- Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sertpolat:"Çocuk işçiliği, sosyal ve ekonomik yönden önemli bir insan hakkı ihlalidir"
Sertpolat, yaptığı açıklamada, çocukların her tür şiddet, ihmal ve istismardan korunarak, haklarını bilerek ve kullanarak büyütülmeleri gereğini toplumun tüm katmanlarına anlatılması gerekitğini kaydetti.
Devlet olarak; haklarını bilen, koruyabilen, başkalarının haklarına saygı duyabilen, değerlerine sahip çıkabilen çocuklardan oluşan özgüvenli bir kuşak yetiştirmeyi amaçladıklarını ifade eden Sertpolat, şunları kaydetti: "Toplumların hak temelli bireyler yetiştirmesi sonucunda gerçek demokrasiye ve uygarlaşma düzeyine ulaşabileceklerine inanmaktayız. Bu nedenlerdir ki çocuğu tüm ihmal ve istismarlardan arındırarak 0-18 yaş arası bir birey olarak düşünmeliyiz. Toplum değerlerine ve inandıkları doğrulara, saygı duyulması gerektiğini ve üzerinde yaşadığımız ülke adına alınacak kararlara katılma haklarının verilmesiyle ilgili beklentilerin bu toplumu oluşturan bireyler olarak en doğal hakları olduğunu kabul etmeliyiz."
İhmal ve istismarın önüne geçilerek çocuk işçiliğinin önlenmesi gerektiğine dikkati çeken Sertpolat, "Çocuk işçiliği, sosyal ve ekonomik yönden önemli bir insan hakkı ihlalidir" dedi.
Dünyada yaklaşık 250 milyon çocuğun, yeterli eğitimden, sağlık hizmetlerinden ve temel özgürlüklerden yoksun biçimde çalıştığını vurgulayan Sertpolat, "Çocuk işçiliği, dünyada getirilen yasaklara rağmen; özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin önemli bir sorunu olarak varlığını sürdürmektedir. Çocuklar tüm dünyada inşaatlarda, tarlalarda, fabrikalarda, oto tamirhanelerinde, maden ocaklarında hatta savaşlarda asker olarak kullanılmakta ve çalıştırılmaktadır. Ağır çalışma koşulları ve kötü muamele pek çok çocukta derin fiziksel ve psikolojik izler bırakmaktadır."
Sertpolat, eğitim hakları ellerinden alınmamış, meslekleri ve yaşama biçimlerini seçmede söz hakkına sahip çocuk ve gençlerin gelecekte oluşturacağı kalkınmış bir Türkiye, daha mutlu ve daha müreffeh bir ülke olacağını sözlerine ekledi. -
 
Editör: Haber Merkezi