Ekinözü ilçesinde gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğü elemanlarınca gerçekleştirilen eğitimlerde çiftçiye toprak analizi eğitimi veriliyor.
 
İlçe müdürlüğü teknik elemanlarından TAR-GEL projesi kapsamında görev yapan Ziraat Mühendisi Ali Yılmaz tarafından verilen eğitimlerde, uygulamalı olarak toprak numunesinin nasıl alınacağı da çiftçilere gösteriliyor.
Çiftçilere verilen eğitimlerde toprak tahlilinin önemi ve tahlil için alınacak olan numunenin hangi zamanlarda ve nasıl alınacağı detaylı olarak anlatılıyor.
Verilen eğitimlere katılan uzmanlar, yaptıkları açıklamada şunları kaydettiler:
"Tarımda esas amaç, kültür arazilerinden mümkün olan en yüksek verimi ve kaliteli ürünü elde etmektir. Bu amaca ulaşmak ise; her şeyden önce toprakların verimliliklerini arttıracak bir dizi kültürel tedbirlerin alınması ile mümkündür. Bitkisel üretimde daha kaliteli daha bol ürün almak için gübre kullanımı önemli bir faktördür. Gübre; bitkinin beslenmesinde, toprağı besin maddeleri bakımından zenginleştirmek için uygulanır. Etkin bir gübreleme yapabilmemiz için de toprağımızdaki mevcut bitki besin maddelerinin cins ve miktarlarını bilmeliyiz ki, yetiştireceğimiz bitkinin ihtiyacı olan gübrelemeyi yapabilelim. Ekonomik ve faydalı bir gübreleme; toprak analizi sonucuna göre yapılan gübrelemedir. Toprak analizlerinin amacı; topraklarda bulunan bitki besin maddesi miktarlarını tespit suretiyle o topraklarda yetiştirilecek bitkilerin isteği olan gübre cinsini ve miktarını ortaya koymaktır."
 
Editör: Haber Merkezi