Elbistan Belediyesi’nin düzenlediği “Dedem Abdulhamit Han” konulu panele, II. Abdülhamid Han 4. Kuşak Torunu Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu, Tarihçi Şafak Tunç ve Gazeteci Faruk Atasoy katıldı.
Mehmet Akif Ersoy Belediye Evi’nde II. Abdülhamid Han 4. Kuşak Torunu Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı panele vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
“Dedem Abdulhamit Han” konulu panelin açılış konuşmasını Elbistan Belediye Başkanı Durmuş Küçük yaptı.
Daha sonra konuşan Gazeteci Faruk Atasoy ise, “Osmanlı’ya beş tane gelin vermiş bir şehirde konuşma yapmak beni çok heyecanlandırdı. Balkanları gezerken bile bu kadar heyecanlanmadım” dedi.
II. Abdülhamid Han’ın 4. Kuşak Torunu olan Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu, Osmanlı Hanedanı’nın Türkiye dışına gönderilmesi konusunda şunları söyledi:
“3 Mart 1924’te sürgüne gönderiliyor. Aileleri farklı ülkelere gönderiyorlar. Buradaki amaç bütün Osmanoğulları bir araya gelmesin diye. 1972 babamlar İstanbul’a geliyorlar ve İstanbul’a geldiklerinde oturma tezkeresi ile 8-9 sene boyunca İstanbul’da kalıyorlar. Rahmetli Turgut Özal Cumhurbaşkanı olduğunda babamlara vatandaşlık veriyorlar. Çok şükür o günden beri İstanbul’da yaşıyoruz.”
Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu, ‘Dedeniz Abdulhamit Han’ın en çok hangi yönlerini seviyorsunuz’ sorusuna şu cevabı verdi:
“Abdest almadan gözlerini açmıyor, önce teyemmüm abdestini alır sonra banyosunu yapıp abdestini aldıktan sonra da Kur’an-ı Kerim okurdu.”
Konuşmasının sonunda Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu, Osmanlı tarihinin doğru şekilde tanıtılması için film projesi olduğunu ve bunu gerçekleştirdikten sonra da kitaplaştırmak istediğini söyledi.
Editör: Haber Merkezi