Çöllolar Linyit Sahasının Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) uhdesinden Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Kurumuna devri konusunda imza töreni yapıldı.

TKİ Genel Müdürlüğü Soma Konferans Salonunda gerçekleştirilen imza törenine Kahramanmaraş Milletvekilleri Habibe Öçal, Celalettin Güvenç ve Mehmet Cihat Sezal, TKİ Genel Müdürü Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan ve EÜAŞ Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz ile birlikte Kurum yöneticileri ve personeli katıldı.

Törende konuşan TKİ Genel Müdürü Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan, hedeflerinin en kısa sürede üretime başlamak olduğunu belirterek, “Gelişmiş son teknolojik ekipmanların gerekirse otomasyon sistemlerinin de kullanıldığı ülkemizdeki tüm madencilere örnek ve kılavuz olabilecek bir işletmecilik yapacağız” şeklinde konuştu.

TKİ’nin faaliyet alanlarına ve gelecek hedeflerine değinen Dr. Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Bakanlığımızın milli enerji ve maden politikaları doğrultusunda, ülkemizin enerji ihtiyacını karşılamaya ve sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmaya, faaliyetlerimiz ile elektrik üretimi amaçlı termik santrallerimizi beslerken bir yandan da sanayimizin farklı kollarına ve bayilerimiz aracılığı ile halkımıza ısınma amaçlı kömür temin etmeye devam ediyoruz. Kömür sektöründe Türkiye’de ve inşallah gelecekte Dünya’da lider ve öncü bir Kurum olarak, ülkemizin sahip olduğu ve milli serveti olan kömürü ekonomimize kazandırıp, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak, var olan konumumuzu daha da güçlendirmek temel hedefimizdir. Kurumumuzun gelecekte kendisini görmek istediği yer, kömür endüstrisinde uluslararası rekabet edebilirliği olan bir kuruluş olmaktır. Bu kapsamda, günümüze kadar Elektrik Üretim Anonim Şirketi uhdesinde olan Afşin ilçesi sınırlarındaki Çöllolar linyit sahası Sayın Bakanımızın da olurları ile Genel Müdürlüğümüz uhdesine alınmıştır. İşte bugün burada bahsetmiş olduğum sahanın devir teslim törenini gerçekleştirmek üzere toplanmış bulunuyoruz. İnşallah kurumumuzun sahip olduğu tecrübe ve özveri ile ülkemizin enerji ihtiyacını karşılamaya devam edeceğiz.”
 

Devir teslimi yapılan Afşin – Elbistan Çöllolar Kömür Sahası ile ilgili bilgiler veren Dr. Erdoğan, sürdürülebilir madencilik ilkelerinden taviz vermeden hareket edileceğinin altını çizdi. Erdoğan, “Devir almış olduğumuz bu sahada önceliğimiz, Afşin-Elbistan B Termik Santraline mümkün olan en kısa sürede kömür temin etmektir. 1957’den beri madencilik faaliyetlerini yürüten Kurumumuzun, Çöllolar sahası ile alakalı olarak; sürdürülebilir madencilik ilkelerinden taviz vermeden çevreyi, verimliliği ve bölgenin sosyal refahını gözeten, iş sağlığı ve güvenliğini ön planda tutan ve gelişmiş son teknolojik ekipmanların gerekirse otomasyon sistemlerinin de kullanıldığı ülkemizdeki tüm madencilere örnek ve kılavuz olabilecek bir işletmecilik yapma hedefi bulunmaktadır. Bu kıymetli devrin, yerli kaynaklarımızın kullanılması ile ülkemiz cari açığının kapatılması adına olumlu katkı sağlayacak olmasının çok değerli olduğunu düşünüyor, ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

“Bu iş rüyalarıma bile giriyordu”

EÜAŞ Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz ise TKİ’nin Türkiye’de öncü bir kurum olduğunu ifade etti. Afşin-Elbistan Çöllolar Linyit Sahasının TKİ’ye devri konusunda mutluluğunu kaydeden Dr. Alagöz, “Kömür konusunda Türkiye’de öncü ve uzman bir TKİ var. TKİ bu işi becerebilecek bir yetenektedir. Şunu samimiyetimle söylüyorum, bu iş rüyalarıma bile girdi. Ülkemiz çok zengin bir ülke, insanları çok değerli ama kaynakları kıt bir ülke. Bu kıt kaynakları kullanarak koca bir santral kurmuşuz Afşin Elbistan’da. Ama bu santrali işletemiyoruz, yatağında problem var. Ülkemizin özgürlüğünden kaçan bir 11 yıl, bu sebeple nasıl devreye alabileceğimiz ile ilgili rüyalarımda bile düşünüyordum. Bu sebeple inşallah kâbuslarımız artık tatlı rüyalara dönüşecek, gümbür gümbür elektrik üreteceğimiz ve ülkenin şebekesine ekleyeceğimiz günlerin hayali içerisindeyiz” diye konuştu.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Habibe Öçal, enerji ve su krizi ile ilgili bilgiler verdi. Kahramanmaraş’ın Türkiye’deki toplam linyit rezervinde yüzde 40’lık paya sahip olduğunun altını çizen Öçal, bu kaynağı en verimli şekilde kullanmak istediklerini ve hem Türkiye’nin hem de Kahramanmaraş’ın ekonomisine katkı sunmasını arzuladıklarını kaydetti.

“Hem istihdam hem de santralin verimliliği noktasında bu devir teslim çok önemli”

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Cihat Sezal ise kömürün Türkiye’deki en önemli ihtiyaçlardan birisi olduğunu ifade etti. Kömürün varlığının korunması noktasında değinen Sezal, mevcut durumda dünyada enerji krizi yaşanmaması adına Almanya, Fransa ve Amerika gibi ülkelerin önceki yıllarda kapatmış oldukları santralleri tekrar devreye aldıklarını ve yeni santraller kurmak için çabaları olduğunu vurguladı. Sezal, “İşin özü dünyanın şu anda bulunduğu şartlarda Afşin Elbistan Termik Santralinin verimli çalışması ve Türkiye’nin daha iyi bir enerji üretimine sahip olabilmesi için bu devir teslimi önemli buluyoruz. Hem istihdam anlamında hem de bu santralin verimli çalışması noktasında büyük bir beklentiye sahibiz. Umarım her iki Kurumumuz için hayırlı olur” ifadelerini kullandı.


TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, “Yeni işletme alanında çıkartılan linyit ile Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 3’ü karşılanacak ve şehrimize önemli sayıda istihdam yaratacak” dedi.

 “Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 3’ü karşılanacak”

Devir teslim töreninde konuşan TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç, yeni işletme alanında Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 3’ünün karşılanacağını belirterek, Kahramanmaraş’a önemli sayıda istihdam kazandıracağını belirtti.

Güvenç, “Çöllolar Kömür Sahası’nı en aktif şekilde Türkiye’nin enerji ihtiyacına destekte bulunmasını hedefliyoruz. Bölgemizde böyle bir değerimiz var, bundan hem bölge halkımız hem de ülkemiz her anlamda faydalanacak. Yeni işletme alanında Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 3’ü karşılanacak ve şehrimize önemli sayıda istihdam yaratacak. Ben başta Elbistan ve Afşin olma üzere Kahramanmaraşlı bütün hemşerilerimize hayırlı olsun demek istiyorum. Bu gelişmelerin yaşanmasında ve sahanın açılmasında büyük emeği olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez’e, dostum, çok değerli kardeşim EÜAŞ Genel Müdürü İzzet Alagöz’e ve TKİ Genel Müdürümüz Hasan Hüseyin Erdoğan’a teşekkürlerimi sunuyorum. AK Parti milletvekilleri olarak Kahramanmaraş halkımıza ibadet aşkıyla hizmet etmeye devam ediyoruz, bu vesileyle bütün hemşerilerime de selamlarımı yolluyorum” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından TKİ Genel Müdürü Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan ve EÜAŞ Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz’ün katılımı ile imza töreni yapıldı.



 

Editör: Haber Merkezi