Afşin’in sembollerinden biri olacak Eshab-ı Kehf Camii ve Külliyesi'nin temeli Eski İlçe Emniyet Müdürlüğü ve eski İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün bulunduğu alanda atıldı. Külliyede aynı anda 2 bin kişi ibadet yapabilecek. İçerisinde, kütüphane, konferans salonu, kuran kursu sınıfları bulunacak. Külliyenin ana giriş Eshab-ı Kehf'in taç kapısı şeklinde yapılacak. Türkiye Diyanet Vakfı bu proje için 7 milyon lira ödenek ayırdı. Projenin 2 yıl içerisinde tamamlanmasının öngörülüyor.

Kültür ve Turizm eski Bakanı Mahir Ünal,  törende yaptığı konuşmada, Afşin’e yapılacak olan camii ve külliyenin önemli bir ihtiyacı karşılayacağını belirtti.

Eshab-ı Kehf’in isminin camide yaşatılması ve hakikat üzere yaşayan 7 gencin isimlerinin binlerce yılı aşarak çocuklarda yaşatılmasının çok önemli olduğunu söyleyen Ünal, “ Cumhurbaşkanımızın Başdanışmanı Sefer Turan Bey, Afşin ile alakalı birçok hususu kendine dert edindiği gibi böylesine güzel bir eser kazandırmak için bizzat ilgilendi. Emeklerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. İnşallah burası tamamlandığı zaman bir külliyeye dönüşecek.”dedi.

Şehrin, sosyal yaşamın, kültürün ve üretim şeklini ortaya koyduğunu belirten Ünal, “ Bütün kültürlerde, toplumsal yapının kalbinden mabetler vardır. İnanç vardır. Viyana’ya gittiğinizde merkezde Dom Kilisesini görürsünüz. Bu nereye gidersiniz gidin böyledir. Ama maalesef son 90 yıl içerisinde hafızamızı kaybeden biz, toplumsal dokumuzu ve toplumun kimliğini var eden şehir yapısını da kaybettik. Son 15 yıldır kim olduğumuzu, dolayısıyla kimliğimizin asıl ürünü olan kültürümüzü ve medeniyetimizi yeniden hatırlamaya başladık. Şehrin kültür ve sanatı ile sorun varsa o şehir insan üretmemeye başlar.” açıklamasında bulundu.

Şehirlerin hafızasını korumak için şehrin ilk kurulduğu merkezin muhafaza edilmesi gerektiğine değinen Ünal, “ Şehirlerimizin merkezleri korunduğu zaman şehrin kimliği korunur. Sonra dünyaya gelen çocuklarımız hangi şehre ve kültüre ait olduklarını öğrenecekler. Rabbim, camilerimizin kapatıldığı ve ezanların Türkçe okunduğu dönemleri bir daha bu millete göstermesin. Eshab-ı Kehf Camii ve Külliyesi’nin yapılmasında emekleri bulunan herkesten Allah razı olsun.” diye konuştu.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, “ Yapılacak olan camimizin ilçemize hayırlara vesile olmasını diliyorum. Şehir olmanın bir takım kriterleri var.  batıda bunlara üç kriter bir mabet, ikinci meydan ve üçüncü olarak üniversite diyorlar. Bizim tarihi Pir Ali Camiimiz mabet olarak gerçekten, büyük insanlar yetiştirmiş bir yerdir. Bu Külliye ise ikinci bir mabet oluyor. İnşallah hayırlara vesile olmasını diliyorum. Benim Belediye Başkanlarımız başta olmak üzere tüm resmi erkândan dileğim, Afşin'imizin güzel bir meydana kavuşturulması ve devamında da bir üniversiteye sahip olmasıdır. Ancak o zaman şehir sıfatı taşıyacağına inanıyorum.  Bu eserin ilçemize kazandırılmasında emekleri bulunanlara teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

Yapılacak olan Eshab-ı Kehf Camii ve Külliyesi’nin Afşin’in hayat tarzını değiştireceğini söyleyen Kahramanmaraş İl Müftüsü Muhammet Gevher, camiler ve mabetler sayesinde Türkiye’nin ayakta durduğunu söyledi.

