Elbistan ve Afşin’e doğalgaz konusunda ihale süreci işlerken, aynı zamanda EÜAŞ ile Maraş Gaz Dağıtım arasındaki anlaşma görüşmeleri sürüyor.
Elbistan ve Afşin şehir merkezleri ile termik santrallerin ilk ateşlemesinde kullanımı amacıyla doğalgaz getirilmesi için başlatılan çalışmalar BOTAŞ tarafından sürdürülürken, bölgeye doğalgazın daha kısa zamanda getirilebilmesine yönelik EÜAŞ ile Maraş Gaz Dağıtım Firması arasında da görüşmelerin sürdüğü bildirildi.
BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Tan, Elbistan ve Afşin doğalgazının yatırım programında yer aldığını belirterek, doğalgazın daha kısa zamanda getirilebilmesi için ihale sürecine paralel olarak, EÜAŞ ile Maraş Gaz Dağıtım Firmasının da görüşmelerde bulunduğunu söyledi.
Elbistan ve Afşin doğalgazı için Enerji Bakanlığı’nın da devrede olduğunu vurgulayan Tan, 28 Nisan 2013 tarih ve 28631 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2013/4347 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile nüfusu 10 binin üstünde olan ve yatırım programında bulunmayan merkezlere doğalgaz sağlanması amacıyla başlatılan uygulamanın, Elbistan ve Afşin’i kapsamadığını ifade etti.
BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Tan, şunları söyledi:
“Elbistan ve Afşin doğalgazı için ihale süreci başladı. Daha önce teklifleri almıştık. Yapım süreci normalde 2,5 yıl sürecek. Ancak, AK Parti Grup Başkanvekili sayın Mahir Ünal’ın da katıldığı toplantı ile iletim hattını daha kısa sürede nasıl tamamlarız, bunun görüşmelerini yaptık. Bilindiği gibi Enerji Bakanlığı termik santrallerden dolayı bu işle yakından ilgileniyor. Maraş Gaz Dağıtım ile EÜAŞ, anlaşma için Ankara’da bir araya geldiler. Maraş Gaz Dağıtım anlaşmaya varır, ‘iletim hattını ben yaparım’ derse, ihaleyi iptal edip, iletim hattının yapım işini tamamen bu firmaya vereceğiz. Bu sayede 1,5 yıl içinde Elbistan ve Afşin’e doğalgaz ulaşmış olacak. Anlaşma olmaması durumunda ise bizim zaten ihale sürecimiz devam ediyor, ihalemizi yapacağız.”
Tan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) İçişleri Bakanlığı aracılığı ile tüm valilikler ve kaymakamlıklara gönderdiği Bakanlar Kurulu Kararı’nı içeren yazının, rutin bir işlem olduğunu da belirterek, bu kararın doğalgaz yatırım programında olmayan merkezler için geçerli olduğunu söyledi.
Tan, Elbistan ve Afşin’in yatırım programında olmasından dolayı, doğalgaz yatırımının BOTAŞ tarafından yürütüleceğini sözlerine ekledi.
Editör: Haber Merkezi