Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TKİ), 11 yıldır üretim yapılmayan Çöllolar Kömür Sahası’nı yeniden aktif hale getirmek için düzenlediği ve 18 milyon m³ dekapaj çalışmasını içeren ihale sonuçlandı.

Tam kapasite çalışmanın yapılmasıyla birlikte 1000 kişi için yeni ekmek kapısı olacağı belirtilen Çöllolar’daki ihalenin sözleşme tutarı ise 492 milyon lira olarak açıklandı.

Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü, bir süre önce devraldığı Çöllolar Kömür Sahası’nı işletmeye açmak için çalışmalarını sürdürüyor. Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nin kömür ihtiyacının karşılanacağı sahada yaklaşık 1000 personelin istihdam edilmesi planlanıyor. Toplam 544 milyon ton rezervi ekonomiye kazandırmak ve enerjiye dönüştürmek amacıyla başlatılan süreç çerçevesinde düzenlenen en kapsamlı ihale sonuçlandı.

Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü’nün, kömür tabakasının üstündeki toprağın taşınması amacıyla 28 Eylül’de düzenlediği ihalenin sonucu, EKAP’ta yayımlandı. Elektronik Kamu Alımları Platformu’ndaki (EKAP) bilgilere göre, çalışmanın yaklaşık maliyeti 652 milyon lira olarak hesaplandı. İhalede en yüksek teklif, 1 milyar 393 bin TL oldu. En düşük teklif ise 492 milyon lira olarak kayıtlara geçti. Kurum, en düşük teklifi veren firma ile 17 Kasım’da sözleşme imzaladı.

Sözleşme tarihinden itibaren çalışmanın başlaması beklenirken; göçükler nedeniyle kapalı bulunan Çöllolar-1 Panosunda 18 milyon m³ dekapaj yapılacak. Dekapaj işlemi için kullanılacak tüm iş makinesi ve diğer teçhizatları kapsayan ihalede ayrıca, proje dahilinde bulunan mevcut 533 kuyunun eksiklikleri giderilecek. Susuzlaştırmanın daha güvenli ve etkin bir şekilde yapılabilmesi için de Yer Altı Su Seviyesi Yönetim Sistemi kurulacak. Söz konusu sistem, 100 kuyuya uygulanacak. İhalenin süresi ise 600 gün olarak belirlendi.

Sahada, iş sağlığı ve güvenliğini ön planda tutan ve gelişmiş son teknolojik ekipmanların ve otomasyon sistemlerinin de kullanıldığı işletmecilik yapılacağı daha önceden duyurulmuştu. Toplamda 1000 personelin çalışacağı açıklanan Çöllolar Kömür İşletmesi’nde, daha önceden tayin olan işçilere öncelik tanınacağı belirtilmişti.

Editör: Haber Merkezi