Ekmekte kepek oranının arttırılmasının ardından, Afşin’de faaliyet gösteren fırıncılar bir araya gelerek yeni dönemde çıkartılacak olan ekmek hakkında bilgi verdiler.

Ekmekte kepek oranının arttırılmasının ardından gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yeni bir çalışma başlattı. Fırıncılar artık ekmekte kullandıkları katkı maddesini kullanamayacak. Bu nedenle ekmek artık eskisi gibi kabarık ve parlak olmayacak.

Daha sağlıklı hale getirilen ekmek için bir araya gelen fırıncılar vatandaşları bilgilendirdi. Fırıncılar adına açıklama yapan Fırıncı Mehmet Gündoğar şunları kaydetti:

“ Yeni dönem ekmekte katkı maddelerinin yasaklanması ve undaki kepek oranın artması ekmekte kaliteyi artırdı ve sağlık açısında daha faydalı oldu. Biz Afşin’de faaliyet gösteren fırıncılar olarak yeni dönem ekmekçiliğin arkasında olduğumuzu belirtmek istiyoruz.  Bu yasadan önce çıkan ekmekte çeşitli katkı maddeleri katılıyordu. Bu katkı maddeleri şuanda yasaklandı ve ekmeğimiz bundan sonra katkısız kepek oranı daha fazla ve daha sağlıklı bir şekilde fırınlarımız tarafından üretilip Afşinli vatandaşlarımızın tüketimine sunulacak. Afşin’de faaliyet gösteren fırıncılar olarak toplanıp bir açıklama yapmak gereği duyduk. Halkımız eski ekmek görüntüsünü ve eski kabarıklığı yeni mevzuata uygun olarak çıkan ekmekte göremeyecek. Çünkü katkı olmadığı için ekmek kabarmayacak ve fırınlarımızda bulunan ekmeklerimizde eski görüntüyü sağlayamayacağız. Ekmeğin kabarması demek, içindeki mayanın, unun ve hamurun içindeki enzimleri yiyerek büyümesi demek.  Aslında katkı maddesi bulunan mikroorganizmalar ekmeğin içinde bulunan ve insanlarımıza faydalı olan besinleri yiyor. Ama halkımız buna rağmen bu ekmeği tercih ediyorlar. Tarım Bakanlığı koruma kontrol genel müdürlüğü yeni ekmek tebliği yayınladı. Bu ekmek tebliğine göre ekmekte kesinlikle katkı maddesi katılmayacak, unda da kepek oranı artacak. Biz fırıncılar olarak bu uygulamayı sonuna kadar destekliyoruz ama halkımıza da şunu söylemek istiyoruz.  Tarım Bakanlığı koruma kontrol genel müdürlüğünün vermiş olduğu yeni ekmek tebliğine göre çıkan ekmek , görüntü açısından eski ekmek gibi olmayacak ama sağlık açısından ve lezzet açısından daha iyi olacak. Bu tarihten itibaren halkımız sağlıklı ve lezzetli ekmek yiyecek. Vatandaşlarımız eski tezgâhlarda eski ekmekleri görme alışkanlıklarından dolayı biz vatandaşlarımızı fırıncılar olarak uyarma gereksinimi duyduk. Bundan sonra ekmeklerimiz kabarık ve eski görünümünde olmayacak. Halkımız sağlıklı ve lezzetli ekmek yiyecek.”

 

 

Editör: Haber Merkezi