Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, düzenlemiş olduğu basın toplantısında son günlerde Afşin Elbistan A Termik Santralinin özeleştirilmesi konusuna açıklık getirdi. Bakan Taner, Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin özeleştirme kapsamından çıkartıldığını söyledi.
Bakan Taner Yıldız, ekonomi muhabirleri ile Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü lokalinde bir araya geldi ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
TKİ'nin kömür konusunda ne gibi çalışmalar yaptığının sorulması üzerine Bakan Yıldız, Türkiye'nin linyit rezervinin yaklaşık yüzde 40-42'sinin Afşin-Elbistan sahasında toplanmış durumda bulunduğunu işaret etti ve yerli kömürü geliştirecek önemli çalışmalar yapıldığını söyledi.
Afşin-Elbistan A terminalinin çalıştığını, fakat rehabilitasyon ihtiyacı olduğunu belirten Yıldız, şunları söyledi:
''Açıkça söylüyorum çevreyle alakalı bir kısım problemleri var ve bu problemlerin giderilmesi gerekiyor. B terminali özelleştirme kapsamında. C ve D ile sahalarının yeniden ihale edilmesiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. E sahası ile ilgili bir dizaynımız var. Oraya bir havza oraya bakıyoruz. Nereden bakarsanız bakın mevcutları ve geliştirileceklerle birlikte sırf enerji üretiminde 7-8 bin Megavatlık (MW) bir güçten bahsediyoruz. 2023 yılına kadara olan stratejimizde buranın tamamının kullanılması var. Tabi yeni bulunan sahalarımız da Konya ve Kütahya başta olmak üzere yeni bulunan sahalarımız da var, buraları da değerlendireceğiz.''
-''Vatandaşa zararlı olan herhangi bir girişimin karşısındayız''
Bakan Yıldız, Afşin-Elbistan'da çevre kirliliği konusunda bir sıkıntı varsa ve bu EÜAŞ'den kaynaklanıyorsa bunu savunamayacaklarını ve bunun giderilmesi gerektiğini belirtirken, ''Vatandaşa zararlı olan herhangi bir girişimin karşısındayız'' dedi.
"MAYIS AYINA KADAR 4-5 KONUNUN BİTİRİLMESİ GEREKİYOR"
Bir basın mensubunun "Rusya'dan nükleer santralle ilgili bir heyet gelecek. Bu konudaki çalışmalar ne aşamada?" şeklindeki sorusu üzerine Bakan Yıldız, "Dün Türkiye Atom Enerjisi Kurumu yetkilileriyle toplantı yaptık. Burada Rusya ile iyi niyet protokolü çerçevesinde nelerin yapıldığına ilişkin bilgi aldım. Mayıs ayının başına kadar Rusya Federasyonu ile nükleer santrallerin kurulmasıyla ilgili temel 4-5 başlığın bitirilmesi gerekiyor. Zaman zaman kamuoyunda tartışılıyor. Tabii ki görüşmeler sırasında
heyetlerin birbirine sunacağı yeni teklifler olabilir, bunlar da tarafımızdan değerlendiriliyor" dedi.
Enerji KİT'leri ve diğer kamu kuruluşlarının borç ve alacak ilişkilerinin yeniden düzenlenmesi amacıyla yapılan çalışmanın uzlaşı içinde yürütüldüğünü ifade eden Yıldız, "Sonuçta enerji KİT'leri bir tarafından çeken, Hazine'de bir tarafından çeken bir yapı yerine beraberce bir uzlaşı ortamına götürdüğümüz bir kanun tasarısı hazırlandı. Önümüzdeki günlerde bu da aktarılmış olacak" diye konuştu.
Azerbaycan petrolleri konusunda yeniden görüşme olmadığını ifade eden Bakan Yıldız, "Hiçbir konuda, taşıma, miktar sorunu olmadığı kanaatimdeyim. Herhangi bir sorun yok. Politik konular tesir edebilir. Yeni aktivite olmayacağını tahmin ediyorum. Yeni anlaşmanın zamanı taraflara bağlı olacak" dedi.
Samsun-Ceyhan hattı konusunda ise Bakan Yıldız, "Verilen destek sürecek. Özel sektör bir noktaya geldi. Boğaz'dan her yıl 170 bin gemi geçiyor. Boğaz trafiğinin azaltılması amacındayız. Bu nedenle boru hatları önem verdiğimiz projelerdendir. Rusya'nın belli bir oranda petrol geçireceği Kazak-Rus petrolüyle ilgileniyoruz. Stratejik işbirliğini etkileyen yanları var" diye konuştu.