banner491

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Önceliğimiz üretim değil, toprak altındaki arkadaşlarımıza ulaşabilmek" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Önceliğimiz üretim değil, toprak altındaki arkadaşlarımıza ulaşabilmek” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Önceliğimiz üretim değil, toprak altındaki arkadaşlarımıza ulaşabilmek" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Önceliğimiz üretim değil, toprak altındaki arkadaşlarımıza ulaşabilmek” dedi.

14 Şubat 2011 Pazartesi 09:21
1346 Okunma
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,
banner474
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Önceliğimiz üretim değil, toprak altındaki arkadaşlarımıza ulaşabilmek” dedi.
Bakan Yıldız, Afşin-Elbistan Termik Santrali B ünitesine gelerek burada, yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Heyelanda toprak altında kalan çalışanların aileleri ile de görüşen Bakan Yıldız, yapılan çalışmalar ve gelinen nokta hakkında gazetecileri bilgilendirdi. Ümitleri kaybetmemek istediklerini ancak zamanın aleyhte işlediğini ifade eden Bakan Yıldız, kamu ve özel sektörden konuyla ilgili tüm kuruluşlarla durum değerlendirmesi yaptıklarını belirtti. İlk önceliklerinin toprak altındaki işçilere ulaşmak ve yeni risklere engel olmak olduğunu kaydeden Bakan Yıldız, şöyle konuştu:
“Tabi ki işimiz kolay değil burada 50 milyon ton civarında bir topraktan bahsediyoruz. 2 kilometrelik bir yerin yaklaşık 120 metre kalınlığında zaman zaman bunun 135 metreye ulaşan kalınlığının kaydığını ve ciddi bir toprak kaymasının heyelanın olduğu bir yerden bahsediyoruz. Önceliğimizden bahsettim bu 9 arkadaşımıza ulaşabilmek. Ancak bir yandan su çıkıyor ve suyla besleniyor bu toprak. Yani kurtarma ekiplerinin, ister özel sektörden olsun ister kamudan herhangi bin yeni bir risk yaşamaması ve hayatı risk geçirmemesi açısından da çalışmalar son derce dikkatle takip ediliyor. Hem zeminde, hem de bu kayan topraklarda yapılan analizlerde bu toprağın gittikçe daha çok çamurlaştığını ve 400 tane pompayla beraber suyun direne edildiği ortamda ki şu anda ancak 200 tane pompa çalışıyor bunların hepsi çalışması lazım. Somut örneklerden somut çalışmalardan en önemlilerinden bir tanesi buranın daha çok sıvılaşmaması, daha çok çamurlaşmaması ki orada kurtarma çalışmalarında 50 milyon tonluk bir hafriyatın içerisinden arkadaşlarımıza ulaşabilelim. Bu son derece önemli bir konu. Ama yeni bir hayati risk oluşturmayalım, yeni bir sıkıntı oluşturmayalım en önemli konumuz bu. Bir kısım sözler duyuyoruz ‘üretim olacak mı, kömür olacak mı’ diye. Bunlar bizim önceliğimiz değil. Şu anda tek önceliğimiz var bu arkadaşlarımıza ulaşabilmek. Biz onun çözümlerini, onların bir kısım alternatif çözümlerini bulabiliriz veya bulmayabiliriz. Yani termik santralin üretimiyle ilgili konumuz bizim önceliğimiz değil. Ona arkadaşlarımız bir yandan çalışıyor. En çok hassasiyetimiz bütün hepsiyle ilgili hassasiyetimizi en ön plana koymaktır. Bununla ilgili tedbirleri almaktır.”
Termik santralde uzun yıllardır yapılan çalışmalarda 138 milyon tonluk bir toprağın alındığını ancak göçükte 50 milyon ton toprağın kaydığını dile getiren Bakan Yıldız, konu üzerinden de siyaset yapılmamasını istedi. “Bu üzerinden parti çalışması yapılacak konu değildir” diyen Bakan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
“O yüzden bulunduğumuz merkezde ciddi bir coğrafya değişikliği oldu. Bu 3-4 kilometrelik alanda ciddi bir coğrafya değişikliği oldu. Özellikle GSM hassas arayıcılarla beraber, yine elektromanyetik dalgalar yayıp bunun üzerinden insanlarımıza ulaşabilmeyle alakalı konularla ilgili, hem AKUT ekipleri, hem insana duyarlı köpekler aracılığıyla, hem de bütün teknik elimizdeki cihazlar kullanılarak bir çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada metale duyarlı dedektörler yaklaşık derinlik 60 metre civarında topraktır. Ama 4-5 metreden sonrası özellikle sıvı ortamın daha fazla olmasından kaynaklanan sebeplerle yalnızca toprak değil, çamurumsu bir ortamda bunlar yapıldığı için insanımıza ulaşabilecek ve onlardan bilgi alabilecek bir yapıya henüz ulaşılamamıştır. Diğer yandan makinesiz böyle bir işlem yapmak söz konusu değildir. Ama makinenin oraya girmesi için de zemini sağlamalaştırmamız lazım. Ayrıca yeni bir heyelanın olma ihtimali vardır. Ona karşı da duyarlı olmamız lazım. ‘Burada heyelan bitmiştir’ diye hiçbir arkadaşımız, hiçbir teknik arkadaşımız, mühendisimiz, jeofizikçimizi söyleyememektedir. ‘Burada risk bitmiştir, heyelan olmayacaktır diyememektedir’. O yüzden bu teknik çalışmaya farklı düzeyde arkadaşlarımızda her zaman bulunacaktır.”
Bakan Yıldız, bir vatandaşın heyelanın Çoğulhan Beldesi başta olmak üzere diğer yerleşim yerlerini de tehlikeye soktuğuna yönelik ifadelerine ise, şu anda yerleşim yerlerinin tehlike altında olmadığı söyledi.
TERMİK SANTRALDE ELEKTRİK ÜRETİMİ KISMEN DEVAM EDECEKTİR”
Gazetecilerin de sorularını cevaplandıran Bakan Yıldız, üretimin devam edip, etmeyeceğine ilişkin bir soruya ise, “Termik santralde elektrik üretimi kısmen devam edecektir. Elektrik üretimi ve tüketimi ile alakalı Türkiye’nin genel yapısı içerisinde herhangi bir sıkıntımız yoktur. Bu üretimin şu anda bulunduğumuz Şubat ayı içerisinde üretim tüketimden daha fazladır. Bununla alakalı hem ülkemizin hem de bölgemizin bir sıkıntısı bulunmamaktadır” cevabını verdi.
Bu arada Çoğulhan Belediye Başkanı Adem Yıldız’da Bakan Yıldız’la görüşemediği gerekçesiyle tepki gösterdi. Afşin Kaymakamı Fahri Arıcan’a kızdığı öne sürülen Belediye Başkanı Yıldız, çevredekiler tarafından ikna edilemedi ve santrali terk etti.
Bakan Yıldız, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, Afşin Kaymakamı Fahri Arıcan, çevre ilçe belediye başkanları ile ilgililerin katıldığı toplantının ardından heyelanda hayatını kaybeden Ruşen Demir’in evine taziye ziyaretinde bulundu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner490

banner457

banner372

banner492

banner432

banner464

banner373