TRT 1 ekranlarında yayınlan “Yedi Güzel Adam” dizisinin çekimlerinin bir bölümü Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi’nde çekildi.

Türk Edebiyat tarihine damgasını vuran şairlerimiz Erdem Beyazıt, Cahit Zarifoğlu, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Ali Kutlay, Akif İnan, Alaeddin Özdenören'in hayatını konu alan dizinin çekimlerinin bil bölümü Afşin’de bulunan Eshab- Kehf Külliyesi’nde yapıldı. Yapılan bu çalışma ile Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi’nin tanıtımına katkı sağlanması planlanıyor.

Eshab-ı Kehf Külliyesi’nde çekimleri devam eden  Yedi Güzel Adam Dizisi’nin setini ziyaret eden Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, bu diziyle Kahramanmaraş’ın ve bölgenin en büyük tarihi eserlerinde bir tanesi olan Afşin Eshab-ı kehf Külliyesi’nin tanıtımına büyük ölçekte katkı sağlayacağını kaydetti.

Güven, "Kahramanmaraş'ımızın tarihini anlatan dizi olan Yedi Güzel Adam dizisinin bir bölümü Eshab-ı Kehf'te çekiliyor. Daha önce dizi yapımcılarına ve senaristlerinde böyle bir ricamız olmuştu, Yedi Güzel Adam'ın, 7 uyurlarla buluşturmak adına ve bugün bunu gerçekleştiriyoruz. Burada bu çekimin gerçekleştirilmesi Afşin ve Eshab-ı Kehf için çok önemli. Dizi çekimlerinin burada gerçekleştirilmesinde emekleri olan AK Parti Grup Başkanvekilimiz Mahir Ünal'a ve Kahramanmaraş Milletvekili Sevde Beyazıt Kaçar'a, yönetmenimize ve dizi yapımcılarımıza teşekkür ediyorum. Afşin'in ve Eshab-ı Kehf'in tanıtımı için güzel bir adım atılmış oldu.Bizim en önemli tarihi mirasımız olan Eshab-ı Kehf'in tarih ve dünya kültür mirasları listesine girmesi için  15 Mart itibarıyla Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütüne (UNESCO), Afşin Belediyesi olarak başvuruda bulunduk. Şuanda -ı Eshab-ı Kehf'in tarih ve dünya kültür mirasları listesine girmesi için  aday adayıyız. Bu anlamda da iki güzel işin üst üste geldiğini ifade etmek istiyorum. “ dedi.


-Eshab-ı Kehf Külliyesi'nden Etkilendik

Eshab-ı Kehf Külliyesi’nden etkilendiklerini kaydeden Yedi Güzel Adam Yapım Koordinatörü Tansu Şahin, " Daha önce Yedi Güzel dizimin birçok bölümlerini değişik tarihi mekanlarda çekimler yapmıştık.Eshab- Kehf'in hikayesini duyunca  set arkadaşlarımızla birlikte Afşin'e gelerek Eshab-ı Kehf' ziyaret ettik. Afşin Belediye Başkanımız Mehmet Fatih Güven bizlere bu tarihi mekanı gezdirdi ve dizi ekibi olarak buradan çok etkilenmiştik. Belediye Başkanımız 7 Güzel Adam dizisinin bir bölümünün burada çekilmesini istemişti bizlere de sıcak geldi bu teklif. Ardında senaryoda nasıl bir bağ kurarız diye düşündük ve senaristimizle birlikte bir kurgu oluşturduk ardından sahnemizi çekmek için Eshab-ı Kehf'e geldik. Dizimizin 37. bölümünde iki önemli karakterimiz olan Adnan ve Zehra öğretmenimizin  Eshab-ı Kehf'te çekimlerini gerçekleştireceğiz. Kötü karakterimiz Adnan, Zehra Öğretmene evlilik teklifinde bulunacak. Evlilik teklifini de Eshab-ı Kehf'i gezdirirken yapacaklar. Bu sahneyi gerçekleştirmek için bulunuyoruz.Eshab-ı Kehf, herkesin gelip görmesi ve gezilmesi gereken tarihi bir mekan. Afşin Belediye Başkanımız Mehmet Fatih Güven'e bizleri burada misafir ettikleri için teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.


Eshab-ı Kehf hadisesi
 


Efsus ya da Yarpuz denilen bir şehirde Dakyanus (Dakyus) adındaki zalim hükümdar, halkı kendisine ve putlarına tapmaya zorlar. Allah'ın varlığına ve birliğine inanan birkaç genç ise gizlice ibadet ederek bu zalimin buyruğu dışına çıkar. Bunu haber alan Dakyanus'tan kaçan gençler, yolda kendileri gibi inançlı bir çobana rastlar. Çobanın bildiği ve yanında su olan bir mağaraya sığınan yedi kişi, burada uykuya dalar.

Kralın vezirleri mağarayı bulur ancak, korkularından içeri giremez ve içerdekilerin dışarı çıkmaması için mağaranın ağzını kapatırlar.

''7 uyurlar'' adı verilen kişiler, yaklaşık 309 sene bu şekilde kalır ve daha sonra uyanır. Yedi uyurlardan Yemliha, şehre ekmek almaya gider, ancak Dakyanus zamanından kalma para ile alışveriş yapmak istediği için yakalanır. Yemliha, kurulan mahkemede durumu anlatır ve insanları inandırmak için mağaraya götürür.

Mağaradaki arkadaşlarının korkacağını düşünerek yaşananları anlatmak için içeri yalnız giren Yemliha ve arkadaşları sır olur.

 

Editör: Haber Merkezi