Afşin'de, 6 ve 10 Şubat 2011 tarihlerinde yaşanan 2 ayrı göçükte, 11 görevlinin hayatını kaybettiği Afşin-Elbistan B Termik Santrali’ne ait Çöllolar Kömür Sahası’ndaki dekapaj faaliyetlerine, 25 ay aradan sonra yeniden izin verildi.
Çöllolar Kömür Sahası İşletme Müdürü Şeref Göksu, EÜAŞ tarafından heyelanda zarar gören şevlerin güvenli hale getirilmesi amacıyla 26 milyon metreküp, geçen yıldan kalan 7 milyon metreküp ile birlikte toplam 33 milyon metreküp dekapaj yapılmasına izin verildiğini ifade ederek, çalışmalara başladıklarını söyledi.
Yapılacak çalışmalarda şu an için kesinlikle kömür üretimi yapılmayacağını ifade eden Göksu, buradaki amacın sahanın güvenli hale getirilmesi olduğunu belirterek, kömür üretimiyle ilgili iznin de ilerleyen dönemlerde çıkacağına inandıklarını kaydetti. Göksu, “Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından Çöllolar Kömür Sahası’nda kömür üretimi hariç dekapaj yapılmasına yönelik izin verildi. 26 milyon + 7 milyon metreküp olmak üzere toplam 33 milyon metreküp dekapaj yapacağız. Bu dekapaj ile heyelan bölgesinin emniyetli hale getirilmesi için şevlerin düzenlenmesi yapılacak. Meydana gelen heyelanlardan dolayı oluşan toprak kaymasının olduğu bölgede bir çalışma olmayacak. Kömür sahasının etrafında yer alan ve heyelanda zarar görmeyen şevler güvenli hale getirilecek. EÜAŞ tarafından bu konuda gerekli izinler verildi. Kömür üretimi şu anda olmayacak ancak, şartlar oluşunca kömür üretimine de izin verileceğine inanıyoruz” dedi.

“İHTİYAÇ SAYISINCA ESKİ İŞÇİLER GERİ ÇAĞRILACAK”
2011 yılında meydana gelen heyelanların ardından çalışmaların durdurulduğunu, bu nedenle geçici süreyle işçilere izin verildiğini dile getiren Göksu, ihtiyaç sayısınca işçinin tekrar işe çağrılacağını, yeni işçi alımının ise kesinlikle yapılmayacağını aktardı. Göksu, şöyle konuştu:
“2011 yılında meydana gelen heyelanların ardından sahada üretim durdurulmuştu. Bu nedenle bizler de işçilerimize geçici olarak izin vermiştik. Şu anda ise yeniden dekapaj çalışmasına başlayacağız. Bu süreçte ilk olarak elimizdeki kamyon ve iş makineleri oranında şoför ve operatörleri yeniden işe çağıracağız. İşe çağrılan işçiler, daha önce şirketimizde görev alan işçilerden olacak. Kesinlikle yeni işçi alımı yapmayacağız.”

11 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ
Çöllolar Kömür Sahası’nda 6 ve 10 Şubat 2011 tarihlerinde meydana gelen heyelanlarda 11 kişi hayatını kaybetmişti. 50 milyon metreküp toprağın kaydığı sahada 2 madencinin cenazelerine ulaşılırken, toprak altında kalan 9 kişinin bulunması amacıyla çeşitli yöntemlerle çalışmalar yapılırken, yapılan tüm aramalara rağmen bir sonuç elde edilememişti.
Heyelanın ardından Afşin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılırken, mahkeme süreci halen devam ediyor.
Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nin kömür sahası olan Çöllolar Kömür Sahası’ndaki göçüklerde Yaşar Alkaya ve Ruşen Demir isimli işçilerin cansız bedenlerine ulaşılırken, Jeoloji Mühendisi Halil Tatlı, Makine Mühendisi Cuma Yıldırım, Maden Mühendisi Nail Yılmaz, işçiler Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Kemal Elmas, Adnan Demir, Tuğran Gökhan ve Aydoğan Polat ise göçük altında kalmıştı.
Editör: Haber Merkezi