Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Sarı:
“Eğitim siteminin sonucu olan dershanelerin kaldırılmasını doğru bulmuyoruz”
Afşin Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı İlyas Sarı, dershanelerin kapatılması konusunda kaygı ve endişe içerisinde olduklarını kaydetti.
Afşin Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı İlyas Sarı, yazılı bir açıklama yaparak dershanelerin kapatılması konusun da açıklamalarda bulundu. Sarı, dershanelerin kapatılmasını doğru bulmadıklarını ifade etti.
Türkiye’de acımasız bir sınav sistemin bulunduğunu hatırlatan Afşin Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı İlyas Sarı, “Afşin Sanayici ve İşadamları Derneği olarak dershanelerin kapatılma noktasına gelmesinden dolayı endişe ve kaygı içerisindeyiz. Dershanelerin varlığının sebepleri ortadan kaldırılmadan sistemin sonucu olan dershanelerin kaldırılması doğru bulmuyoruz. Çünkü acımasız bir sınav sistemimiz var. Evet dershaneler kapatılırsa bölgemize vereceği zararları birkaç ana başlıkta sıralamak istiyorum; Bizim gibi nispeten küçük yerlerde boş geçen derslerden dolayı ki Türkiye'de 126 bin öğretmen açığı olduğu biliniyor, maalesef birçok konuda öğrencilerimiz tam öğrenemeden sınava girmek zorunda kalacak, Bunun sonucu olarak iyi bir üniversite kazanma şansı azalacak. Evet, belirli okullarda öğretmen açığı yok aman özellikle kasabalarda bu açık çok fazla olduğunu biliyoruz. Dershane kapatmak demek, kimsenin özel ders alma hakkını yok etmek demek değil. Maalesef parası olan en iyi öğretmenlere saatlik ders ücreti vererek özel dersler aldıracak, dershanecilik göreli olarak kayıt dışına çıkacak. Orta direk ve az gelirli ailelerin çocukları okulda öğrendiği ile sınava girecek. Burada okullar iyi öğretmiyor anlamı çıkmaz, özel ders alanın avantajlı olacağı anlamı çıkıyor. Buda kısmen burjuva ya ( zengin kent soylusu) hizmet eder. Dershaneleri fiili olarak kapatabilirsiniz ama fikri olarak asla.” dedi.
Afşin Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı İlyas Sarı, yaptığı açıklamada şunları ifade etti:
“ Bakınız parası olmayanın dershaneye gidemediği ifade ediliyor, bunun toplumda eğitim adaletsizliğine yol açtığı belirtiliyor peki; Afşin’de dershane öğretim ücreti ortalama 1000-1600 tl ve genellikle 1 yada 2 yıl dershaneye gidiliyor. Özel okul ise 5000 TL civarında 5000x 12 yıl 60 000 bin lira eğitimi boyunca vermek zorunda. Afşin’de özel okula giden öğrenci sayısı 200 civarında dershaneye giden 2500civarında hangisinin ihtiyaç olduğu ortada. Hangisi eğitim de daha adaletli bir yaklaşım? Tabi biz bu örneği büyük şehirlerden verirsek dershane ücretleri de, okul ücretleri de çok daha yüksek olacak.  Bu ülkede dil kursları kapatılabilir mi? Hayır. Bir öğrenci veya lise mezunu veyahut ta üniversitede okuyan bir kişi dil kursuna giderek üniversite sınavına girebilir ve diğer dil sınavına girecek öğrencilerden avantajlı olabilir. Yada şan kursu alır güzel sanatlar Akademisi’sin girebilir. İlginç olanı Matematik ,Fizik v.b kursu alamaz. Sonuç olarak öğrencilerin eşit şartlarda yarışmadığını gösterir.  İş adamları ciheti ile önemlisi meslek lisesi öğrencileri ne olacak. Meslek liseliler sadece mesleklerinde eğer ek puanları varsa birerlere girebilecek yoksa fenni derslerin azlığından dolayı yapacak bir şey yok. Bir imam hatipli bence özel ders almadan asla tıp okuyamayacak. Bir endüstri meslek liseli üniversite hayal olacak. Çocuk kendi kabiliyetini ve zekasını ölçemez, aile nasıl yönlendirir ise öğle bir tercih yapmak zorunda kalır. Öğretmenleri çocuklarımızdaki zekayı keşfettiklerinde iş işten geçmiş olur. Dershane imkanını kullanabilse fenni derslerdeki eksikliğini giderir. Bunun sonucu olarak meslek liselerine ilgi azalır tamda bu noktada iş adamlarının kalifiye eleman ve pratiğini bilen mühendis bulamama noktasındaki kaygılar yine depreşir. Evet katsayı adaletsizliğinden yıllarca eziyet çekmiş olan meslek liselilerin hali yine pek hoş olmaz diye düşünüyoruz.  Farklı bir düşünce olarak insanların çocuklarını özel okula gönderecek imkanları olmaya bilir, ama Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine 1 yıl Dershaneye gönderecek parayı bulabilir. Bunun nasıl önlenmesi düşünülüyor? Şimdide KKTC dershane cenneti mi olacak. Hasıla bu yapılmak istenen kapatma yada dönüşüm adına ne derseniz deyin bizim gibi dezavantajlı bölgelerin sorunlarını sosyoekonomik boyutta büyütür.”
Editör: Haber Merkezi