Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, “Dünyada iş kazaları konusunda ikinci sırada olan bir ülkeyiz, Avrupa’da birinci sırada bir ülkeyiz. Bunu yalnız kadercilik diye tanımlamak doğru değil. Bunun bilimsel örgüsünü dokumaya ihtiyacımız var. Koşulları yeniden tartışmaya ihtiyacımız var. Bunu torba yasada da ifade ettik” dedi.
Çelebi, CHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Çetin, Parti Meclis Üyeleri Yakup Akkaya ve Perihan Sarı ile birlikte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’la görüştü. 10 Şubat’ta meydana gelen ve bir işçinin hayatını kaybedip 9 işçinin toprak altında kaldığı Afşin-Elbistan Termik Santrali’ndeki göçük alanında incelemelerde bulunan heyet, daha sonra Afşin Kaymakamlığı’nda Yıldız’la görüşüp beklentilerini iletti.
Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Çelebi, büyük üzüntü duyduklarını belirterek, bölgeye yeni bir panik oluşturmak için değil, yaşanan acıları paylaşmak için geldiklerini söyledi. DİSK olarak işçi sağlığı ve güvenliği konusunun en temel konuları olduğunu dile getiren Çelebi, şöyle konuştu:
  “Bu bizim en temel konumuzdur, bunun denetimi konusu en önemli konudur. Dünyada iş kazaları konusunda ikinci sırada olan bir ülkeyiz. Avrupa’da birinci sırada bir ülkeyiz. Bunu yalnız bir kadercilik diye tanımlamak doğru değil. Bunun bilimsel örgüsünü dokumaya ihtiyacımız var. Bunu yeniden koşulları yeniden tartışmaya ihtiyacımız var. Bunu torba yasada da ifade ettik. İşçi sağlığı, iş güvenliği denetimleri şu anda iş müfettişlerinden alındı. Bu ve benzeri konuda sorunların aşılması konusunda daha dikkatli bir üretim ilişkisi yaratılması gerekiyor. Biz burada tabi ki üretim olmasını istiyoruz. Burada insanların sonuna kadar çalışmasını, maden ocaklarımızın faaliyette olmasını tabi ki istiyoruz. Ama bunun insanoğluna yakışan, gerçekten örgütlü, sendikalı bir düzeyde yapılmasını bu üretim işlerinin devam etmesini istiyoruz. Dolayısıyla tamamen geliş amacımız bu acıya bir nebze olsun katkıda bulunabilir miyiz, ortak olabilir miyiz? Sendikadaki arkadaşlarla da görüştük. Sayın bakanla da görüştük. Kaygılarımızı ilettik.”
  Tek beklentilerinin biran önce toprak altındaki insanlara ulaşılarak ailelerine teslim edilmesi olduğuna dikkat çeken Çelebi, “Bütün halkın beklentisi, Türkiye’nin beklentisi, buradaki ailelerin beklentisi bu 9 tane arkadaşımızın biran önce o toprağın altından çıkartılarak biran önce ailelerine teslim edilmesi. Bu ailelerin de talebi, bizim de talebimiz, sendikanın da talebi, Kahramanmaraş’ta insanım diyen herkesin talebi. Onun için hiçbir maliyetten kaçınmadan, hiçbir bu konuda bir önyargıda bulunmadan bunun bütün zeminini en iyi şekilde değerlendirerek çözüme ulaştırılmasıdır. Yukarıdaki talebimizde budur” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi