Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF) tarafından tescillenerek 2012 yılından itibaren faaliyet takvimine eklenen ultra maraton koşusu, federasyonunun takviminde Elbistan 170 kilometre Ultra Maraton ve Yarı Maratonu olarak yayınlandı. Elbistan 170 kilometre Ultra Maraton ve Yarı Maratonu, 12 Ekim 2014 tarihinde koşulacak.

Geçtiğimiz yıl 5.’si Elbistan-Afşin-Ekinözü Uluslar Arası Ultra Maratonu adıyla 140 kilometrelik parkurda koşulan ultra maratonu, 13 saat 3 dakika 40 saniyelik derecesi ile Trabzon’dan katılan Murat Kaya birinci tamamlamıştı.

Almanya’da yaşayan ve 51 yaşında olan Elbistanlı ultra maraton sporcusu İbrahim Şahin’in 2009 yılında başlattığı ve Elbistan’da 111 kilometrelik parkurda koştuğu ultra maraton, 2010 ve 2011 yılında da sürerken, Türkiye Atletizm Federasyonu koşuyu 2012 yılında tescilleyerek, faaliyet takvimine almıştı.

Geçtiğimiz yıl 140 kilometre koşan sporcular, bu sene ise 170 kilometrelik bir parkurda ter dökecekler.

2013 yılında düzenlenen Elbistan-Afşin-Ekinözü Uluslar Arası Ultra Maratonu kapsamında; 2. Abdurrahim Karakoç Yarı Maratonu ve 1. Aşık Mahzuni Şerif Halk Koşusu da düzenlenmişti.

2. Abdurrahim Karakoç Yarı Maratonu Ekinözü merkezden start alırken, 21 kilometre 100 metrelik koşunun erkekler kategorisinde birinciliğini, 1 saat 41 saniyelik derece ile Fetene Akemo, ikinciliği Moses Tou, üçüncülüğü ise Kufavı Paja elde etmişti. Koşuya erkeklerde 37 sporcu katılırken, 26’sı tamamlamıştı. Bayanlar kategorisinde ise, birinciliği 1 saat 16 dakikalık derece ile Jedidah Kavungu, ikinciliği Netsanet Tesfaye, üçüncülüğü ise Svetlana Shepeleva elde etmişti.

Geçtiğimiz yıl yapılan 1. Aşık Mahzuni Şerif Halk Koşusu ise, Elbistan’a bağlı Demircilik Mahallesi’nden start verilmişti. 13 kilometre 200 metrelik parkurda erkelerde ilk sırayı Kenyalı atlet Moses Tou alırken, ikinciliği Etiyopyalı Wendmagegen Seid, üçüncü ise Kefyalew Dejayer olmuştu.

Bayanlarda ise, birinci Kenyalı atlet Jedidah Kavungu, ikinci Etiyopyalı atlet Netsanet Tesfaye olurken, üçüncülüğü Moldovalı Svetlana Shepeleva elde etmişti.

2013 yılında yapılan ultra maratonun ardından, Elbistan Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Sosyal Tesisleri’nde ödül töreni gerçekleştirilmişti.

Türkiye Atletizm Federasyonu Maraton ve Yol Koşuları Direktörü ve eski Milli Maratoncu Mithat Şahin’in de katıldığı ödül töreninde, ultra maraton ve diğer koşularda dereceye giren sporculara ödülleri verilmişti.

12 Ekim 2014 günü koşulacak Elbistan 170 kilometre Ultra Maraton ve Yarı Maratonu’nun içeriği ve koşu parkuru önümüzdeki günlerde belli olacak.

Kaynak: IHA
Editör: Haber Merkezi