Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ‘Edebiyat Yolu’ olarak adlandırılan Kahramanmaraş-Göksun karayolunu, açıldığı günden bugüne kadar 4 milyon 528 bin aracın kullandığını söyledi.

Orta Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesi’ni Akdeniz limanlarına bağlayan karayolu, ünlü edebiyatçıların isimlerini taşıyan köprü ve viyadüklerle “Edebiyat Yolu” olarak adlandırılıyor.

2 yıl önce tamamen trafiğe açılan Kahramanmaraş-Göksun yolu ile ilgili paylaşım yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yolu açıldığı günden bu yana 4,5 milyon sürücünün kullandığını açıkladı. Ayrıca, yapılan paylaşımda yıllık toplam 336 milyon TL tasarruf sağlandığına yer verildi.

Temelleri dönemin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından 2012 yılında atılan Göksun Tünellerinin açılışı 2 yıl önce partisinin 7. Olağan İl Kongresine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleşti. Gidiş-geliş ayrı olmak üzere toplam 16 bin 451 metre uzunluğunda 11 çift tüp tünel, 3 köprü ve 6 köprülü kavşak ile birlikte 80 dakikalık yol 39 dakikaya düştü. ‘Edebiyat Yolu’ isminin verildiği Kahramanmaraş-Göksun arasındaki yolun sadece Kahramanmaraş’ı Göksun’a değil, Güneydoğu Anadolu ve GAP Bölgesi'ni İç Anadolu ve Karadeniz Bölgesi'ne bağlıyor. Hem zamandan tasarruf sağlayan hem de konforlu bir yolculuk imkânı sunan yolun üzerine yapılan tünellere edebiyat alanında önemli eserler bırakmış Kahramanmaraşlı şair ve yazarların isimleri verilmişti.

Gelinen süreçte Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, trafiğe açılalı 2 yıl olan Edebiyat Yolu’nun karnesini sosyal medya hesabından paylaştı. İnfografikle birlikte yaptığı paylaşımda Karaismailoğlu, 4,5 milyon sürücünün kullandığı yol ile zamandan 199 milyon TL, akaryakıttan 137 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 336 milyon TL tasarruf edildiği bilgisine yer verdi.

 80 DAKİKA OLAN SEYAHAT SÜRESİ 39 DAKİKA KISALDI

Konuyla ilgili açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Orta Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesi’ni Akdeniz Limanlarına bağlayan Kahramanmaraş-Göksun Yolu ile 80 dakika olan seyahat süresinin 39 dakika kısaldığı vurguladı. Köprü ve viyadüklerin ünlü şairlerin isimlerini taşıması nedeniyle “Edebiyat Yolu” olarak bilindiğini belirten Ulaştırma Bakanlığı, yol ile yıllık toplam 336 milyon TL tasarruf sağlandığına da dikkati çekti.

16 BİN 451 METRE UZUNLUĞUNDA 11 ADET ÇİFT TÜP TÜNEL YER ALIYOR

Yolun toplam 64,1 kilometre uzunluğunda olduğunun altı çizilen açıklamada, “Bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında inşa edilen yolun kapsamında; toplam 2x16 bin 451 metre uzunluğunda 11 adet çift tüp tünel, 570 metre uzunluğunda 2 adet viyadük, 145 metre uzunluğunda 3 adet köprü ve 734 metre uzunluğunda 6 adet köprülü kavşak yer alıyor. Bölünmüş yol standardındaki proje ile Kuzey-Güney akslarında yapılan çalışmalarda önemli bir aşama kaydedildi. Orta Karadeniz Sahili ve İç Anadolu Bölgesi’ni Kahramanmaraş üzerinden Akdeniz limanlarına, Suriye sınır kapılarına ve Ortadoğu ülkelerine bağlayan güvenli ve konforlu ulaşım imkanı sağlandı. Trafik kazaları ve mevsim şartlarının ulaşıma etkisi en aza indirildi. Ayrıca, Kayseri-Kahramanmaraş-Gaziantep Devlet Yolu ile bütünleşerek, hem doğu-batı hem de kuzey-güney aksının parçası olan proje, transit trafik ve turizm sirkülasyonunun sağlanmasıyla bölgenin sosyal ve ekonomik gelişimine katkı sundu” denildi.

GÜZERGAH 15,9 KİLOMETRE KISALDI

Daha önce 80 kilometre olan güzergahın yeni yolun yapılmasıyla 15,9 kilometre kısalarak 64,1 kilometreye düştüğü vurgulanan açıklamada, 80 dakika olan seyahat süresinin 39 dakika azalarak 41 dakikaya düştüğü kaydedildi. Zamandan 199 milyon TL, akaryakıttan 137 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 336 milyon TL tasarruf edildiği ifade edilen açıklamada, karbon salınımının da 27 bin 756 ton azaltıldığı belirtildi.

BÖLGENİN “EDEBİYAT YOLU”

Açıklamada, “Yol güzergahında yer alan tünel ve viyadüklere şair, yazar, edebiyatçı, düşünür, halk ozanı Ali Kutlay, Aşık Mahsuni Şerif, Hayati Vasfi Taşyürek, Abdürrahim Karakoç, Bahaettin Karakoç, Cahit Zarifoğlu, Alaeddin Özdenören, Akif İnan, Rasim Özdenören, Erdem Bayazıt, Nuri Pakdil, Sezai Karakoç ve Necip Fazıl Kısakürek’in isimleri verilmesi nedeniyle aynı zamanda yol ‘Edebiyat Yolu' olarak da biliniyor” ifadeleri yer aldı.

 

Editör: Haber Merkezi