ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI TANER YILDIZ: "KÖMÜR HAVZASINDAKİ HEYELAN DÜNYA LİTERATÜRÜNDE YOK, SIRA DIŞI BİR TOPRAK KAYMASI İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI TANER YILDIZ: "KÖMÜR HAVZASINDAKİ HEYELAN DÜNYA LİTERATÜRÜNDE YOK, SIRA DIŞI BİR TOPRAK KAYMASI İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI TANER YILDIZ: "KÖMÜR HAVZASINDAKİ HEYELAN DÜNYA LİTERATÜRÜNDE YOK, SIRA DIŞI BİR TOPRAK KAYMASI İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI TANER YILDIZ: "KÖMÜR HAVZASINDAKİ HEYELAN DÜNYA LİTERATÜRÜNDE YOK, SIRA DIŞI BİR TOPRAK KAYMASI İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

15 Şubat 2011 Salı 09:20
1000 Okunma
ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI TANER YILDIZ:
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afşin Elbistan B Termik Santrali'ne kömür sağlayan alanda meydana gelen heyelanın dünya literatüründe olmadığını ve sıra dışı bir toprak kayması ile karşı karşıya olduklarını belirterek, "Yeni bir mühendis arkadaşımızı yeni bir işçi kardeşimizin hayatını riske etmeyecek şekilde arama ve kurtarma çalışmalarını yürütmemiz lazım" dedi.
Bakan Yıldız, Afşin Elbistan B Termik Santrali'ne kömür sağlayan alanda meydana gelen heyelan bölgesinde incelemelerde bulunup, yetkililerden bilgi aldıktan sonra düzenlediği basın toplantısında, buradaki kömür çıkartma faaliyetinin resmi olarak da durdurulduğunu söyledi. İş sağlığı ve iş güvencesi açısından da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin yaptığı çalışmanın sonucunda da riskten uzak bölümlerde arama ve kurtarma çalışmalarının devam edilmesine karar verildiğini belirten Bakan
Yıldız, "Ama bu herhangi bir kurtarma ekibindeki veya herhangi bir işçi kardeşimizin sağlığını riske edecek bir durumda olmayacak şekilde düzenlenecektir. Yeni heyelanlar olabilir. Özellikle sahada yaptığımız çalışmada bir kısım yerlerin riskini hala koruduğunu ve yeni heyelanlar olabileceğini gördük. O yüzden o bölgelerde bir çalışma yapılması söz konusu olmayacaktır. Tabii ki toprak altında kalanların özellikle canlı olma ihtimaline karşı arama yapabilecek köpekleri aynı şekilde burada
bulunduracağız. Bununla alakalı hem Ankara'dan hem İzmir'den yeni bir ekip daha burada bulunacak. Şu anda birinci sıradaki amacımız kendisinden haber alamadığımız bu 9 kişiyle alakalı çalışmaları sonuna kadar sürdürmektir" diye konuştu.
Kimsenin yanlış yaptığına kayıtsız kalma imkanları olmadığını, böyle bir yetkilerinin de olmadığını ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:
"Olayı tam doğru tespit edip doğru şekilde davranabilmemiz lazım. Bunun teknik yanları var. Hem EÜAŞ hem de MTA'nın kamu kurumu ve kuruluşlarından başından beri görevlendirdiğimiz arkadaşlarımız burada bulunmaktadırlar. Özel sektörle beraber bu sahada çalışmaları sürdüreceğiz.
Türkiye'de zaten bu büyüklükte 50 milyon metreküp 60-70 milyon tonluk bir heyelanın olduğu herhangi bir çalışma şimdiye kadar olmadı. Dünya literatüründe de böyle bir heyelanın olduğu pek bilinmiyor. Çalışmalar o manada araştırmalarda devam ediyor. O yüzden sıra dışı bir toprak kayması ile iç içeyiz. Bunun getirdiği heyelanın yeni heyelanlar oluşturabileceğini burada tekraren söylüyorum. Su depremden dolayı mı tetiklenmiştir başka bir zeminde su mu birikti kaynağı nedir bununla ilgili net bilgiler henüz
oluşmuş değildir. Çünkü bir kısım sondaj çalışmaları ve bir kısım laboratuar çalışmalarının teyit etmesi gerekiyor. O yüzden biraz zamana ihtiyacımız vardır. Bizim şu anda tek amacımız var. Ne B santraline acilen kömür temin etmektir ne de buranın işletmesine yönelik kaygı ve endişedir. Şu andaki ana başlığımız 9 tane kardeşimize ulaşmakla alakalıdır. Tekrar her gün düzenli olarak bilgilendirmeler devam edecektir. Ben burada olsam da olmasam da hem kriz masasının başkanlığını yapan vali ve görevlendirdiği
arkadaşlar tarafından bilgilendirmeler yapılacaktır."
Dün akşam toprak altında kalan vatandaşların aileleriyle görüştüklerini ve bir kısım bilgiler aktardıklarını söyleyen Bakan Yıldız, "Bizden bir tarih verip veremeyeceğimizi sordular. Biz kendileri ile paylaştığı konuyu kamuoyu ile de paylaşalım istedik. Şu gün çıkartabiliriz diye bir tarih veremeyeceğimizi söyledik. Dediğim gibi bu sıra dışı bir toprak kayması ve o esnada kömür çıkartma işlemi yapılmıyordu. Burada şu ana kadar 2008 yılından bu yana 138 milyon tonluk bir hafriyat yapılmış. 25 milyon
metreküp civarında buradan su deşarj edilmiş. 26 milyon ton civarında kömür çıkartılmış ama şu anki heyelan 50 milyon tonun daha üzerinde. Yani büyüklüğü kafamızda tasavvur edebilmek canlandırmak adına bunu söylüyorum şu anki heyelanın miktarı çok yüksek. O yüzden alışılmışın dışında sıra dışı diye kastettiğim budur. O açıdan yeni bir mühendis arkadaşımızı yeni bir işçi kardeşimizi hayatını riske etmeyecek şekilde bu çalışmaları yürütmemiz lazım. Bu sahanın Yaklaşık 400-410 tane pompası vardı. Günlük gelen
o kadar miktarı deşarj etmek için. Şu anda o pompaların yarısı hemen hemen çalışıyor. Bu yer altı su seviyesinin giderek toprağa yaklaşması demektir. Yani o heyelanda dolayı oluşan toprağa yaklaşması demektir. Su seviyesini de mutlaka düşürmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner457

banner372

banner432

banner464

banner373