Yaşlı Bakım Derneği Kahramanmaraş Temsilcisi Elif Akar, 2007 yılından beri sadece 200 diplomalı yaşlı bakım teknikerleri ancak iş bulabildiğini belirterek, Huzurevleri, Sağlık Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bakıma muhtaç yaşlılara verilen hizmetler birimlerinde bu eğitimli gençlerin istihdam edilmesini istedi.

Akar, dernek binasında yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yaşlı Bakım Hizmetleri Bölümü, mesleğinde uzmanlaşmış evde yaşlı bakım teknikerleri yetiştirildiğini belirterek, "Yaşlı bakım hizmetleri dünyada insan haklarının gelişimine paralel olarak son yıllarda ülkemizde’ de hızlı bir değişim sürecine girmiş fakat hak ettiği itibarı görmemiştir. Yaşlı bakım hizmetleri alanında yetişmiş nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılamak amacıyla 2005 yılından itibaren üniversitelerin meslek yüksek okulu sağlık hizmetleri bünyesinde evde yaşlı bakım programı açıldı ve nitelikli personel yetiştirmeye başladı” dedi.

2007 yılında ilk mezunlarını vermeye başlayan bölümün yoğun ilgi gördüğünü ifade eden Akar, şöyle devam etti:

“Özellikle Avrupa üniversitelerinin göz bebeği olan yaşlı bakım hizmetleri teknikerleri, ülkemizde 8 yılda 200 atama yapıldı. Bu vahim bir durumdur, acı veren diğer bir yönü ise yapılan atamalarda yaşlı bakımı teknikerlerinden hemşirelik hizmeti yapmaları beklenmektedir. Ülke genelinde yapılan 200 atamanın büyük bir oranı devlet hastanelerine yapılmıştır. Ne acıdır kendi işimizi kamuda yapamadığımız gibi özel sektörde de hasta ve yaşlı bakım teknikerleri olarak tanımıyoruz. Halbuki kamuya ait yüzlerce yaşlı bakım tesisleri var, buralarda bizim yerimize ilkokul, ortaokul ve lise mezunu arkadaşlara iki aylık bir eğitim verilerek, şirketlerin bünyesinde iş veriliyor, bizim yerimize istihdam sağlanıyor. Sormadan geçemiyorum madem böyle yapılacaktı neden bu bölüm açıldı ve nitelikli teknikerler yetiştirildi. Binlerce arkadaşımızın umut kapısı olmasına rağmen gerek devlet gerekse özel sektör yaşlı bakım teknikerleri çalıştırmak istemiyor. Sağlık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı üstüne düşen görevi yapıp bizleri tanımasını istiyoruz” diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi