Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde MHP Kahraman Maraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu’nun çok sayıda ulaşım konusundaki soru önergesine cevap verdi.
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu’nun Kahramanmaraş’a hızlı tren projesinin uygulanıp-uygulanmayacağı konusundaki soru önergesine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, 2023 ulaştırma hedefleri içerisinde Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hızlı tren projesi mevcut olduğunu belirterek, Kahramanmaraş’ın da Nur Dağı üzerinden bu hatta bağlanacağını vurguladı. 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, “pist 30 metreden 45 metre genişliğe çıkarılmış ve ilave apron yapılmıştır. Ayrıca, pistin daha da uzatılması, 500 metre daha uzatılması için uzun süreden beri bir kamulaştırma problemi yaşanmaktadır, nihayet, bu konuda da çözüm safhasına gelinmiştir. Bu gerçekleştiğinde, mevcut 2.300/45'lik pist 2.845 olarak daha da uzatılacaktır.
Kahramanmaraş Havalimanı'nda 2003'e kadar seferler yoktu. Şu anda, havalimanını haftada 7 gün Atatürk Havalimanı'ndan, Türk Hava Yolları, haftada 4 gün Ankara'dan Anadolu Jet sefer düzenlemektedir. Ayrıca, Kahramanmaraş Havalimanı teşvik kapsamındadır. Yaz tarifesinde de haftada 3 sefer Sabiha Gökçen'den gerçekleşecektir.” dedi.
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu’nun Kahramanmaraş-Türkoğlu Lojistik Merkezi konusundaki soru önergesine de cevap veren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kahramanmaraş-Türkoğlu Lojistik Merkezi’nin 2014 yılı sonuna kadar yapılması hedeflediklerini ifade ederek, “Şu anda proje imar, kamulaştırma çalışmaları yapılıyor. Uygulama projesi 2013'ün ilk yarısına kadar tamamlanacak, bu yıl içerisinde yapım ihalesi gerçekleştirilecektir.” Şeklinde konuştu.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu’nun Kahramanmaraş’ın yol problemleri konusundaki çok sayıdaki soru önergelerine de şu şekilde cevap verdi:
“Kahramanmaraş-Kayseri bağlantısı yol ağında, karayollarında mevcut çoğunluğu bölünmüş yol olan Kahramanmaraş, Göksun, Pınarbaşı, Kayseri güzergâhıyla sağlanmaktadır. Kahramanmaraş'ı Beşenli köyü üzerinden Çağlayancerit'e bağlayacak olan güzergâh 2013 yılı yatırım programında etüt proje olarak yer almıştır.
Kahramanmaraş çevre yolunda yer alan sanayi kavşağı ihalesi 22 Şubatta, bu ay yapılacak, diğer üç kavşak, Üniversite, Ağabeyli ve Madalyon'un ihaleleri ise 12 Şubatta yapılmıştır, yani bugün gerçekleştirilmiştir.
Kahramanmaraş-Andırın yolu 48 kilometre. Toplam proje bedeli -yaklaşık söylüyorum- 79,6 milyon. Söz konusu projenin 2012 yılı sonuna kadar yapılan toplam harcaması 68 milyon ve kalan kısmının da 2013 yılı sonunda tamamlanması hedeflenmektedir.
Kahramanmaraş-Nurdağı 48 kilometre, bölünmüş yoldur. Toplam proje bedeli yaklaşık 12 milyon TL'dir, 2012 yılı sonuna kadar 4 milyon TL harcanmıştır, projenin 2014 yılında tamamlanması hedeflenmektedir. Kahramanmaraş-Süleymanlı ayrımı 44 kilometre uzunluğunda, bu kuzey-güney koridorunda bulunan bir yoldur. Toplam proje tutarı 38 milyon 250 bindir. 2013 yılı toplam harcaması yaklaşık 4,8 milyondur. Projenin 2014 yılında tamamlanması hedeflenmektedir.
2013 yılı yatırım programında yer alan Süleymanlı ayrımı Göksun 45 kilometre uzunluğunda ve bölünmüş yoldur. Süleymanlı ayrımı Göksun yolunun toplam proje tutarı 372,2 milyon TL'dir. Bu projeye 2012 yılına kadar 31,5 milyon TL harcanmış olup projenin geri kalan kısmı da 2014 yılı sonunda tamamlanacak şekilde çalışmalar devam etmektedir.
Süleymanlı, Kantarma ve Tekke tarihî köprü onarımları tamamlanmış ve toplam 500 bin TL harcama yapılmıştır. Narlı-Pazarcık, Elâzığ bölge hududuna kadar 48 kilometre bölünmüş yol standardında gerçekleşmiş olup toplam proje bedeli 53,5 milyon Türk lirasıdır. 2012 yılı sonuna kadar harcaması 14,4 milyondur.
Kizirli geçişinde kadastro çalışmalarından dolayı pek çalışma yapılamadığı için kalan o 3 kilometrelik kısım da bu yıl sonunda bitmiş olacaktır. Elbistan-Ekinözü yolu 16 kilometre bir il yoludur. Söz konusu yolun 10 kilometre platform genişliği vardır. 2014 yılına kadar tamamlanması hedeflenmektedir.
Göksun-Elbistan yolu 67 kilometre uzunluğundadır. Bu yolun bölünmüş yola dönüştürülmesi için proje çalışması başlamıştır. Proje çalışmasını müteakip de yatırım programına teklif edilecektir. 62 kilometre uzunluğundaki Kahramaraş-Göksun ayrımı, Çağlayancerit il yolu harita alım çalışmaları başlatılmıştır.
Pazarcık-Gölbaşı yolu 52 kilometredir. 45 kilometresi bölünmüş yol olarak trafiğe açılmıştır. Kalan 7 kilometrelik bölünmüş yolun ihalesi yapılmış olup bu yıl sonunda tamamlanması hedeflenmektedir.
Kahramanmaraş çevre yolu, 2x2 şeritli, bitümlü sıcak karışımlı olarak tamamlanmış olup Kahramanmaraş-Göksun-Kayseri yolunda 2x2 sathi kaplamalı bölünmüş yol yapım çalışmaları hâlen sürmektedir.
Andırın-Geben yolunu da içine alan Kadirli-Andırın-Göksun yolu 2012 Yılı Yatırım Programı'nda yer almaktadır. Andırın-Geben arasındaki 27 kilometrelik kesimin 2013 yılında tamamlanarak geometrik standartlarının iyileştirilmesi hedeflenmektedir.
Ekinözü ilçesine ulaşım için Göksun-Elbistan güzergâhı ayrımı Ekinözü il yolunda 16 kilometre proje çalışmaları devam ediyor. "Eski Maraş Yolu" olarak bilinen kesimde ise henüz bir çalışma başlatılmamıştır.
Çınarlı köyü kavşağıyla ilgili olarak proje yapılmaktadır. Göksun Çayı, Umutlu köyü, Ayşepınar köyü, Ahmetli Deresi, Başdoğan köyü, Soka Obası, Büyükkızılcık beldesi, Tatlar beldesinde bulunan köprüler ve yolların yapımı, genişletilmesi çalışmalarıyla ilgili olarak 2013 yılı Global Proje çalışmaları devam etmektedir, detaylar bu çalışmadan sonra ortaya çıkacaktır.
Elbistan-Kahramanmaraş bağlantısı kara yolları ağındaki Elbistan-Göksun-Kahramanmaraş devlet yoluyla sağlanmaktadır. 53 kilometre uzunluğundaki Elbistan-Darıca yolunun Elbistan şehir geçişine rastlayan 7,5 kilometrelik kesimi trafik güvenliği açısından bölünmüş yol olarak tamamlanmış, trafiğe verilmiştir.
Projesi mevcut olmayan 45,5 kilometrelik kesimde ise proje çalışmaları başlatılmış, tamamlanması neticesinde bütçe imkânları dikkate alınarak programa teklif edilecektir.
52 kilometre uzunluğundaki Elbistan-Elâzığ hududu devlet yolu güzergâhı üzerinde yer alan Ambarcık, diğer adıyla Söğütlü köyüne kadar olan yaklaşık 11,5 kilometrelik kesim, bölünmüş yol yapılarak hizmete verilmiştir.
Demircilik köyü ise Elbistan merkezine 14 kilometre mesafe ve yol üzerinde bulunmaktadır. Kalan 40,5 kilometrelik kesimin bölünmüş yol proje çalışmaları hâlen devam etmektedir ve proje tamamlandıktan sonra yatırım programına teklif edilecektir.
2013 yılı yatırım programında yer alan Kahramanmaraş Göksun 6. Bölge hududu yolu 124 kilometre uzunluğunda ve bölünmüş yol standardındadır. Toplam proje bedeli 434,3 milyon TL olup 2012 yılı sonuna kadar 42 milyon TL harcanmıştır. Projenin 2014 yılı sonuna kadar bitirilmesi hedeflenmektedir.
Afşin-Dağlıca-Sarız yolu 71 kilometre ve il yolu ağımızdadır. Güzergâhın 30 kilometrelik kesiminde harita alım çalışmaları tamamlanmıştır. Yolun proje çalışmaları hâlen devam etmektedir, tamamlanması hâlinde bütçe imkânlarıyla yapımına başlanacaktır.”
Editör: Haber Merkezi