Eğitim Bir-Sen Afşin Temsilciliği Başkanı İbrahim Akdaş okulların yarıyıl tatiline girmesinin ardından yaptığı yazılı basın açılamasında eğitimcilerin sorunlarını değerlendirdi.
Afşin genelinde 20 bin öğrenci ve bin öğretmen için 2009-2010 eğitim-öğretim yılının ilk yarısının tamamlanarak yarıyıl tatiline girildiğini belirten Eğitim Bir-Sen Afşin Temsilciliği Başkanı İbrahim Akdaş ülke genelende ve Afşin’de eğitim alanında yaşanan sorunlar hemen hemen aynı olduğunu söyledi.
Tek Tip İnsan Yetiştirme Yanlışından Vazgeçilmelidir
Açılımların konuşulduğu bir dönemde, en öncelikli sorunlardan biri olan eğitim konusunda da ciddi adımlar atılması gerektiğini belirten Akdaş; “Bugünkü eğitim sistemimiz, ne yazık ki, nitelikli insan yetiştirmeye değil, sınavlara öğrenci hazırlamaya dönük bir çabayı yansıtmaktadır. Amaç, hayata hazırlık değil, sınavlara hazırlık haline gelmiştir. Eğitimin felsefesi yeniden oluşturulmalı, tek tip insan yetiştirme yanlışından vazgeçilmelidir.
Eğitim Bir-Sen Afşin Temsilciliği Başkanı İbrahim Akdaş açıklamalarına şöyle devam etti:
Geçim Sıkıntısı Verimi Düşürüyor
Eğitim çalışanları, hayatlarını normal geçim düzeyinin altında sürdürmektedir. Hükümetin yaptığı yüzde 2.5+2.5 zam, kışlık giyimde meydana gelen yüzde 30’un üzerindeki artış ve yeni yılda gelen zam dalgası karşısında erimiş durumdadır. Geçim sıkıntısı yüzünden aile hayatında olumsuzluklar yaşayan bir eğitim çalışanının iş hayatında verimli olması beklenemez.
Sağlıkta Katılım Payı Kaldırılmalıdır
Kamu görevlilerine tedavi katılım payı uygulanması ve katılım payı tutarlarının yüzde 33 ila yüzde 150 arasında değişen oranlarda artış yapılarak, 8 ve 15 TL’ye yükseltilmesi, kabul edilemez bir durumdur.
Öğretmen İstihdamı Belli Bir Planlama Dahilinde Yapılmalıdır
Eğitimin çözümü öncelik gerektiren sorunlarının başında öğretmen istihdamının çarpıklığı gelmektedir. 2009’da KPSS’ye giren öğretmen adayı sayısı 250 bine ulaşmaktadır. Sınava giren öğretmen adaylarının o yıl içerisinde yüzde 15-20’si öğretmen olarak atanmaktayken, yüzde 75-80’i ise ya yeniden KPSS’ye hazırlanmakta ya dershanelerde düşük bir ücret karşılığında mesleğini icra etmekte veya mesleği dışı işlerde çalışmaktadır.
Sözleşmeli Öğretmenler Şartsız Olarak Biran Önce Kadroya Geçirilmelidir
Öğretmen açığı; sözleşmeli, vekil, ücretli öğretmen alımıyla kapatılmaya çalışılmaktadır. Sürekli ifade ettiğimiz bir hususu tekrar ifade ediyoruz ki, öğretmenin vekili, sözleşmelisi, ücretlisi olmaz. Doktorun, hâkimin, polisin vekili, sözleşmelisi, ücretlisi olmadığı gibi, öğretmenin de olmaz, olmamalıdır. Vekil, ücretli ve sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına biran önce son verilmelidir.
Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Sınavları Yapılmalıdır
2004 yılında yapılan Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselmeye ilişkin yasal düzenleme sonrasında; 2005 yılında uzman öğretmenlik sınavı yapılmış, sınavı kazanan öğretmenlerin bir kısmı uzman öğretmen olurken, bir kısmı da farklı gerekçelerden ve yanlış uygulamalardan dolayı uzman öğretmen olamamıştır.
Yönetici ve Öğretmenlerin Ek Ders Görevi ve Ücreti yeniden düzenlenmelidir
Millî Eğitim Bakanlığı, ek ders esaslarıyla ilgili olarak 2006 yılında yaptığı bir değişiklikle yönetici ve öğretmenlerin kazanılmış haklarını ellerinden almıştır. Ek derslerle ilgili hakkaniyet ölçülerini gözeten, mağduriyete ve suiistimale yol açmayan yeni bir düzenleme yapılmalıdır.
Öğrenme Ortamları Yeterli Hale Getirilmelidir
Öğrenme ortamlarını meydana getiren bileşenler önem derecesine göre acilen gözden geçirilmeli ve yeterli hale getirilmelidir. Eğitimin niteliğinin artırılmasının yolu, aynı zamanda öğrenme ortamlarının kalitesinin artırılmasından geçmektedir.
Eğitim Sistemi Sınav ve Dershane Odaklı Olmaktan Kurtarılmalıdır
Eğitim sistemi, sınav ve dershane odaklı olmaktan kurtarılmalıdır. Bunun yolu, okullardaki yönlendirme çalışmalarının güçlendirilmesinden geçmektedir. Bireyin en önemli gelişim aşaması olan meslek seçimi, hayatı boyunca vereceği en önemli kararlardan biridir” dedi.