Afşin’de bulunan Eshab-­ı Kehf Mağarası ve Külliyesi, Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Kararı ile III. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edildi.

Emirli Mahallesi’nde yer alan Eshab-­ı Kehf Külliyesi III. derece, Afşin’de bulunan diğer tarihi yapılardan Büyüktatlı Mahallesi Alıçlı mezrasındaki Tümülüs ile Kaşanlı Mahallesinde bulunan Tümülüsler  yapılan değerlendirmelerin ardından  I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak sit alanı olarak tescil edildi.

 Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun, Eshab-­ı Kehf Külliyesi ile ilgili kararı şöyle: “Kahramanmaraş İli, Afşin İlçesi, Emirli Beldesi 172 ada 17 parselde kayıtlı, mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne tescilli taşınmaz kültür varlığı, Eshab-­ı Kehf Külliyesinin III. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil talebine yönelik Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün 27.05.2016 tarih 101094 sayılı yazısı, Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğünün 27.06.2016 tarih ve 2320 sayılı yazısı, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanlığının 08.08.2016 tarih ve E.14872 sayılı yazısı ile Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 27.04.2006 tarih ve 1573 sayılı kararı okundu, konunun ekleri ve işlem dosyası incelendi, yapılan görüşmeler sonucunda  Kahramanmaraş İli, Afşin İlçesi, Emirli Beldesi, 172 ada 17 parselde kayıtlı, mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne tescilli taşınmaz kültür varlığı, Eshab­-ı Kehf Külliyesinin Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün ilgi yazısı eki raporda belirtilen bulgular nedeniyle III. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmesine, kararımız eki Sit Haritası ve köşe koordinatları ile birlikte sit fişinin uygun olduğuna (Olumlu), alanda Koruma Yüksek Kurulunca alınan 660 sayılı ilke kararı yanında 658 sayılı ilke kararı III. Derece Arkeolojik Sitler Koruma ve Kullanma Koşullarının geçerli olduğuna, alana ilişkin Geçiş Dönemi Yapılanma Koşullarının belirlenerek Kurulumuza sunulmasına karar verildi.”

Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu diğer yandan Alıçlı Mahallesi’nde yer alan Tümülüs ile ilgili olarak ise, “Kahramanmaraş İli, Afşin İlçesi, Büyüktatlı Mahallesinde bulunan tümülüsün tesciline yönelik Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü uzmanlarının 20.05.2016 tarihli raporu, Afşin Belediye Başkanlığının 01.08.2016 tarih ve E.1882 sayılı yazısı okundu, konunun ekleri ve işlem dosyası incelendi, yapılan görüşmeler sonunda; Kahramanmaraş İli, Afşin İlçesi, Alıçlı Mahallesinde yer alan, karar eki haritada koordinatları belirtilen tümülüsün 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 6. Maddesi kapsamında değerlendirildiğinden aynı kanunun 7. maddesi uyarınca ‘I. Derece Arkeolojik Sit Alanı’ olarak tescil edilmesine karar verildi” kararını verdi.

Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Afşin’e bağlı Kaşanlı Mahallesi’ndeki Tümülüsleri de sit olarak tescilledi. Kararda, “Kahramanmaraş İli, Afşin İlçesi, Kaşanlı Mahallesinde bulunan tümülüslerin tesciline yönelik Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü uzmanlarının 20.05.2016 tarihli raporu, Afşin Belediye Başkanlığının 01.08.2016 tarih ve E.1882 sayılı yazısı okundu, konunun ekleri ve işlem dosyası incelendi, yapılan görüşmeler sonunda; Kahramanmaraş İli, Afşin İlçesi, Kaşanlı Mahallesinde yer alan, karar eki haritada koordinatları belirtilen iki adet tümülüsün 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 6. Maddesi kapsamında değerlendirildiğinden aynı kanunun 7. maddesi uyarınca ‘I. Derece Arkeolojik Sit Alanı’ olarak tescil edilmesine karar verildi” cümleleri kullanıldı.

Editör: Haber Merkezi