Afşin böyle bir yapıya çok ihtiyacı olduğunu belirten Gevher, “ Eshab-ı Kehf şehrine böyle bir eserin kazandırılmasında emekleri bulunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.


Temeli atılan Cami ve Külliye inşaatının 2 yıl içerisinde tamamlanacağına değinen Afşin Kaymakamı Ali Edip Bundan, “ Temelini attığımız bu camimizin inşallah tekrar açışlında bir araya geliriz. Allah bize o günü görmeyi nasip etsin. Karınca kararınca ne katkımız olursa karşımıza bir gün çıkacağını umut ederek bu camiimize bu yatırımımıza hep bir elden destek olacağız, gayret vereceğiz. Afşin halkının da bu mabedin inşa edilmesi için ne gerekiyorsa yapacağına ve omuz vereceğine yürekten inanıyorum.  Bu yatırımda emekleri bulunan başta Cumhur Başkanımız Başdanışmanı Sefer Turan Bey’e ve görünen görünmeyen Diyanet İşleri Başkanlığına, Türkiye Diyanet Vakfına ve bundan sonra katkı sağlayacak herkese Afşin haklı adına teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

 Afşin’in kimliğine katkı yapacak Külliyenin temelinin atıldığını söyleyen Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, “ Afşin’de torunlarımıza bırakacağımız simge bir mekanın temelini atmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Belediye olarak iki yıl içerisinde, engelliler merkezi, hanımlar merkezi, yaşlılar merkezi, Celvanlıoğlu İbrahim Efendi Sabit Semt Pazarı, Köy Pazarı, kaba inşaattı biten kültür merkezi, tamamlanan Atilla İmamoğlu Parkı, Karabağ Parkı,  Tamamlanmak üzere olan Rabia Parkı Yaşam Merkezi, beton elemanları tesisi, montajı tamamlanan ve çok yakın zamanda hizmete açacağımız 160 tonluk modern asfalt plenti, yenilenen şehir suyu şebekesi, Büyükşehir Belediyesi ile projelerini oluşturduğumuz pek yakında hizmete girecek kavşak yapım çalışmaları ile sizlere hak ettiğiniz hizmeti verme gayretindeyiz. İnşa ettiğimiz veya edilen her binaya mekân vasfını kazandırma bilinç ve gayretinde olduk. Bizi mekân kavramını, medeniyet kavramını bilmeyen insanlar anlayamaz.” açıklamasında bulundu.

Başkan Güven, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Bu Külliyenin fikir babası olan külliyenin yapılması için kaynağını bulan, arsa temelinden, projenin hazırlanması, hayata geçirilmesine kadar her aşamayı titizlikle takip ederek bu gün burada olmamıza vesile olan Cumhurbaşkanımız Başdanışmanımız Sefer Turan Bey’e sonsuz teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum. Başlayan Külliye yatırımının her aşamasında birebir ilgilenen ve yükümüzü alan Kaymakamımız Ali Edip Budan’a teşekkürlerimi sunuyorum. Afşin’e birçok yatırım kazandıran başta belediyemiz olmak üzere devam eden yatırımların hamisi ve ilgileri olan, bundan sonra yapılacak olan yatırımlarda destekçisi ve hamisi vesilesi olacak olan Sayın Bakanımız Mahir Ünal Bey’e de şükran ve saygılarımı sunuyorum”

Konuşmaların ardından Afşin İlçe Müftüsü Yakup Yıldırım tarafından okunan duanın ardından Eshab-ı Kehf Camii ve Külliyesi’nin temeli atıldı.


Temel atma törenine, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sefer Turan, Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Diyanet İşleri Başkanlığı Müsteşarı İsmail Palakoğlu, AK Parti İl Başkanı Ahmet Özdemir, MHP İl Başkanı Süleyman Öner, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Mehmet Demir, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Mahir Turan, AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Kılıç, AK Parti Afşin İlçe Başkanı Şeref Kırbıyık, MHP İlçe Başkanı Ersal Koç, AK Parti Elbistan İlçe Başkanı Yunus Kaan Kısaca, kamu ve kurum müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.




Editör: Haber Merkezi