Afşin İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Boz, Tüberküloz (verem) hastalığı ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu konuya dikkatinin çekilmesi amacıyla her yıl ocak ayının 5’i ile 11 arasında kalan haftanın “Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası” olarak kutlandığını belirtti.

Hastalığını sıfırlamak amacıyla ülkemizde Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı yürütüldüğünü ifade eden İlçe Sağlık Müdürü Dr. Boz, “ Tüberküloz hava yolu ile bulaşan, başta akciğerler olmak üzere tüm organları tutabilen bulaşıcı bir hastalıktır ve tüm dünyada ilk on ölüm sebebi arasında yer almaktadır. Tüberkülöz Bu Program; tüberkülozdan koruma, erken tanı, yeterli ve uygun tedavi, sosyal koruma ve psiko-sosyal destekler ile hastalığın görülme sıklığının ve tüberküloza bağlı ölümlerin azaltılması, hastalığa bağlı yıkıcı maliyetlerle karşılaşan ailelerin sıfırlanması amacıyla ile “Veremsiz Bir Türkiye!” hedefine ulaşmak için yürütülen faaliyetleri kapsamaktadır.” Dedi.

Yapılan çalışmalar neticesinde uzun yıllardır yürütülen tüberküloz kontrol çalışmaları sonucunda, tüberküloz hasta sayısı ve tüberküloz görülme sıklığı her yıl yüzde 3-4 civarında azaltıldığını belirten Boz, “Tüberküloza yönelik tanı ve tedavi hizmetleri tüm sağlık kuruluşlarımızda ücretsizdir. Tüberküloz ve dirençli tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan tüm ilaçlar Bakanlığımız tarafından temin edilerek verem savaş dispanserlerince vatandaşlarımıza ücretsiz olarak ulaştırılmaktadır. Ülkemizde bulunan yabancı uyruklu tüberküloz hastaları da ücretsiz olarak tedavi edilmektedir. Teşhis ve tedavideki kaliteli hizmetlerin sonucunda, tüberküloz mortalite (ölüm) hızı Dünya genelinde yüz binde 20, DSÖ Avrupa Bölgesinde yüz binde 3 iken Türkiye’de yüz binde 1’in altındadır.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kronik ve bulaşıcı hastalıklar birey ve toplumda sağlık kaybının yanı sıra, ekonomik ve psiko-sosyal kayıplara da neden olmakta, uzun süreli tedavilerin düzenli sürdürebilmesi için sosyal ve ekonomik destekler verilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda; Bakanlığımız ve Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında protokol imzalanarak ekonomik ve sosyal güçlükler yaşayan tüberküloz hastalarına 2018 yılı Ocak ayından itibaren aylık nakdi yardım verilmeye başlanmıştır. Aynı zamanda tıbbi öz bakım gerektiren ve evdeki yaşam koşullarının yetersiz olduğu durumlarda ilave destek ödemesi sağlanabilmektedir. Yaklaşık 2300 tüberküloz hastası bu yardımı almaktadır.” Açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi