Tarım Desteklemelerinden Yararlanmayan Çiftçilere Bir Fırsat Daha
 
Afşin İlçe Müdürlüğü yazılı bir açıklama yaparak, sahte faturadan mağdur olan çiftçilerin İlçe Müdürlüğü’ne müracaat etmeleri gerektiğini kaydedildi.
25 Nisan 2006 tarihinden itibaren desteklemelerden yararlanmak için başvuruda bulunmasına rağmen ibrazı öngörülen makbuz, fatura, müstahsil makbuzunun ‘sahte veya yanıltıcı’ belge olduğu gerekçesiyle bu haktan mahrum bırakılan çiftçilere yeni bir şans tanınıyor.
5488 sayılı Tarım Kanunu’na çiftçi yararına eklenen madde ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından üreticilerin hesaplarına konulan bloke ve ödeme yasağının kaldırılması için gerçek yada tüzel kişilerin 1 Kasım tarihine kadar ilçe müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor. Altı ay içerisinde yapılacak incelemeye göre gerçekten üretim yaptıkları tespit edilen çiftçilere destekleme primi ödenmesi hedefleniyor.
İl ve ilçe müdürlükleri bünyesinde oluşturulacak komisyon, listede ismi yer alan çiftçilerin beyan ettikleri faturalardaki üretimi yapıp yapmadıklarıyla ilgili bir tespit yapacak. Bu sahte faturadan dolayı mağdur olan çiftçilerin çoğunluğu bu ürünleri üretmişlerdir. Yapılacak çalışma neticesinde ismi geçen çiftçilerin bu ürünleri ürettikleri tespit edilmesi durumunda, geri iade olarak ödemiş oldukları paralar tekrar kendilerine ödenecektir. 5 yıl olan destekleme programından men edilmeleri ile ilgili işlem iptal edilerek, normal tarımsal desteklemelerden faydalanmalarının önü açılmış olacak.
Afşin İlçe Tarım Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada şu ibarelere yer verildi:
“5488 sayılı Tarım Kanunu’na Çiftçi Yararına Geçici 3. Madde eklendi. Buna göre; Bakanlığımız tarafından üreticilerin hesaplarına konulmuş olan blokeler, ödeme yasağı konulan gerçek veya tüzel kişilerin 02/08/2013-01/10/2013 tarihleri arasında İlçe Müdürlüklerine başvuruda bulunmaları şartıyla, 6 ay içerisinde yapılacak incelemeye göre kaldırılır.25/04/2006 tarihinden itibaren desteklemelerden yararlanmak için başvuruda bulunmasına rağmen, fatura/müstahsil makbuzunun muhteviyatı itibariyle sahte veya yanıltıcı belge olduğu gerekçesiyle destekleme ödemesi yapılmayan veya yapılmış olan destekleme ödemesi geri alınan gerçek veya tüzel kişilerin 02/08/2013-01/11/2013 tarihleri arasında İlçe Müdürlüklerine başvuruda bulunmaları şartıyla, yapılan incelemede gerçek üretim yaptıklarının tespit edilmesi halinde destekleme primleri ödenir. 25/04/2006 tarihinden itibaren desteklemelerden yararlanmak için başvuruda bulunmasına rağmen, ibrazı öngörülen makbuz, fatura veya diğer belgelerden herhangi birini ibraz edemeyen üreticilerin 02/08/2013-01/11/2013 tarihleri arasında İlçe Müdürlüklerine başvuruda bulunmaları şartıyla, yapılan incelemede gerçek üretim yaptıklarının tespit edilmesi halinde destekleme primleri ödenir.” denildi.
 
Editör: Haber Merkezi