Eğitim Öğretim Sorunları Masaya Yatırıldı

Afşin Milli Eğitim Müdürlüğü Afşin Öğretmenevi’nde düzenlediği toplantıda, eğitim ve öğretimde yaşanılan sorunlar ve çözüm yolları masaya yatırıldı.

Eğitim Öğretim Sorunları Masaya Yatırıldı

Afşin Milli Eğitim Müdürlüğü Afşin Öğretmenevi’nde düzenlediği toplantıda, eğitim ve öğretimde yaşanılan sorunlar ve çözüm yolları masaya yatırıldı.

21 Nisan 2010 Çarşamba 09:35
13117 Okunma
Eğitim Öğretim Sorunları Masaya Yatırıldı
Afşin Milli Eğitim Müdürlüğü Afşin Öğretmenevi’nde düzenlediği toplantıda, eğitim ve öğretimde yaşanılan sorunlar ve çözüm yolları masaya yatırıldı.
 
Toplantıya, Afşin Kaymakamı Faik Arıcan, Afşin Belediye Başkan Vekili Hamit Bülent Eken, Afşin Meslek Yüksek Okul Müdürü Yrd. Doç. Hatip Tok, Ak Parti Afşin İlçe Başkanı İsrafil Aslan, MHP Afşin İlçe Başkanı  Abdi Doğan, İl Genel Meclis Üyeleri Ömer Kösebalaban, Ahmet Canpolat, Süleyman Öner, Afşin Milli Eğitim Müdürü Nusret Karataş, Afşin Emniyet Müdürü Veysel Ateş, Afşin İlçe Müftü Vekili Mehmet Akgün,Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bekir Sıtkı Can, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Bahadır Yaşar, Eğitim Bir-Sen Afşin Temsilciliği Başkanı İbrahim Akdaş, Milli Eğitim Şube Müdürleri Abdulvahap Hinç, Feyyaz Solak ve Cuma Köş katıldı.
 
Toplantının açılış konuşmasını yapan Afşin Milli Eğitim Müdürü Nusret Karataş,
“Malumunuz toplantımızın konusu 2009–2010 eğitim öğretim yılındaki sorunlar ve bu sorunların çözümü ve hep birlikte istişare etme toplantısı. Sizlerde izlemektesiniz ki devlet ve millet olarak dünya devletleri arasında layık olduğumuz yerde olabilmek için bir gayret, bir çaba içerisindeyiz. Bu süreç içerisinde eğitim ve öğretim ayrı bir öneme haizdir. Değerli konuklar insan doğumundan ölümüne kadar sürekli öğrenir. Dolayısıyla biz insanlar her an eğitimin içerisindeyiz, eğitimle iç içeyiz. İşte bizde Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bu süreçte ilçemizdeki mevcut imkânlarla daha başarılı, daha verimli olmanın yollarını araştırmaktayız. Malumunuz ülkemizde olduğu gibi, ilçemizde de genç nüfus devamlı artmaktadır. Buna karşılık imkânlarımızda sınırlıdır. Bu şartlarda kurum olarak hedeflerimize ulaşabilmek için siz yöneticiler ve kurumlarla istişarenin önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü akıl akıldan üstündür ve ortak akılın çözemeyeceği hiçbir problemin olamayacağını da düşünüyorum. Başarılarımızı artırmak, problemlerimizi çözmek, çocuklarımızı daha donanımlı fikri hür, vicdanı hür, dürüst ve ahlaklı birer şahsiyet olarak yetişmelerini sağlamak için sizlerin maddi ve manevi desteklerini her zaman görmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
 
