Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (Tes-İş) Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç, Afşin-Elbistan A Termik Santralinin, kömür işletmesiyle birlikte Çelikler Holding’e devredilmesi konusuyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Başkan Kılıç, süreci yakından takip ettiklerini bildirerek, “Bu sürecin en profesyonel şekilde yönetilmesinin hem firma hem de bölge insanı açısından daha faydalı olacağına inanıyorum” diye konuştu.

Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin devir serüveninin başlamasının 1994 yılına dayandığını hatırlatan Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (Tes-İş) Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç, o dönemdeki aktör olan ERG-Verbund’un yerini 24 yıl sonra Çelikler Holding’in aldığını belirtti.

Başkan Kılıç, şunları söyledi:

“Afşin-Elbistan A Termik Santralinin devir süreci 1994 yılında başladı. Bu süreçte sendikamız ve bazı üye arkadaşlarımız tarafından kamu zararı olduğu gerekçesiyle mahkemeye verildi ve uzun bir yargılama süreci yaşandı. Uluslararası Tahkim Mahkemesine kadar giden süreçte 2009 yılında Danıştan onayında da geçerek Afşin-Elbistan A Termik Santralinin ve Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) İşletmesiyle tüm varlıklarının ERG-Verbund'a 20 yıllığına devredilmesi söz konusu oldu. Devir karşılığında alıcı firma 4 üniteye ek olarak aynı standartlarda 2 adet daha ünite yapıp, baca gazı arıtma sistemini de yaparak enerji üretimine başlayacaktı.”

Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin (EÜAŞ), A Termik Santrali’nde kapsamlı bir revizyon için elektrik üretimini 2 yıl önce durdurmasının ardından dev tesisinin atıl durumda kaldığını hatırlatan Başkan Kılıç, devir sürecinde işçilerin mağduriyet yaşamamasını öncelik olarak kabul ettiklerinin de altını çizdi.

Başkan Kılıç, “Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (Tes-İş) Afşin Şubesi olarak göreve başladığımız 2014 yılında ERG firması Afşin-Elbistan A Termik Santraline geldi. Burada sendika olarak bizi ilgilendiren tarafı üyelerimizin mağdur olmamasıydı. O zamanki devir şartlarında arkadaşlarımızın firmaya geçişi vardı. Sendika olarak EÜAŞ Genel Müdürlüğümüz ile görüşmeler neticesinde üyelerimiz için kurum içi tayin hakkını aldık. ERG firması, Afşin-Elbistan A Termik Santrali’ne geldiğinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda değişikliği oldu ve yine devir gerçekleşmedi ve o tarihten günümüze kadar bir hareketlilik yoktu. En son 2 yıl önce ise EÜAŞ Genel Müdürlüğü A Termik Santralini bakıma alacağını, 1 yıl ihaleye hazırlayacağını 4 yıl da bakım süreci olacağını belirterek enerji üretimini durdurdu. 2 yıldan buyana A Termik Santralinde bir gelişme olmadı ve atıl durumda bırakıldı. Bu süreçte A Termikte çalışan arkadaşlarımızın birçoğunu B Termik Santraline geçişini sağladık. Sendika olarak üyelerimizin mağdur olmaması için elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve kömür işletmesini devralmaya hazırlanan Çelikler Holding firmasının panik içerisinde olduğunu savunan Tes-İş Sendikası Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç, işçi alımına da değinerek, şöyle konuştu:

“Son olarak ERG firmasının tüm haklarını satın alan Çelikler Holding, Afşin-Elbistan A Termik Santralini 20 yıllığına devralmak için girişimde bulundu. A Termik Santralinde devir ile alakalı bir hareketlilik yaşanmaya başladı. Çelikler Holding, şuanda devir için hazırlıklarını devam ettiriyor. Bu firmanın santrali ve kömür işletmesini nasıl çalıştıracağı, ne kadar enerji üreteceği gibi teknik konular bizi ilgilendirmiyor. Sendika olarak termik santralinde çalışan ve yeni personellerin ne şartlarda çalışacağı bizi ilgilendiriyor. 2 yıldır yatan bir santrali aktif hale getirilmesinin elbette ekonomiye katkısı olacaktır. Ama son 1 ay içerisinde yapmış olduğum gözlemlere göre Çelikler Holding ve yetkililerinin panik içerisinde olduğunu görüyoruz. Bu bölgedeki insanlarımıza da yansımış durumda. Aşırı bir işçi alınacağı yönünde bir hava oluştu. Bu sürecin en profesyonel şekilde yönetilmesinin hem firma hem de bölge insanı açısından daha faydalı olacağına inanıyorum. Bundan sonraki gelişmeleri takip etmeye devam edeceğiz. Çünkü biz üyelerimizi en iyi şekilde temsil etmekten sorumluyuz.”

Editör: Haber Merkezi