Çöllolar Kömür Sahası’nda yeniden kömür üretiminin başlaması amacıyla Çukurova Üniversitesi’ne hazırlatılan susuzlaştırma projesi, EÜAŞ Genel Müdürlüğü’nde oluşturulan çalıştay ile masaya yatırıldı.
          
Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nin kömür sahası olan Çöllolar Kömür Sahası’nda 6 ve 10 Şubat 2011 tarihlerinde meydana gelen ve 11 madencinin hayatını kaybettiği göçüğün ardından, sahada yeniden kömür üretiminin başlaması amacıyla Çukurova Üniversitesi’ne hazırlatılan susuzlaştırma projesi, EÜAŞ Genel Müdürlüğü’nde oluşturulan çalıştay ile masaya yatırıldı.
           
Maden Sahaları Daire Başkanı Cumali Taştekin’in Başkanlığında; Etüt-Proje Müdürü Ebru Ata, Müdür Yardımcısı Harun Burcu, Teknik Şef Murat Erkasap, Maden Sahaları İşletme ve Bakım Müdürü A. Metin Özdamar, Teknik Şef Esen Ekiz Elbek, Jeoloji Mühendisi Ersan Filizay, Maden Mühendisi Mesut Özdemir, AEL İşletme Müdürü Ahmet Yaldız, AEL Jeoloji Şube Müdürü Mahmut Pala ve Jeoloji Baş Mühendisi Hülya Yeşildağ ve Jeoloji Mühendisi Gültekin Sever ile MTA Genel Müdürlüğünden Hidrojeolog Osman Gökmenoğlu, Çukurova Üniversitesinden Prof. Dr. Suphi Ural’ın katılımlarıyla 3 gün süre ile tam zamanlı olarak gerçekleştirilen çalıştayda olumlu bir noktaya ulaşılarak, hem Çöllolar Kömür Sahası hem de havza bazında etkin bir susuzlaştırma yapılmasına yönelik planlamanın kavramsal çerçevesi çizildi. Bu çerçevede taslak projenin revize edilmesi için Çukurova Üniversitesi tekrar görevlendirildi.
           
Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü’nde yapılan çalıştay ile ilgili olarak yapılan açıklamada, şu cümlelere yer verildi:
           
“Afşin-Elbistan Havzası Çöllolar Kömür Sahasında, tekrar kömür üretimine geçilebilmesi için yürütülen yoğun çalışmalar kapsamında, EÜAŞ Yönetim Kurulunun kararı doğrultusunda, sahada güvenli koşullarda madencilik yapabilmek için gerekli ve zorunlu bir susuzlaştırma projesinin yürürlüğe konulmasını teminen; kuruluşumuzca Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesine hazırlattırılan ‘Entegre Susuzlaştırma Projesi’ ; EÜAŞ, MTA ve AEL İşletme Müdürlüğü uzmanları ve Çukurova Üniversitesi öğretim üyelerinin katılımlarıyla, Maden Sahaları Daire Başkanlığında gerçekleştirilen çalıştayda tartışılmış ve bir sonuç raporu düzenlenerek projenin kavramsal tasarım kriterleri belirlenmiştir.”
Çalıştayda ayrıca, proje çalışmalarının 24-28 Şubat haftasında tamamlanarak akabinde onaya sunulması için azami gayret gösterilmesi ve projenin en kısa sürede yürürlüğe konulması konusunda görüş birliğine varıldı.
Editör: Haber Merkezi