini ilettiler. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Şimdiden bu büyük organizasyona sporcuları ve spor sevenleri davet ediyorum ve bekliyorum. Türkiye’ye ve insanlığa hayırlı olsun. Cenab-ı Allah böyle güzellikleri nasip ettiği için şükrediyorum.”
100 KİLOMETREYİ 16 SAATTE KOŞACAKLAR:
Geçen yılın aksine bu sene Darende Somuncu Baba Külliyesi’nden başlayacak olan 2. Uluslararası Afşin Eshab-ı Kehf-Darende Somuncu Baba Ultra Maratonu; Somuncu Baba Külliyesi, Darende, Başdirek, Yeni Köy, Akören, Büyükyapalak, Küçükyapalak, Doğan Beldesi, Kuşkayası, Karagöz, Afşin, Emirli Köyü ve Eshab-ı Kehf Külliyesi’nde son bulacak.
1 Haziran 2013 günü başlayacak olan 2. Uluslararası Afşin Eshab-ı Kehf-Darende Somuncu Baba Ultra Maratonu, maksimum 16 saatte koşulacak.
Editör: Haber Merkezi