Kahramanmaraş Baro Başkanı Metin Doğan, Danıştay 8. Dairesi'nin meslek kurallarında yer alan avukatların "başları açık" görev yapacaklarına ilişkin düzenlemenin yürütmesini durdurmasına ilişkin kararını olumlu bulduklarını belirtti.
Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Danıştay 8. Dairesi'nin oy çokluğuyla aldığı kararın Türkiye için önemli bir gelişme olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
"Avukatlık bir kamu hizmetidir ancak avukatlık görevini ifa edenler devlet memuru değildir" diyen Doğan, şunları kaydetti:
"Danıştay 8. Dairesi tarafından verilen kararı olumlu buluyoruz. Biz genel anlamda da başörtüsü meselesine hak ve özgürlük meselesi olarak bakıyoruz. Kamunun diğer alanlarında kamu personeli ve memurlar için de başörtülü serbestliğinin bir an önce sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Modern dünyada ve Türkiye'nin yakaladığı demokratik ortam düşünüldüğünde kişilerin kılık kıyafetiyle uğraşmanın 'yobaz' bir anlayış olduğunu belirtmek istiyorum."
İnsanların başlarının açık ya da kapalı olmasından ziyade, yetenek ve kabiliyetlerine bakmak gerektiğini vurgulayan Doğan, insanların içinden ne geliyorsa o kıyafeti giyerek, istediği şekilde çalışmasının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğine dikkat çekti.
Danıştay'ın kararını "hak ve özgürlükler anlamında önemli bir aşama" olarak nitelendiren Doğan, "Kararı geleceğe güvenle bakma adına iyi bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Kararın uluslararası normlarda ve hukukun genel ilkelerine uygun olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
Editör: Haber Merkezi