Afşin Kaymakamı Faik Arıcan, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın proje destek çağrısına 18 proje sunulduğunu kaydetti.
Geçtiğimiz aylarda Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), 2010 yılı çalışma programı kapsamında, Teknik Destek Programı'na çıkmıştı. Afşin Kaymakamlığı bu proje destek çağrısına 18 projeyle katıldı.
Projelerin büyük bir bölümünün kabul edilmesini temenni ettiklerini kaydeden Afşin Kaymakamı Faik Arıcan, “Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı teknik proje çağrısına çıkmıştı. Biliyorsunuz Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı 3 ili kapsaya bir ajans. Kahramanmaraş ilimiz ve Afşin ilçemiz dolayısıyla bu projenin hinterlandı içerisinde. Ajanslar Avrupa Birliği projelerine benzer şekilde proje üretmeyi ve projeleri desteklemeyi amaçlıyor. Yeni kurulan bir ajans. Bizlerde geçen haftada Antakya iline giderek orada istişare ettik. Daha önceki aylarda da ajansın Genel Sekreteri Erdoğan Serdengeçti ilçemize gelerek bir seminer vermişti. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın teknik personeli de ilçemize gelerek burada teknik anlamda bilgiler vermişti. Bunu ışığında geçen aylar içerisinde proje teknik destek çağrısına çıktılar. Ne mutlu ki ilçemizden bu projeye toplamda 18 proje ile katıldık. Umut ediyoruz ki bu projelerimizden büyük bir bölümü kabul edilir.” dedi.
Projeler hakkında da bilgi veren Kaymakam Arıcan, “Bu projelerimizin büyük bir bölümü milli eğitim ile ilgili. Okullarımız müstakil projeler ürettiler.Bir projemiz de Köylere Hizmet Götürme Birliği’nden.Bir projemiz de Sosyal Yardımlaşma Vakfı’ndan yapıldı.Her iki projemizde Eshab-ı Kehf’i öne çıkaracak projeler.Birlikte yapmış olduğumuz projelerde Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzün de bilgisi dahilinde. Biz Eshab-ı Kehf ribat bölümünün üst kısmında hoş bir mekan var.Bu mekanın otantik bir şekilde tarihi kültürel yapısına aykırı olmayacak şekilde dizayn edilmesini ve turizme açılmasını hedefliyoruz. Sosyal Yardımlaşma Vakfı’ndan yaptığımız projelerde Eshab-ı Kehf içerisinde aşağıda 3 tane dükkan var. Bu dükkanların faal olarak kullanılması için Eshab-ı Kehf’in şekil olarak minyatür olarak motif olarak model olarak tabaklarda şekilleri olabilir eski otantik şekillerde, biblo olarak yapılabilmesi şeklinde bir teknik çağrıya başladık. İnşallah biz bu projelerimizin kabul edilmesini bekliyoruz. Okullarımızdan Afşin Anadolu Öğretmen Lisesi, Afşin Lisesi ,Afşin Ticaret Meslek Lisesi, Halk Eğitim,Endüstri Meslek Lisesi,Eshab-ı Kehf İlköğretim Okulu, Afşinbey İlköğretim Okulu,Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu,Tanır Lisesi, Arıtaş Cuma Çelik İlköğretim Okulu Esence İlköğretim Okulu,Arıtaş İlköğretim Okulu,Çobanbeyli Cumhuriyet İlköğretim Okulu ve Arıtaş Öztürk Lisesi proje hazırladılar.Projelerin bazıları inşaat sektörü ile ilgili.Bazıları ise projeler geliştirmeye yönelik projeler. Arıtaş Öztürk Lisesi program ve proje hazırlanmasına katkı sağlamak için amaçlı bir proje. Cuma Çelik İlköğretim Okulu tahtasız sınıflarla ilgili bir proje oluşturmuş. Afşinbey İlköğretim Okulu okul park bahçe ile ilgili bir proje oluşturmuş.Afşin Lisesi kapalı spor salonu ile ilgili bir proje oluşturmuş. Afşin Anadolu Öğretmen Lisesi pansiyon kısmının daha çok sosyal aktivitelerle geliştirmesine yönelik bir proje oluşturulmuş” açıklamasında bulundu.
Kaymakam Arıcan konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Burada Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı şunu amaçlıyor: Mesela siz bir kapalı salonu yapmak istiyorsunuz.Teknik destek kapalı spor salonunun projesinin yapılması yaklaşık maliyetin çıkartılması amaçlı olarak size teknik destek verecek.Limiti 15 milyara yakın.Ve siz o projeyi yaptırdıktan sonra elinizde bir proje olacak.Yaklaşık maliyet olacak.Çizim olacak.Ve siz bunu yeterli ödeneğiniz varsa yaptırabileceksiniz önümüzdeki dönemlerde.Şu andaki Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın çağrısı bu yönde.Mesela çizim için bir mimar bir inşaat mühendisi istedi.Çizim için verilen bir mimar ve inşaat mühendisinin teknik ödeneğini tamamen Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı karşılayacak.Kişiyi gönderiyorlar ödeneği ajans sağlıyor.Bu teknik destek çağrısı tamamen bir ön çalışma açıkçası.Bana anlatıldığı kadarıyla Antakya’da bunu başka ajanslar uygulamamış.Direk proje başvurusunda bulunmuşlar.Ama proje çağrısına gidebilmek için öncelikli olarak bizim kurumlarımızı öncelikle teknik anlamda güçlendirmemiz lazım. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın da amacı güçlendirmek.Bizim belki yerel anlamda kişileri bulabilmemiz için bize yönlendirecek.Bizler daha sonrada bu projeler yapılınca da eğer yeniden bir çağrı olursa bu elimizdeki hazır projeyi kullanacağız.Veyahut ta şöyle düşünün.Okulumuzun bir miktar parası var.Biz onu kullanacağız.İl Özel İdaresi’nden bir imkan var onu kullanacağız.Veyahutta Köylere hizmet Götürme Birliği’nden kullanacağız.Veyahutta Avrupa Birliği Projesi’nden kullanacağız.Elimizde hazır bir projemiz olacak.Olayın özeti bu”