Afşin Milli Eğitim Müdürü Nusret Karataş’ın konuşması ardından kürsüye gelen Afşin Milli Eğitim Şube Müdürü Feyyaz Solak, 2009-2010 eğitim öğretim yılındaki sorun ve çözüm yollarını anlattı. 
Solak, “Sorun olarak gördüğümüz ve birlikte çözülebileceğine inandığımız, yalnızca milli eğitimin içerisinde değil diğer aktörlerle çözülebilecek bir takım problemleri sizlere anlatmaya çalışacağız. Afşin merkezde 41, köy ve kasabalarda 64 toplamda ise 105 okulumuz var. Okul öncesi eğitimde 51 dersliğimiz,  bin 51 öğrencimiz ve 49 öğretmenimiz var. İlköğretim de  ise 475 dersliğimiz, 14 bin 214 öğrencimiz ve 612 yönetici ile  öğretmenimiz var. Ortaöğretimde 174 derslik toplamda 4 bin 273 öğrenci 275 yönetici ve öğretmenimiz var” dedi.
Eğitim öğretim alanındaki sorunları anlatan Afşin Milli Eğitim Şube Müdürü Feyyaz Solak, “Sorunlarımız, okul öncesi öğrenci sayımız ülke ve il geneli ortalamalarının üzerindedir. Bu oranı 4-5 puan daha artabilecek iken öğretmen yokluğundan dolayı öğrencisi, dersliği ve normu bulunan yerlerde sınıf açılamamış; eğitim öğretim yapılamamıştır. Şartları çok uygun olan bazı yerlerde örneğin Büyüktatlar, Çobanbeyli, Tanır, Hüyüklü, gibi okullarda okul öncesi öğrenci sayısı beklenen düzeyde değildir. Yasalarımıza göre ilköğretim zorunludur. Okula kayıtsız çocuk sayısı ilçemizde asgari seviyeye ulaşmıştır. Ancak, e-kayıt uygulaması sonucu kaydını gerçekleştirdiğimiz bazı öğrencilerimizi okula getirmekte güçlük çekmekteyiz. Şu ana kadar velilere en büyük yaptırımımız kolluk kuvvetleri vasıtasıyla tebligatta bulunmak olmuştur. Henüz ilçemizde para cezası uygulanmamıştır. 2 yıldan bu yana e-kayıt uygulaması sonucu 1.sınıfa kaydolacak çocuklar adres bilgilerine göre elektronik ortamda okula kaydedilmektedir. Ancak kayıt döneminde okul ve öğretmen seçmek isteyen kişilerce kağıt üzerinde adres taşınmakta, müdürlüğümüzce kontenjanlara göre yapılan alan belirleme çalışmaları gerçek amacına ulaşamamakta, vatandaşlarımız da bilmeden suç işlemektedir.   Mesleki eğitim gün geçtikçe önem kazanmakta, buna paralel olarak da ilçemizde mesleki eğitime yönelen öğrenci sayısı artmaktadır. Mesleki eğitimin en önemli parçası işletmede meslek eğitimidir, yani stajdır. Ancak, bölgemizde staj yapılabilecek kurum ve kuruluş sayısı çok fazla olmasına rağmen okullarımıza yasaların öngördüğü oranda dahi kontenjan sağlanmamaktadır. Bazı kurumlar hiç öğrenci istememekte, başta santraller olmak üzere bazıları da ayırdıkları kontenjanın büyük bir bölümünü Elbistan’a kullandırmaktadır.  Ana Kız Okuldayız Kampanyası Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü aracılığıyla 2 yıldan beri devam etmektedir. Şu ana kadar 1000’e yakın kişi bu kampanya kapsamında kurslardan faydalanmıştır. Eğitim istatistiklerine göre hala okur yazar olmayan birçok vatandaşımız olmasına rağmen kurslara talep son aylarda azalmıştır.” şeklinde konuştu.
 
Sorunların çözüm yollarına da değinen Şube Müdürü Solak, “Bu saymış olduğum sorunların çözüm yolları ise; Öğretmen eksikliğinin giderilmesi, Okul öncesi eğitimin çocuğun eğitiminde ne kadar önemli olduğunun hedef kitleye toplumun her kesimi tarafından anlatılması.Vatandaşa etki edebilecek bütün aktörler tarafından ikna çalışmalarına ağırlık verilmesi, İkna çalışmalarında YSÖP uygulamasının anlatılması, Gerekirse son çare olarak para cezası uygulamasına gidilmesi, Adres taşımada daha sıkı kontroller yapılmalı, sağlam belgeler istenmelidir, Yanlış ve yalan beyanda bulunanlar cezalandırılmalıdır.Yasalar değil, daha çok birebir görüşmelerin ve yerel yöntemlerin etkili olduğu kontenjan tespitinde staj yapılacak kurumlar üzerinde Nisan ve Mayıs aylarında üst düzey baskı oluşturulmalıdır.Özellikle kasaba, köy ve mezralarda yoğunluk gösteren bu vatandaşlarımızın iknasında öğretmenlerimiz dışında diğer aktörlerin de etkili olması, Bu vatandaşlarımız kursa katıldıkları takdirde çeşitli kurum ve kuruluşlarca maddi olarak da desteklenmelidir” dedi.
 
Milli Eğitim Şube Müdürü Feyyaz Solak’ın konuşması ardından diğer şube müdürleri Abdulvahap Hinç ve Cuma Köş, yaptıkları sunumlarda, katılımcılara eğitim öğretim alanındaki sorunları anlattı.
 
Toplantıya katılan, siyasi parti başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri, il genel meclis üyeleri eğitim öğretim yılında yaşanılan sorunların çözümü konusunda birlik ve beraberlik içerisinde her türlü desteği vereceklerini açıkladılar.
 
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner457

banner372

banner432

banner464

banner373